Aszalt diós-lenmagos kenyér






Már jó ideje szeretném elkészíteni Gitta lenmagos kenyerét, de valahogy eddig nem jött össze, hogy nekiálljak. Még volt aszalvány a múltkori aszalásból, és csak akkor szoktam elindítani az aszalót, ha van legalább 4 tálcára való mennyiség, amit aszalni szeretnék.

Ezt a „kenyeret” ajánlom mindenkinek, mert nincs benne fehér liszt, de még teljes kiőrlésű liszt sem. Annál jóval egészségesebb. Alapja a dió és lenmag. Igen laktató, ezért egy szeletnyi belőle egy étkezésre bőven elég.

Próbáljátok ki!

Hozzávalók: 1 csésze dió, 1 alma, csipet himalaya só, kb. egy kávédarálónyi sárga lenmag, kevés víz, és annyi útifű maghéj, hogy gyúrható masszát kapjunk.

Elkészítés: A diót és almát aprítógépben ledaráljuk, majd hozzákeverjük a sárga őrölt lenmagot. Picit megsózzuk, majd hozzáteszünk egy kis vizet, és annyi útifű maghéjat teszünk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk.

A masszából cipócskát formálunk. Így ni:

Ezután még így, nyersen „kenyérszeleteket” vagdosunk belőle, és az aszalógép tálcáira tesszük.

Ezután betesszük az aszalóba. Ha neked nincs, tedd a radiátorra, ott is remekül megaszalódik. Először a külseje lesz ropogós, majd ahogy szárad, a belseje is. Minél tovább aszalod, annál tovább növeled az eltarthatóságát.

Sőt, ha úgy érzed, lecseréled bolti vagy házi készítésű kenyereidet is erre a lenmagos változatra, akkor változatosabbá teheted azzal, hogy többféle fűszerezésben kipróbálod.

Ezeket a kenyérkéket felhasználhatod ugyanúgy, mint bármilyen más kenyeret. Megkenheted magokból vagy zöldségekből készült pástétomokkal. Tálalhatod szendvicsként is csírákkal, uborka vagy paradicsom szeletekkel kiegészítve.

Köszönet a receptért még egyszer Gittának!

Jó étvágyat! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

7 hozzászólás to “Aszalt diós-lenmagos kenyér”

  1. Móni, ez csodás ! Nagyon szép lett! Gratulálok! Most már rajtam a sor, én is szeretném elkészíteni ! Erika

  2. Erika szerint:

    Tetszik ennek a kenyérnek a receptje, csak 1 kérdésem lenne, az alma bármilyen lehet és nyers, vagy aszalt?

    Köszönöm a segítséget,
    Era

  3. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Era! Az alma nyers legyen, frissen reszelt, de bármilyen fajta (jonatán, idared … stb.). 🙂

  4. Moos Veronika szerint:

    Szia! 🙂 A kérdésen az lenne, hogy ha radiátoron aszalom a kenyeret, akkor milyen anyagból készül tálcára, vagy egyáltalán: mire rakjam, hogy ne fülledjen be az alja, és el is készüljön a fűtésszezon végére? 🙂

  5. Vámosi Nóra szerint:

    Veronika!
    Egy egyszerű sütőrácsra tedd rá, akkor szárad az alja és a teteje is. Nem folyós masszáról van szó, ezért nem fog leesni/lefolyni róla.

  6. Juhász Margit szerint:

    Kedves Gitta!

    A recept szuper egészséges de az utifűmaghéját hol lehet beszerezni
    van ennek biztos forrása?
    Köszi a választ előre is.Margó

  7. Vámosi Nóra szerint:

    Útifű maghéjat bármely bioboltban, Herbária üzletben lehet vásárolni, vagy webshopokban beszerezni. Írd be a keresőbe, ki fog dobni egy csomó találatot! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM