Avokádó – a csodagyümölcs






avokadonagy

Az avokádót sokan a zöldségek közé sorolják, bár technikailag, úgy,  mint a paradicsom, a gyümölcsök közé tartozik. Érdemes több mindent megtudnod róla, hogy bátran, és minél gyakrabban beiktasd táplálkozásodba.

Az avokádó szuper lúgosító gyümölcs (természetesen nyersen, főzni nem is ajánlatos).

“Alligátorkörtének”, az “erdő vajának” is nevezik.

Izraelben, Közép Amerikában és Spanyolországban termesztik.

Az avokádót fogyasztani akkor a legjobb, amikor jól megérik. Azt onnan ismered fel, hogy a rücskös sötétzöld (sőt, esetenként fekete) héján fekete pöttyök jelennek meg, és tapintásra puha.

Felhasználásakor a héját és nagy, diónyi magját távolítsd el, húsát sokféle ételhez felhasználhatod, akár édeset, akár sósat szeretnél készíteni, mivel íze semleges, diószerű.

Felhasználása:

Nagyszerű gyümölcsturmixokhoz, “smoothiek”-hoz, pástétomokhoz hozzárakható, mivel azokat tovább krémesíti. Készíthető belőle sós avokadókrém fűszerezve, de desszertként is megállja a helyét (avokadós-banános csokikrém). Húsa vajszerűen kenhető bármiféle kenyérfélére, pirítósra. Felhasználásakor fogyaszd el frissen, mert a megvágott avokádó húsa könnyen megbarnul. Hogy ezt kivédd, megloccsinthatod valódi citrom levével.

Felhasználhatod összeturmixolva arcpakolásként, maszkként, hiszen magas E-vitamin tartalma segíti a bőrsejtek megújulását is.

Ha még kemény avokádót vásárolsz a boltban, otthon várj vele néhány napot, és megérik, megpuhul. Egyes helyeken azt olvastam, hogy csomagold újságpapírba, és tedd a többi gyümölcs mellé a gyümölcskosárba, de én ezt a műveletet elhagytam, így is gyönyörűen beért.

Miért is olyan jó az avokádó?

Az avokádó gazdag egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokban (zsírtartalma, 25-30 %, ennek 80 %-át teszi ki), ezért kiváló szív- és érvédő hatású, kiváló fehérjeforrás (10-15 %), így nagyon jó energiaforrás is egyben. Káliumtartalma magasabb a banánénál, de annál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz (cukortartalma csupán 2 %).

Kalóriatartalma nem kevés, ám ez “jó kalória”, segít a fogyásban, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Sok benne a fitoszterol nevű fitokemikália, ami akadályozza a koleszterin felszívódását, s ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. Gazdag forrása a luteinnek is, amely kiváló szemerősítő hatással bír, és jó szembetegségek esetén is.

Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma (kálium, vas, foszfor, magnézium, kalcium, nátrium), kitűnő az antioxidáns hatása. Különösen javasolt kisgyermekeknek és időseknek a fogyasztása, mert serkenti az idegszálak képződését, erősíti az idegrendszert. E-vitamin tartalma kiemelkedő!

Annyira sok jót lehet róla mondani, hogy egyesek a szuperételek közé sorolják, sőt még afrodiziákumként is emlegetik.

Akár naponta egyél egyet, de napi több darab fogyasztása is ajánlott (főként, ha komoly egészségügyi problémákkal küzdesz).

Számos avokádós recept van az interneten, ezek közül válogass kedvedre, és élvezd áldásos hatását.




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

One Response to “Avokádó – a csodagyümölcs”

  1. [...] megoldás: kókuszzsír, vagy avokádó [...]

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review
Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM