A tojás árnyoldalai






A tojás egyes nézetek szerint az állat gyümölcse, és vannak olyan nyerstáplálkozási irányzatok is, amik javasolják mértékkel (ugyanúgy, mint a nyers tejnek) a tojásnak a fogyasztását.

A tojás egyesek szerint „folyékony hús”, és még gyorsabban kezd rothadni a bélrendszerben.

De nézzük egy kicsit más szemszögből a dolgokat. Hiszen az igazságnak is több oldala van. A tojást a természet egészen másra szánta, mint hogy az ember megegye. Az emberekhez testfelépítésben legközelebb álló emlősök, az emberszabású majmok is csak ritkán fogyasztanak madár tojásokat, és csak akkor, amikor nincsen más táplálékuk.

A tojást a természet arra teremtette, hogy utód legyen belőle, egy élő egyed. A tojás tehát maga már potenciális életet jelent, ugyanúgy, ahogy az emberanya méhében a kis ember embriója.

Furcsa dolog, hogy az ember ezt fogyasztja el, holott nincs rákényszerülve.

Ha vegetáriánus szempontból nézzük a tojást, akkor nem kerülhetjük el annak tárgyalását, hogy rothadás tekintetében a tojás még talán rosszabb, mint a hús.

A tojásban milliónyi kórokozó található (Dr. Robert O. Young szerint 37 és fél milliónyi egyetlen tojásban, Armin Risi és Ronald Zürrer – Vegetáriánus élet könyvében pedig azt írja, hogy „minden élelmiszer közül a tojás tartalmazza a legtöbb rothasztó baktériumot, úgy 150-200 milliót, melyek hallatlan sebességgel szaporodnak.” ), ami a meleg bélrendszerben iszonyú gyorsan kezd szaporodni, rothadni. Hiába bio a tojás, és friss takarmánnyal táplált tyúkból származik, ha bennünk nagyon rövid időn belül rothadni kezd. Az élő vér elemzése során pedig megállapításra került, hogy már negyed órával egy tojás elfogyasztása után a vér teli van baktériumokkal és gombákkal, a fehérvérsejteknek pedig még egy-két teljes nap sem elegendő arra, hogy „kitakarítsanak” minden betolakodót a vérből.

 

Azoktól az állatoktól, melyeket nem friss, hanem száraz takarmánnyal etetnek, még tápanyag tekintetében sem megfelelő tojást „kapunk”.

Tehát még a friss legelőn és száraz takarmányon tartott házi tyúkok tojása sem minden tekintetben megfelelő az ember számára a fenti okok miatt.

 

Ámde tudod-e, hogy ennél még silányabb tojás az, amivel napi szinten találkozol?

A tojás, amit hipermarketekben vásárolsz, sajnos nem zöld mezőkön kapirgáló boldog tyúkoktól származnak.

A tyúkok a nagy profittermelő tojástelepeken rettentő rossz körülmények között vannak tartva általában. Ketrecekbe vannak zárva, ahol szinte még mozogni sem tudnak. Mivel ők is élőlények, ők is érzik, hogy ez nem jó nekik. Zsúfolva vannak, mozgástérre lenne szükségük. A szörnyű bezártság miatt ők is depressziósak lesznek, csipkedik egymást, bántalmazzák, egymás tollát tépkedik. Megőrülnek. Ezért sok esetben még csőrüktől is megfosztják őket, hogy ne tudjanak egymásban kárt tenni. Gondolkodtál már azon, hogy ilyen tyúknak mennyire lehet egészséges a húsa és a tojása?

 

Egy fokkal jobb a mélyalmos, alternatív tartás. Itt a tyúkok valamivel szabadabban mozoghatnak, nincsenek annyira helyhez kötve, nincsenek ketrecbe zárva. Viszont a helyük itt sem nagy, és a zöld mezőket, füves réteket ők sem látják soha életükben. Nincs lehetőségük nekik sem a kapirgálásra, a boldog szaladgálásra. Sokan vannak, akárcsak ketreces társaik kis helyre bezsúfolva, a betegségek gyorsan megjelennek az ilyen helyeken a zsúfoltságtól, ezért aztán antibiotikumokat kapnak a járványveszély miatt. Amit pedig a tyúk megeszik, az kerül a  húsába, vérébe, tojásába. A tojásból pedig belénk, emberekbe.

Dr. Robert O. Young, mikor a tojásról ír, megemlíti, hogy a tojás önmagában is növeli a vastagbélrák kockázatát. A gabonával táplált csirkéknek a tojása teli van apró mikroorganizmusokkal (ún. mycotoxinokkal), az ilyen étrenden felnevelt csirkék tojása savasító hatású.

 

Ha úgy döntesz, ennek ellenére mégis fogyasztasz tojást, figyelj a tojás csomagolására, ugyanis ezen fel van tüntetve, hogy a tojás, amit vásárolsz, ketreces. mélyalmos (alternatív tartásból), illetve szabadtartásból való-e. Ezt egy jelöléssel jelölik a tojás dobozán. A ketreces tartás jele: 3, a mélyalmos, alternatív tartásé 2, a szabadtartásból származó tojás jele pedig: 1. Bio tojás ökológiai tartásból: 0.

További előnyt jelent, ha a tojás bio vagy háztáji tartásból származik.

 Alternatíva a tojás helyettesítésére:

A tojás helyettesítésére kitűnő megoldás az, ha lenmagot (barna vagy arany lenmagot) őrölsz meg, és keversz össze vízzel. A lenmag magából egy kocsonyás anyagot enged ki, így a tojáshoz hasonló állagú anyagot kapunk, emulgeálószerként, ételek összetartására kitűnően használható.

 

Kérlek, gondolkozz el azon, amit olvastál. Minden alkalommal, amikor leülünk enni, választhatunk. Válassz vegetáriánus ételeket. Tedd meg az állatokért. Tedd meg a környezetért. Tedd meg a saját egészségedért.

Ha egyből nem megy, semmi baj, ne legyen emiatt bűntudatod. Apró lépésenként viszont sikerülhet, ha türelmes vagy Önmagadhoz! Ha szeretnéd elhagyni, figyelj azonban arra, hogy a tojás sok élelmiszerben rejtetten, de megtalálható: pl. süteményekben, tésztákban… stb.

Ha egyetértesz a fent leírtakkal, megköszönöm, ha megosztod a cikket! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “A tojás árnyoldalai”

  1. háziasszony szerint:

    A cikk nagyon jó!

    Bocsi, a jelölési számok valahogy összekavarodtak…., mert a valóság:

    Tartásmód

    0 – biotojás, ökológiai tartásból;
    1 – szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
    2 – alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
    3 – ketreces tartásmód.

    (forrás: tudatos vásárló.hu)

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Hú, hálásan köszönöm háziasszony! Javítom is! :)))

Szólj hozzá, mondd el véleményed!