Nem szívesen reklámozom „idétlenségeimet”… de ez nagyon jól sült el.
Kezdődött úgy, hogy Judita Wignall: Nyersből finomat receptes könyvéből szerettem volna elkészíteni ezt a finomságot. De ahol nyitva volt a könyv, ott más recept is volt, felette a hamburger pogácsa.
Én pedig csak tettem a tálba a hozzávalókat: egyszer ebből a receptből, egyszer a másikból….. csak másnap jöttem rá, mikor újra el szerettem volna készíteni a zsemlét, hogy „Mi van itt kérem szépen? Én ezt tegnap nem így csináltam….” 🙂 … és jött a gondolkodás, hogy vajon akkor hogyan is…
Ma újra elkészítettem, mindent lemértem, és szinte mint az első. 🙂
Az eredeti receptem változtattam jócskán, most a saját változatomat írom le.
Hozzávalók: 30 gramm mandulaliszt (mandulatejből megmaradt), 70 gramm barna kölesliszt, csipet só, fél kávédarálónyi (40 gramm őrölt lenmag – barna vagy arany), 1 evőkanál szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 80 gramm sárga húsú paprika, fél hagyma (kb. 45 gramm), csipet bors, 4 evőkanál útifű maghéj, 2.75 dl víz
Elkészítés: A mandulalisztet és a barna köleslisztet egy tálba tesszük, beletesszük a sót, a szezámmagot, az őrölt lenmagot, a borsot, az útifű maghéjat. A zöldségeket (fokhagyma, hagyma, paprika) aprítóban nagyon apróra zúzzuk, és ezt is a tálba tesszük. Kezünkkel összekeverjük, majd vizet adunk hozzá, és gyúrható tésztává dögönyözzük. Picit várunk, míg az útifű maghéj a vizet felissza.
A „tésztából” nagyobb golyónyi darabokat csípünk ki, tenyerünk között kettélapítjuk, és az aszalógép tálcájára tesszük. Tetejét megszórhatjuk sima és fekete szezámmaggal.
Az aszalóban addig aszaljuk (kb. 4-6 óra), míg eléggé megszáradnak, de belül még puhák maradnak.
A hamburgerbe betétként húshelyettesítőként marinált gombát teszünk (de lehet nyers fasírt is, de a gomba szerintem finomabb), amit úgy készítünk, hogy piciny szőlőmagolajba elkeverünk egy kevés gyros fűszerkeveréket (Na-glutamát mentes!), és megkenjük vele a gombákat. A gombákat is megaszaljuk.
A kész zsemlékre salátát, hagymát halmozunk (esetleg uborkát is), rátesszük a marinált gombát, hagymaszeleteket. Majonézzel és ketchuppal öntjük nyakon (természetesen lehetnek vega, házi, akár nyers változatok). Rátesszük a másik zsemleszeletet és jóízűen, lelkiismeretfurdalás nélkül befalatozzuk! 🙂
Az alapanyagból természetesen nyers „kenyér” is gyúrható. Fontos azonban, hogy még aszalás előtt vágjuk szeletekre, és úgy aszaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Kedves Nóra
Megosztanàd az eredeti receptet is, a véletlenül sikerült módosítàsok nélkül? Nagyon érdekel. Köszönöm szépen.