Aszalt kakaós-mandulás keksz


Igen, lehet kekszet sütés nélkül is készíteni élő alapanyagokból. Egy igen finomra sikeredett édes napkeksz receptet szeretnék megosztani veled, ez pedig az édes aszalt kakaós-mandulás keksz.

Előző bejegyzésemben említettem, hogy egy finom desszertet fogok megismertetni veled hajdinacsíraliszt felhasználásával.

Hozzávalók:

hajdinacsíraliszt, blansírozott (héjától megfosztott) mandula, kakaó (vagy karob), méz, kis kókuszzsír

Elkészítés:

A hajdinacsíralisztet egy tálba teszem, majd elkeverem a kakaóporral. Az előzőleg héjától megfosztott és 12 órára beáztatott mandulát kávédarálóban vagy aprítógépben addig darálom, míg gyúrható anyag nem kerekedik belőle. Ezt hozzákeverem a kakaós hajdinacsíraliszthez, ízesítem mézzel (vagy agavé sziruppal) és annyi kókuszzsírt adok hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjak.

Ezután hajdinacsíralisztezett nyújtódeszkán kb. 0,3 mm vastagra nyújtom és kiszúró formákkal kiszaggatom. A formákat teljes keményedésig aszalógépben aszalom.

Megjegyzés: a mandula héját úgy tudod könnyen eltávolítani, ha előzőleg néhány másodpercre forró vízbe dobod, így szinte egy ujjnyomással kinyomhatod a héjból a magot. A mandula beáztatása 12 órára azért szükséges, hogy az étel “élőbb” legyen, kioldódjanak az enzimgátlók a magból, így az emésztése könnyebb legyen, kevesebb energiát igényeljen a szervezettől.
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

One Response to “Aszalt kakaós-mandulás keksz”

  1. Lénárt Gitta szerint:

    Nóri, ez nagyon jól hangzik!
    És milyen gyönyörűek!

Szólj hozzá, mondd el véleményed!