A sav-bázis egyensúly






A sav-bázis arány a szervezet folyadékainak (vér, vizelet, szövetközti folyadék) fontos kémiai mutatója. Elviekben ha ez az arány 7.0, akkor semleges pH-ról beszélünk, a 7.0 feletti érték lúgos, a 7.0 alatti pedig savas kémhatásról árulkodik.

Az egészséges ember vére enyhén a lúgos irányba tolódik, pH-ja 7,35-7,45 között van. Ha ettől az értéktől eltér, az káros folyamatokat indíthat el a szervezetben (különösen a vesékben és a tüdőben). Szervezetünk önszabályozó rendszerét kiegyensúlyozott táplálkozással is segíthetjük abban, hogy képes legyen fenntartani ezt az egyensúlyt.

Ez a jelenség a vér oxigén és szén-dioxid tartalmának változásaival van összefüggésben. A legyengült fizikai állapotban lévő idős emberek légzési funkciói visszaesnek, emiatt a szükségesnél kevesebb oxigén jut a tüdőbe és nem távozik a szén-dioxid teljes mértékben, így csökken a vér oxigén szintje, viszont emelkedik a szén-dioxid szintje, ami savassá teszi a szervezetet.

Mindennapi táplálékaink kémiai karakterüket tekintve két csoportra oszlanak: lehetnek savtermelők vagy alkalizálók.

Szervezetünkben savas anyagcsere termékeket képeznek a következő élelmiszerek: hal, vörös húsok, baromfihús, tojás, olaj, rizs, tésztafélék, cukor, kávé.

Lúgos anyagcsere termékeket képeznek például a zöldségek, a legtöbb gyümölcs, tejtermékek (ez utóbbival nem értek egyet – megjegyzés – admin), , szójatej, zöld tea.

Megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezet önszabályozó rendszeres képes a sav-lúg egyensúly fenntartására. Az egyoldalú táplálkozás természetszerűleg károsan befolyásolja ezt a kényes egyensúlyt.

A modern emberre jellemző a túltápláltság és a helytelen táplálkozási szokások. A túlzott fehérje, zsír, és cukorbevitel, az elkényelmesedett, mozgásszegény életmóddal kiegészítve savas anyagokat szabadít fel a testben és a szervezet elsalakosodásához vezethet.

Az olajban, zsírban sült gyorsételek olyan káros anyagokat szabadítanak fel a szervezetben (különösen a többször felhasznált sütőolajban található nagy mennyiségű ún. TFA – transz-zsírsav), melyeket a szervezet nem tud kiválasztani, ezért az érfalra rakódhat.

Támogassuk szervezetünket minél több lúgosító étellel, hogy energikusabbak és ellenállóbbak lehessünk.

Az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyának elmélete egy világhírű japán orvostól származik, aki meghatározta a savas és lúgos állapot értékét, miszerint 7,35 – 7,45 pH érték között lúgos, 7,35 pH alatt savas közegről beszélünk. A lúgos szervezet egészséges és ellenálló a betegségekkel szemben. Ha ez az érték hosszabb ideig a savas irányba tolódik, fokozatosan elindul egy kedvezőtlen folyamat a szervezetben, mely még nem beteg, de már nem is teljesen egészséges.

Ha a pH érték 7,0 alá csökken, akár betegségek is kialakulhatnak.

Hogyan különböztetjük meg a savas és lúgos állapotot?

Egyszerű önmegfigyeléssel. Mindennapi testi állapotunk alapján nagyjából megítélhetjük, melyik kategóriába tartozunk.

Bőr:

A bőr az egészségi állapot barométere, a szervezetünk savas vagy lúgos mivolta is tükröződik a bőrünkön. A túlsavasodott ember bőre fénytelen, tág pórusok jellemzik, ekcémára, aknéra hajlamos és a sebek nehezen gyógyulnak. A lúgos állapot jellemzője a rózsás arcszín a fent leírt tünetek nélkül.

Testi állapot:

A lúgossal ellentétben a savas szervezetű ember fáradékony, memóriacsökkenés és figyelemzavar jellemzi. Azonban derék-, és lábfájás, gyomorfájdalom, gyomorsav túltengés, gyomorfekély, kellemetlen lábszab, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és egyéb krónikus megbetegedések hátterében is jellemzően fellelhető a túlsavasodott szervezet.

Miért okoz betegségeket a savasság?

Bizonyos ételek lebomlása során savas anyagok keletkeznek, pl. a fehérje anyagcsere végterméke a foszforsav, a zsírok lebomlása után többek között tejsav és egyéb savas anyagcsere termékek keletkeznek.

Savas hatásra a vér besűrűsödik, lelassul a vérkeringés, és ezzel párhuzamosan csökken az immuntevékenység. Ez a közeg kedvez a baktériumoknak, gombáknak és megteremtheti a betegségek kialakulásának lehetőségét.

Ha a szervezet kémhatása savas irányba tolódik, lelassul az anyagcsere, és a salakanyagok a szervezetben raktározódva károkat okozhatnak.

Miért egészségesebb a lúgos kémhatás?

Mert megfelel a természet rendjének. Az ember is a természet „gyermeke”, a természeti törvények alól nem vonhatja ki magát. Tudjuk, hogy a növények a 7,35-7,45 közötti pH értéknél nőnek a legjobban, vagyis enyhén báziku kémhatás esetén. Ami az emberi szervezetet illeti, hasonlóképp enyhén bázikus kémhatás mellett marad egészséges.

A sejtek számára a lúgos testfolyadék a megfelelő környezet.

A sejtek testünk építőkövei és a testfolyadékok jelentik a sejtek belső környezetét. A megfigyelések azt mutatják, hogy a gyomorsavon és a női hüvelyváladékon kívül a test egyéb folyadékai enyhén bázikus kémhatásúak. Ez szükséges a sejtek és a szervek megfelelő működéséhez, s ha ez így van, energikusabbak és ellenállóbbak vagyunk .

Az emberi élet szempontjából a két legfontosabb sejt a petesejt és a spermium egyaránt enyhén lúgos környezetben él, a magzatvíz és az újszülött testfolyadékai is enyhén lúgos kémhatásúak.

Savasságot előidéző faktorok:

A modern orvostudomány felfedezése, hogy a test sav-bázi egyensúlyának fenntartása elsősorban a szervezet puffer rendszereinek feladata. A vér, a vesék, a tüdők felelősek a sejtek megfelelő vegyi környezetének fenntartásáért. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett testünk hatékonyan veszi fel a harcot a károsító savakkal szemben, de sajnos a modern élet nem  segíti szervezetünk törekvéseit. A helytelen táplálkozás és életmód, a stresszes élet, a környezetszennyezés felőrli a test erőtartalékait a savmentesítés és önszabályozás során, s így fokozatosan elsavasodik a szervezet. Itt kell megemlítenünk a gyógyszerek túlzott fogyasztását, a levegő és a víz szennyezettségét, a föld elsavasodását, mely okok tovább rontják élelmiszereink minőségét. A cukros, szénsavas üdítőitalok, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlhajszolt életmód és a gyorséttermi ételek csapát mérnek a szervezet belső egyensúlyára.

Az elsavasodott szervezetben az immunrendszer működése csökken, a tüdő, vesék és a savkiválasztásban résztvevő szervek terhei nőnek, ami már az egész szervezet működését befolyásolni fogja, és elindul egy kedvezőtlen folyamat.

Ha a vér pH-ja 6,8 alá süllyed, acidózisról, 7,8 feletti értéknél pedig alkalózisról beszélünk (ez utóbbi sokkal ritkább – megjegyzés – admin).

Az optimális sav-lúg egyensúly megőrzésének módja

Ma már senki nem vitatja, hogy a testnedvek sav-lúg egyensúlyának megőrzése fontos az egészség megőrzésének érdekében. De vajon hogyan tudjuk fenntartani hosszútávon ezt a kényes egyensúlyi állapotot?

Kezdjük a táplálkozással. Az optimális sav-lúg szint megőrzésének alapja a megfelelő ételek kiválasztása és kombinálása. Fontos megértenünk, hogy az ételek szervezetünkben kifejtett hatását nem azok íze alapján lehet megítélni, hanem, hogy emésztésük során azok anyagcsere végtermékei savas vagy lúgos irányba tolódnak-e el. Ez nagy mértékben függ az elfogyasztott ételek mennyiségétől és az adott ételekben található ásványi anyagok fajtájától, mennyiségétől.

A kálium, nátrium, kalcium, magnézium és a vas a szervezetbe jutáskor lúgosító hatást vált ki, viszont a foszfor, a klór és a kén savképző tulajdonságokkal rendelkeznek.

1. Figyeljünk a kalcium pótlására, fogyasszunk több lúgosító ételt.

Erős stressz vagy feszült idegállapot esetén a vérben csökken a kalciumszint, ami a vért savas irányba tolja el.  Kerüljük az olajban, zsírban sült ételeket vagy közvetlen utána fogyasszunk lúgosító ételt, vagy készítményt, amely segít a sav-bázis egyensúly kiegyenlítésében. A magas kalciumtartalmú ételek mind lúgosítanak, a természetes korall kalcium és a kagylóhéj kivonat könnyen felszívódik a szervezetünkben.

2. Teaivás

Testünk 70 %-a víz, ezért a sav-lúg egyensúly szempontjából meghatározó jelentőségű az a folyadék, amellyel testünket ellátjuk. A szűz zöld tea egyes hatóanyagai (EGCD, koffein) hozzájárulhatnak a szervezete energiatermelésének és zsíranyagcseréjének növeléséhez, ezáltal segíthetnek a testtömeg szabályozásában.

A zöld tea egy tipikusan bázikus hatású ital, és köztudott, hogy a benne található polifenolok antioxidáns hatásuk révén hozzájárulnak a sejtek szabad gyökök elleni védelméhez, ezzel egészségünk megőrzéséhez. …

3. Testmozgás

A stestmozgás során több oxigén jut szervezetünkbe, amely erősíti a test saját sav-lúg szabályozó rendszerét. A futás, úszás, gyaloglás mind aerob mozgások, melyek javítják az egész test vérellátását, több oxigén jut be a tüdőnkön keresztül és több káros anyag is távozik.

4. Káros szenvedélyekről való lemondás, rendszeresség a mindennapokban.

Szokjunk le a dohányzásról, kerüljük az alkoholfogyasztást, ne akarjuk minden bajunkat gyógyszerrel megoldani. Feküldjünk korán és őrizzük meg derűs lelkiállapotunkat. A lelkiállapot testi hatásait ne becsüljük alá, hiszen a pozitív beállítottság lúgos irányba, a depresszió, az irigység, a harag és a gyűlölet savas irányba tolja el szervezetünket.

Forrás: Green-Master ph balance italpor és kapszula tájékoztatója




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM