Aszalt, ropogós, kesusajtos kelkáposzta chips






Zseniális egy étel!!!!

Az eredeti recept Joan van Rooijen: Napeledel című könyvében szerepel, legutóbb pedig Erika nyersételes blogjában találkoztam vele. Már ránézésre látszott rajta, hogy milyen finom, és nem csalódtam.

*

*

kelkaposztachips500-2

Izgi nagyon ez a kísérletezés, főként azért, mert isteni finom!!!!! Hogy mi is ez?
Lehet, hogy így első ránézésre ki sem találnátok. 🙂 Ez lesz a marinád a kelkáposzta chipshez. Bezony! 🙂
Ez a hozzá való paprikás-“sajtos” krém, amibe bele kell forgatni a darabokra vágott kelkáposzta darabokat, pácolni, majd ezzel ropogósra aszalni.
A marinád hozzávalói: egy csésze natúr kesudió, víz, só, inaktív sörélesztő pehely, citromlé, őrölt pirospaprika. (Sót, sörélesztő pelyhet és citromlevet nem kell kispórolni belőle, mert ezek adják a fincsi markáns sajtos-chipses ízt majd). Az egészet jó alaposan összebotmixereljük.

kelkaposztachips500-3

Én ezt már most megenném, csak hmmmm-ögök itt egymagamban… remélem, aszalás előtt nem fog elfogyni. 🙂
A kesus-paprikás marináddal bedörzsöltem a szeletekre vágott kelkáposzta leveleket, jól megmasszíroztam őkáposztaságát.
Jó fej ez a kelkáposzta, azt hiszem a mai nappal jó pajtikák lettünk. Fel vagyok villanyozva, hogy tud ez ilyen finom lenni már most.
Hagyom pácolódni ebben a finom szószban, majd ropogósra aszalom.
u.i: Ez csak az adag fele, mert annyira ízlett, hogy készítettem még egy adagot. Ha lenne itthon több kesudióm, triplát készítettem volna. 🙂

És íme a ropogós, sós-sajtos ízű végeredmény…. szerelem első nyalásra, harapásra, ránézésre… stb. 🙂

kelkaposztachips500-1




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

15 hozzászólás to “Aszalt, ropogós, kesusajtos kelkáposzta chips”

  1. Stefanovics Mária szerint:

    Nagyon jónak tűnik a recept!
    Kérdésem: pontosan hogyan történik az aszalás és hol tudok inaktív sörélesztő pelyhet beszerezni?
    Előre is köszönöm aválaszt:
    Marika

  2. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Marika!

    Inaktív sörélesztő pelyhet bioboltban lehet kapni. Én aszalógéppel aszaltam, de ennek hiányában lehet meleg radiátoron is, és langyos, ujjnyira nyitva hagyott sütőben is szárítani.
    Sok sikert hozzá! 🙂

  3. Mária szerint:

    A boltban kapható kesudiót meg kell darálni?

  4. Mária szerint:

    Kesudió helyett lehet mást is használni? Pl. diót?

  5. Vámosi Nóra szerint:

    Igen, lehet, úgy az íze lehet, hogy más lesz, sőt, natúr napraforgómagot is lehet.

  6. Vámosi Nóra szerint:

    Natúr kesudióról van szó. A hozzávalókkal együtt össze kell turmixolni/botmixerezni, nem kell előtte megdarálni.

  7. Mária szerint:

    Köszönöm a válaszokat, de még kérdezném, hogy a fenti recepthez kb. hány dkg sörélesztő pelyhet kell adni? Én egy 12 dkg-os dobozzal vettem, remélem nem kell az összes. Előre is köszönöm a választ.

  8. Vassné Franciska szerint:

    Kedves Nóra ! Eloszor tevedtem erre az oldalra, de valami fenseges amiket Te keszitesz ! En is megprobalkozom vele ! Tulajdonkeppen az alap
    anyagok kelleke;mogyoro dio mandula kokusz es aszalt gyumolcsok ???

  9. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Franciska!
    Köszönöm. 🙂
    Minek az alapanyagjára gondolsz, ezt nem értem…. :))))

  10. Noémi szerint:

    Szia Nóra!Milyen aszalógéped van?Szeretnék egyet vásárolni, de tanácstalan vagyok. Köszönöm a választ!Szép napot 🙂

  11. Vámosi Nóra szerint:

    Noémi!
    Nekem 5 tálcás excaliburom van, de szerintem bármilyen kerek tálcás aszalóval is elkészíthető ez a chips.

  12. Piros szerint:

    Szia Nóra!

    Sörélesztő pelyhet még soha nem használtam. Helyettesíthető valamivel, vagy esetleg el is hagyható?
    Ha mindenképpen szükséges, akkor mennyit tegyek mondjuk fél kiló káposztához?

  13. Vámosi Nóra szerint:

    Piros!
    Én azért nem javasolnám elhagyni, mert ez adja a finom sajtos ízt. Nem tudok másról, amivel ez pótolható lenne, én ajánlom bele.
    Hát, a mennyiségekkel gondban vagyok, én mindig kóstolgatom, hogy mikor jó. 1-2 evőkanállal biztosan rakhatsz bele, de előbb inkább keveset, és kóstold közben. 🙂

  14. Telek Éva fitoterapeuta szerint:

    2 hete meggyet aszaltam géppel,most ezt is megcsinálom.Meddig aszaltad,egész éjjel?

  15. Vámosi Nóra szerint:

    Egy egész napot aszaltam, kb. 24 órát. Utána levegőtől elzártan kell tárolni, mert könnyen megszívósodik.
    Sok sikert! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!