A mikrohullámú sütőről 1. rész






A mikrohullámú sütőről – 1. rész

Természettudományos háttér

Creativiky jóvoltából most egy izgalmas témáról olvashattok, a mikrohullámú sütőről. Tudom, hogy ez a téma nagyon megosztja az embereket, egyesek meg vannak győződve róla, hogy semmiféle káros hatása nincs, a másik tábor pedig már száműzte otthonából.

Nézzük, mi is az igazság.

Ez a több részes cikksorozat behatóbban foglalkozik a témával. Ilyen részletességgel és objektivitással szerintem máshol nem olvastatok róla sehol máshol.

Köszönjük a cikksorozatot kedves Viki! 🙂

 

Hanna nagyon régóta gyűjti már az anyagot ehhez a témához. Most egy (még nem tudom hány részes) cikksorozat következik róla.

Mindenki tudja milyen érzelmeket megmozgató viták zajlanak ebben a kérdésben tudatos, és kevésbé tudatos vásárlók között. Az előbbiek felelőtlennek tartják az utóbbiakat, akik butaságból mérgezik a családjukat, az utóbbiak meg hülyének, a saját életük megnehezítőjének tartják az előbbieket.

Ha elolvasunk néhányat a webes mikrohullámú sütő-irodalomból, akkor azt láthatjuk, hogy nagyon kevés kivétellel csak a két végletes vélemény jelenik meg: a természetes életmód szélsőséges hívéé, aki háborút hirdet a mikro ellen, és a többiek, aki azt bizonygatják, hogy a mikroban sült étel egészségesebb, mert rövidebb ideig tartó hőkezelés során készült.

Mint minden cikkemben, ebben  a sorozatban is az a célom, hogy igazságot tegyek :o).

De tényleg!

Először bemutatok nektek néhány természettudományos alapfogalmat, ami a mikro működésének szempontjából nélkülözhetetlen, utána utánanézünk a neten található legfontosabb érveknek és ellenérveknek, megismerjük néhány orvos, majd egy-két  természetgyógyász véleményét, végül megmondom majd a tutit: aki eddig kerülte a mikrot, az ezután se főzzön benne (mert valóban káros), akinek meg megváltja az életét, mert gyorsan kész van benne a vacsora, az használja nyugodtan továbbra is (mert nem annyira káros, és többet ér egy hajszolt nap után néhány perc kikapcsolódás, mint még több stresszt vállalni a főzéssel). Mint mindig, most is arra bíztatlak majd tehát benneteket: tudakozódjatok, és döntsetek a ellene-mellette érvek közül a Ti saját gondolataitok és élethelyzetetek szerint.

De először következzék a természettudományos háttér.

A mikrohullámú sütő működésének természettudományos háttere

Ahhoz hogy megértsük a mikro működését, először is tisztáznunk kell néhány fontos kérdést:

  1. mi is valójában a hőmérséklet?
  2. mi is valójában az, hogy elektromágneses sugárzás?
  3. miért kártékony maga a sugárzás?
  4. miért más a mikrohullámú melegítés mint a hagyományos?
  5. mi az a mikrohullámú szintézis?

1) A hőmérséklet

A hőmérséklet nem más, mint az anyagot alkotó részecskék átlagos mozgási energiája. Na jó ez így elég pongyola (és nem is igaz), de mégis a képlet elég egyszerű: a molekulák (igazából egy szabadsági fokra jutó…, de ez ebben az esetben ez csak szőrszálhasogatás) energiája egyenesen arányos a hőmérséklettel.

Ez azt jelenti, hogy nincs anyag hőmérséklet nélkül, és nincs hőmérséklet sem anyag nélkül. Amikor tehát a cikkekben olyat olvasunk, hogy „a mikrohullámú sugárzás megforgatja a molekulákat, és a molekulák súrlódása hőt termel, ami melegíti az anyagot” azt nyugodtan fordítsuk le és egyszerűsítsük magunkban arra, hogy „a mikrohullámú sugárzás megforgatja a molekulákat, amitől nagyobb lesz a mozgási energiájuk. ezt kívülről úgy érzékeljük, hogy az anyag melegebb lett.”

Ez azért persze nem ilyen egyszerű, de jó közelítéssel igaz. Ha a pontos választ szeretnéd tudni, olvasd el ezt a kitűnő összefoglalót itt.

Nincs itt tehát semmi misztika: a mikrohullám is egy módja annak, hogy energiát közöljünk a molekulákkal, így felmelegítsük őket.

2) Az elektromágneses sugárzás

675px-EM Spectrum Properties edit hu.svg

Elektromágneses sugárzás nagyon nagyon sokféle dolgot foglal magába. Elektromágneses sugárzások a rádióhullámok (a középhullám, a rövidhullám, és az URH is), az infravörös sugárzás, a látható és az ultraibolya (UV) fény, és persze a még ennél is nagyobb energiájú sugárzások.

 

Az ábrából is látható tehát, hogy a mikrohullám igaziból nem is egy nagy energiájú sugárzás, mindenesetre kisebb az energiája, mint a fényé.

Az anyagok persze nem tudnak mindenfajta energiát elnyelni, mert az anyagi szerkezetük ezt nem teszi lehetővé. Elismerem ez így elég misztikusan hangzik, de higgyétek el, emögött is nagyon egyszerű szabályok vannak, csak túl sok ahhoz, hogy ebben a cikkben elmeséljem.

Mindenesetre, mivel nem tudnak mindenfajta sugárzást elnyelni, ezért nem is melegíthetők akármivel. A mikrohullám a molekulák forgását képes gyorsítani, az infravörös hullám a rezgéseiket, a látható fény és az UV az elektronszerkezetüket, és ennél nagyobb energiájú sugárzások egyszerűen szétbombázzák a molekulákat.

Látható tehát, hogy a mikrohullámú rezgés tulajdonképpen nem tud ártani az anyagok kémiai szerkezetének.

3) Miért kártékony a mikrohullámú sugárzás?

Azért mert gyorsan és hatékonyan melegít. Nemcsak az ételt, de a testünk molekuláit is. Néhány tized celsius foknyi elérés pontosan tudjuk milyen kárt okozhat (gondoljunk csak lázas gyerkőceinkre), de ez még komolyabb lehet, ha nem egyenletes, hanem valami kis területre koncentrálódik.

A mikrohullámú sütőket elvileg jól szigetelik, hogy ne szökjön ki belőlük kártékony sugárzás, de azért jobb félni mint megíjedni. Egyszóval lehetőség szerint álljunk messze, amíg a mikró dolgozik, és ne menjünk gyorsétterembe dolgozni, ahol halmozottan ki vagyunk téve a mikrohullám „szivárgásának”.

4) A hagyományos és a mikrohullámú melegítés összehasonlítása

A hagyományos melegítés során gázzal, vagy villanytűzhellyel melegítünk. Legesleghagyományosabban persze tűzzel, aminek a működési elve a gázéhoz hasonlít jobban.

A gáztűzhelyen a földgáz égése szolgáltatja az energiát, ami a molekulákat gyorsabb mozgásra készteti. Ez a gyorsabb mozgás a tűzzel érintkező minden részecskét „megrángat” a környező levegőt, és a lábas aljának molekuláit is.  Azok pedig továbbadják az energiájukat az étel részecskéinek.

Hasonló dolog történik a villanytűzhelyen is, csak ott az energiaforrás az elektromos áram hőhatása.

Összefoglalóan elmondhatjuk tehát, hogy a hagyományos módszerek közvetlenül az edényt melegítik, és csak közvetve az ételünket.

Más a helyzet a mikroval. Ez az energiaközlés a zsiradékok, cukrok és főként a víz molekuláit közvetlenül „rángatják”, így belülről kifelé melegítik az ételt, és az edényt.

5) Mi az a mikrohullámú szintézis?

Igaziból nem tudom, és amennyire a neten elérhető anyagokból látom, a vegyészek sem igazán.

Az a helyzet ugyanis, hogy a mikrohullámot kémiai szintézisek céljára is használják. Rájöttek ugyanis, hogy ha hagyományos módszerek helyett mikrohullámmal melegítenek akkor századannyi idő alatt jóval tisztább és egyneműbb anyagokat tudnak előállítani. Főként az oldószermentes szintézisek területén bizonyult hasznosnak a mikrohullám, de pl a porfirinszintézist is nagyon megkönnyíti ez az újítás.

A mikrohullámnak tehát láthatóan mégis van valamiféle kémiai hatása. De hogy pontosan miért hat, azt még senki sem tudja egészen pontosan.

A kémikusok legnagyobb része azt gondolja, hogy a kiváló tulajdonságok oka a rendkívül gyors melegíthetőségben rejlik. Ráadásul ez a melegíthetőség erősen függ az anyag kémiai szerkezetétől. Ez utóbbi tulajdonságot persze legínkább oldószermentes szintézisekben tudják alkalmazni, hiszen folyékony közegben a lehetséges hőmérséklet-inhomogenitások borzasztó gyorsan kiegyenlítődnek.

Ráadásul a vegyészek munkájuk során a mikrohullám frekvenciáját is váltogatják, igényeik és tapasztalataik szerint. Ezzel szemben a mikrohullámú sütőkben mindig ugyanazt a frekvenciát (energiát) használják, ez 2,45 GHz.

Az internetes cikkek olvasásával én nem tudta teljesen meggyőzni magam arról, hogy közönséges konyhai melegítés során nem történik kémiai reakció az étellel, mivel (ahogy már a cikk elején is írtam) nem nagyon lehet ebben a témában tárgyilagos beszámolót találni. MIndenki a saját igazát bizonygatja, gyakran meg nem értett, vagy éppen félreértett érvek felhasználásával. Nagyon nehéz tárgyilagosnak maradni. De ígérem, Hanna még ma ír egy levelet a téma magyarországi szakértőjének, és a válaszlevelét azonnal csatolni fogom a cikkhez, amint megérkezik.

Ami biztosnak látszik: a laborban mikrohullámmal dolgozó vegyészek otthon is főznek mikróval, tehát annyira nem gondolják ártalmasnak.

A téma további feldolgozása a a természetgyógyász háttér és elméletek felsorolásával folytatódik majd, úgyhogy tarts velünk, FOLYT KÖV.

Forrás: Creativiky – www.creativiky.hu

 




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM