Hááát, gyerekek! Ez nagyon finom lett!!! Most, hogy nyár van, nem sokszor készítek desszerteket, ha édesre vágyok, akkor étkezés helyett bekapok valami friss gyümölcsöt. Nem is kívánom annyira a pepecslést a nyári munkák mellett. Viszont ma megkívántam valami finomságot.
Ez a finomság pedig egy aszalt meggyel és áfonyával megbolondított krémmel töltött csokis kosárka lett.
Hozzávalók:
- a kosárkához: kb. 1 csészényi az alábbi hozzávalókból vegyesen egy pohárba borítva: darált mandula, hajdinacsíraliszt, zabpehely. További hozzávalók: 7-8 szem datolya, kis stevia por ízlés szerint, 1 teáskanál kókusz olaj, 2 lapos evőkanálnyi kakaópor
- az aszalt meggyes-áfonyás krémhez: egy csészényi friss áfonya és aszalt meggy keveréke, 1,5 evőkanál útifű maghéj sűrítésként, méz (vagy agavé szirup) az édesítéshez, víz a turmixoláshoz
- a csokikrémhez: egy kisebb érett avokádó, méz (vagy agavé szirup), 2 lapos evőkanál kakaópor
- a kosárka belsejébe: 1-1 szelet banán, a tetejére szórásnak: kis kókuszreszelék
Elkészítés:
A kosárkához a mandulát, hajdinalisztet és zabpelyhet, kakaóport egy tálban összekeverjük. A datolyát aprítógépben krémesre daráljuk, míg datolyavaj állaga nem lesz. A szárazanyaghoz hozzákeverjük a datolyavajat, a stevia port és egy kis kókusz olajat, majd szilikon muffinformába nyomkodjuk őket, hogy belül üreg maradjon. Ebbe jön majd a töltelék. A kosárkákat hűtőbe tesszük, hogy tartást kapjon. Kb. 15-30 perc múlva már elég erős ahhoz, hogy kivegyük szépen a formából. Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket: az aszalt meggyet (lehetőleg saját készítésű), az áfonyát egy kis mézzel és vízzel összeturmixoljuk, hogy ne maradjon darabos, majd hozzákeverjük az útifű maghéjat. Várunk vele, míg sűrűbb nem lesz, majd belekanalazzuk a kosárkába. Erre eszünk egy darab banán szeletet, majd elkészítjük a csoki tölteléket: avokádót, mézet és kakaóport turmixolunk össze, majd habzsákba tesszük, és csigás alakban a kosárkára nyomjuk. Tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk.
(Én kicsit, hogy pikánsabbá tegyem a csokikrémet is, tettem bele egy nagyon picit a meggyes krémből is, mert maradt belőle egy csöpp.)
Jó étvágyat! Kellemes nasizást! 🙂
Készül a meggyes-áfonyás csokis kosárka:
Belülről (no jó, belátom, nem sikerült olyan szépen vágnom):
És a kész végeredmény egészben:
Szia!
Áfonya helyett milyen gyümit ajánlasz, ami ízben-színben is harmonizál? Ilyenkor már nem kapok áfonyát (vagy legalábbis én nem találtam).
Köszi(:
Szeder, fekete ribizli vagy málna szerintem megfelel helyette. 🙂
Jól látom? A kosárkát nem kell megsütni? A liszt miatt sem?
Kedves Zsuzsa!
Nem kell megsütni, ebben a „sütiben” nincsen liszt. Élő, nyers hozzávalókból készült. A honlapomon a receptek kategóriában találsz még ilyen egészséges, hőkezeletlen ételeket.
Datolya helyett mit használhatok? Rendes datolya még nincs, aszaltat meg nem találtam 🙁
Mazsolát vagy bármilyen más aszalt gyümölcsöt (pl. aszalt sárgabarackot). Ha az sincs, akkor mézet.
Mazsola tökéletes lesz, köszönöm 🙂