Már jó ideje szeretném elkészíteni Gitta lenmagos kenyerét, de valahogy eddig nem jött össze, hogy nekiálljak. Még volt aszalvány a múltkori aszalásból, és csak akkor szoktam elindítani az aszalót, ha van legalább 4 tálcára való mennyiség, amit aszalni szeretnék.
Ezt a „kenyeret” ajánlom mindenkinek, mert nincs benne fehér liszt, de még teljes kiőrlésű liszt sem. Annál jóval egészségesebb. Alapja a dió és lenmag. Igen laktató, ezért egy szeletnyi belőle egy étkezésre bőven elég.
Próbáljátok ki!
Hozzávalók: 1 csésze dió, 1 alma, csipet himalaya só, kb. egy kávédarálónyi sárga lenmag, kevés víz, és annyi útifű maghéj, hogy gyúrható masszát kapjunk.
Elkészítés: A diót és almát aprítógépben ledaráljuk, majd hozzákeverjük a sárga őrölt lenmagot. Picit megsózzuk, majd hozzáteszünk egy kis vizet, és annyi útifű maghéjat teszünk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk.
A masszából cipócskát formálunk. Így ni:
Ezután még így, nyersen „kenyérszeleteket” vagdosunk belőle, és az aszalógép tálcáira tesszük.
Ezután betesszük az aszalóba. Ha neked nincs, tedd a radiátorra, ott is remekül megaszalódik. Először a külseje lesz ropogós, majd ahogy szárad, a belseje is. Minél tovább aszalod, annál tovább növeled az eltarthatóságát.
Sőt, ha úgy érzed, lecseréled bolti vagy házi készítésű kenyereidet is erre a lenmagos változatra, akkor változatosabbá teheted azzal, hogy többféle fűszerezésben kipróbálod.
Ezeket a kenyérkéket felhasználhatod ugyanúgy, mint bármilyen más kenyeret. Megkenheted magokból vagy zöldségekből készült pástétomokkal. Tálalhatod szendvicsként is csírákkal, uborka vagy paradicsom szeletekkel kiegészítve.
Köszönet a receptért még egyszer Gittának!
Jó étvágyat! 🙂
Móni, ez csodás ! Nagyon szép lett! Gratulálok! Most már rajtam a sor, én is szeretném elkészíteni ! Erika
Tetszik ennek a kenyérnek a receptje, csak 1 kérdésem lenne, az alma bármilyen lehet és nyers, vagy aszalt?
Köszönöm a segítséget,
Era
Kedves Era! Az alma nyers legyen, frissen reszelt, de bármilyen fajta (jonatán, idared … stb.). 🙂
Szia! 🙂 A kérdésen az lenne, hogy ha radiátoron aszalom a kenyeret, akkor milyen anyagból készül tálcára, vagy egyáltalán: mire rakjam, hogy ne fülledjen be az alja, és el is készüljön a fűtésszezon végére? 🙂
Veronika!
Egy egyszerű sütőrácsra tedd rá, akkor szárad az alja és a teteje is. Nem folyós masszáról van szó, ezért nem fog leesni/lefolyni róla.
Kedves Gitta!
A recept szuper egészséges de az utifűmaghéját hol lehet beszerezni
van ennek biztos forrása?
Köszi a választ előre is.Margó
Útifű maghéjat bármely bioboltban, Herbária üzletben lehet vásárolni, vagy webshopokban beszerezni. Írd be a keresőbe, ki fog dobni egy csomó találatot! 🙂