Zseniális egy étel!!!!
Az eredeti recept Joan van Rooijen: Napeledel című könyvében szerepel, legutóbb pedig Erika nyersételes blogjában találkoztam vele. Már ránézésre látszott rajta, hogy milyen finom, és nem csalódtam.
*
*
Izgi nagyon ez a kísérletezés, főként azért, mert isteni finom!!!!! Hogy mi is ez?
Lehet, hogy így első ránézésre ki sem találnátok. 🙂 Ez lesz a marinád a kelkáposzta chipshez. Bezony! 🙂
Ez a hozzá való paprikás-„sajtos” krém, amibe bele kell forgatni a darabokra vágott kelkáposzta darabokat, pácolni, majd ezzel ropogósra aszalni.
A marinád hozzávalói: egy csésze natúr kesudió, víz, só, inaktív sörélesztő pehely, citromlé, őrölt pirospaprika. (Sót, sörélesztő pelyhet és citromlevet nem kell kispórolni belőle, mert ezek adják a fincsi markáns sajtos-chipses ízt majd). Az egészet jó alaposan összebotmixereljük.
Én ezt már most megenném, csak hmmmm-ögök itt egymagamban… remélem, aszalás előtt nem fog elfogyni. 🙂
A kesus-paprikás marináddal bedörzsöltem a szeletekre vágott kelkáposzta leveleket, jól megmasszíroztam őkáposztaságát.
Jó fej ez a kelkáposzta, azt hiszem a mai nappal jó pajtikák lettünk. Fel vagyok villanyozva, hogy tud ez ilyen finom lenni már most.
Hagyom pácolódni ebben a finom szószban, majd ropogósra aszalom.
u.i: Ez csak az adag fele, mert annyira ízlett, hogy készítettem még egy adagot. Ha lenne itthon több kesudióm, triplát készítettem volna. 🙂
És íme a ropogós, sós-sajtos ízű végeredmény…. szerelem első nyalásra, harapásra, ránézésre… stb. 🙂
Nagyon jónak tűnik a recept!
Kérdésem: pontosan hogyan történik az aszalás és hol tudok inaktív sörélesztő pelyhet beszerezni?
Előre is köszönöm aválaszt:
Marika
Kedves Marika!
Inaktív sörélesztő pelyhet bioboltban lehet kapni. Én aszalógéppel aszaltam, de ennek hiányában lehet meleg radiátoron is, és langyos, ujjnyira nyitva hagyott sütőben is szárítani.
Sok sikert hozzá! 🙂
A boltban kapható kesudiót meg kell darálni?
Kesudió helyett lehet mást is használni? Pl. diót?
Igen, lehet, úgy az íze lehet, hogy más lesz, sőt, natúr napraforgómagot is lehet.
Natúr kesudióról van szó. A hozzávalókkal együtt össze kell turmixolni/botmixerezni, nem kell előtte megdarálni.
Köszönöm a válaszokat, de még kérdezném, hogy a fenti recepthez kb. hány dkg sörélesztő pelyhet kell adni? Én egy 12 dkg-os dobozzal vettem, remélem nem kell az összes. Előre is köszönöm a választ.
Kedves Nóra ! Eloszor tevedtem erre az oldalra, de valami fenseges amiket Te keszitesz ! En is megprobalkozom vele ! Tulajdonkeppen az alap
anyagok kelleke;mogyoro dio mandula kokusz es aszalt gyumolcsok ???
Kedves Franciska!
Köszönöm. 🙂
Minek az alapanyagjára gondolsz, ezt nem értem…. :))))
Szia Nóra!Milyen aszalógéped van?Szeretnék egyet vásárolni, de tanácstalan vagyok. Köszönöm a választ!Szép napot 🙂
Noémi!
Nekem 5 tálcás excaliburom van, de szerintem bármilyen kerek tálcás aszalóval is elkészíthető ez a chips.
Szia Nóra!
Sörélesztő pelyhet még soha nem használtam. Helyettesíthető valamivel, vagy esetleg el is hagyható?
Ha mindenképpen szükséges, akkor mennyit tegyek mondjuk fél kiló káposztához?
Piros!
Én azért nem javasolnám elhagyni, mert ez adja a finom sajtos ízt. Nem tudok másról, amivel ez pótolható lenne, én ajánlom bele.
Hát, a mennyiségekkel gondban vagyok, én mindig kóstolgatom, hogy mikor jó. 1-2 evőkanállal biztosan rakhatsz bele, de előbb inkább keveset, és kóstold közben. 🙂
2 hete meggyet aszaltam géppel,most ezt is megcsinálom.Meddig aszaltad,egész éjjel?
Egy egész napot aszaltam, kb. 24 órát. Utána levegőtől elzártan kell tárolni, mert könnyen megszívósodik.
Sok sikert! 🙂