Aszalt meggyes-áfonyás-csokis kosárka






Hááát, gyerekek! Ez nagyon finom lett!!! Most, hogy nyár van, nem sokszor készítek desszerteket, ha édesre vágyok, akkor étkezés helyett bekapok valami friss gyümölcsöt. Nem is kívánom annyira a pepecslést a nyári munkák mellett. Viszont ma megkívántam valami finomságot.

Ez a finomság pedig egy aszalt meggyel és áfonyával megbolondított krémmel töltött csokis kosárka lett.

Hozzávalók:

  • a kosárkához: kb. 1 csészényi az alábbi hozzávalókból vegyesen egy pohárba borítva: darált mandula, hajdinacsíraliszt, zabpehely. További hozzávalók: 7-8 szem datolya, kis stevia por ízlés szerint, 1 teáskanál kókusz olaj, 2 lapos evőkanálnyi kakaópor
  • az aszalt meggyes-áfonyás krémhez: egy csészényi friss áfonya és aszalt meggy keveréke, 1,5 evőkanál útifű maghéj sűrítésként, méz (vagy agavé szirup) az édesítéshez, víz a turmixoláshoz
  • a csokikrémhez: egy kisebb érett avokádó, méz (vagy agavé szirup), 2 lapos evőkanál kakaópor
  • a kosárka belsejébe: 1-1 szelet banán, a tetejére szórásnak: kis kókuszreszelék

Elkészítés:

A kosárkához a mandulát, hajdinalisztet és zabpelyhet, kakaóport egy tálban összekeverjük. A datolyát aprítógépben krémesre daráljuk, míg datolyavaj állaga nem lesz. A szárazanyaghoz hozzákeverjük a datolyavajat, a stevia port és egy kis kókusz olajat, majd szilikon muffinformába nyomkodjuk őket, hogy belül üreg maradjon. Ebbe jön majd a töltelék. A kosárkákat hűtőbe tesszük, hogy tartást kapjon.  Kb. 15-30 perc múlva már elég erős ahhoz, hogy kivegyük szépen a formából. Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket: az aszalt meggyet (lehetőleg saját készítésű), az áfonyát egy kis mézzel és vízzel összeturmixoljuk, hogy ne maradjon darabos, majd hozzákeverjük az útifű maghéjat. Várunk vele, míg sűrűbb nem lesz, majd belekanalazzuk a kosárkába. Erre eszünk egy darab banán szeletet, majd elkészítjük a csoki tölteléket: avokádót, mézet és kakaóport turmixolunk össze, majd habzsákba tesszük, és csigás alakban a kosárkára nyomjuk. Tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk.

(Én kicsit, hogy pikánsabbá tegyem a csokikrémet is, tettem bele egy nagyon picit a meggyes krémből is, mert maradt belőle egy csöpp.)

Jó étvágyat! Kellemes nasizást! 🙂

Készül a meggyes-áfonyás csokis kosárka:

Belülről (no jó, belátom, nem sikerült olyan szépen vágnom):

És a kész végeredmény egészben:




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

7 hozzászólás to “Aszalt meggyes-áfonyás-csokis kosárka”

  1. Harridan szerint:

    Szia!

    Áfonya helyett milyen gyümit ajánlasz, ami ízben-színben is harmonizál? Ilyenkor már nem kapok áfonyát (vagy legalábbis én nem találtam).
    Köszi(:

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Szeder, fekete ribizli vagy málna szerintem megfelel helyette. 🙂

  3. Németh Zsuzsa szerint:

    Jól látom? A kosárkát nem kell megsütni? A liszt miatt sem?

  4. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Zsuzsa!
    Nem kell megsütni, ebben a “sütiben” nincsen liszt. Élő, nyers hozzávalókból készült. A honlapomon a receptek kategóriában találsz még ilyen egészséges, hőkezeletlen ételeket.

  5. sisi szerint:

    Datolya helyett mit használhatok? Rendes datolya még nincs, aszaltat meg nem találtam 🙁

  6. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Mazsolát vagy bármilyen más aszalt gyümölcsöt (pl. aszalt sárgabarackot). Ha az sincs, akkor mézet.

  7. sisi szerint:

    Mazsola tökéletes lesz, köszönöm 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!