Babonéz, a vega majonéz






A vegetáriánus Hobbifőzőcske ezen az oldalán találtam ezt a receptet, aminek nagyon örültem. Már régóta szemezek vele, de most végre nekiláttam. A babonéz egy vegetáriánus majonéz, mely tojást nem tartalmaz. Természetes alapanyagokból készül, és nemcsak az a jó benne, hogy nem tartalmaz nyers tojást, hanem hogy E-szám mentes.

Ha megnézel egy bolti majonézt, bizony találsz benne különféle nem odaillő anyagokat. Ez a tojásmentes vegetáriánus majonéz, babonéz rendkívül gyorsan elkészíthető, és egy ideig eláll a hűtőben.

Az eredeti recepten csak kis mértékben változtattam, éppen csak annyit, hogy a krémesség érdekében tettem bele egy evőkanálnyi Yoja natúr szójajoghurtot. De ez természetesen kihagyható.

Hozzávalók:

1 doboz fehérbab konzerv (de főtt fehérbabból is nyugodtan kivitelezhető). Olyan konzerv változatot ajánlatos használni, amiben nincsen tartósítószer, sem E-betűs adalékanyag., ízlés szerinti citromlé (kb. 3-4 evőkanálnyi), kb. fél teáskanál tengeri (vagy himalaya) só, fél teáskanál mustár (de lehet frissen megőrölt mustármag is, hogy még természetesebb legyen), néhány evőkanál hidegen sajtolt olaj (lehet tökmagolaj, extra szűz olívaolaj …), + 1 evőkanál natúr szójajoghurt (elhagyható).

Elkészítés:

A hozzávalókat az olaj kivételével egy botmixer poharába borítjuk, és jól összemixeljük, lehetőleg magas fokozaton. Az olajat apránként adjuk hozzá, miközben folyamatosan keverjük. Az így elkészült babonéz-majonéz felhasználható bármilyen étel készítéséhez majonéz helyett, pl. salátákhoz.

Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, szinte észre sem lehet venni a különbséget az igazi majonéz és a babonéz között. Még a férjem sem mondta volna meg, hogy nem igazi majonéz, pedig neki jól rááll az ízlelőbimbója arra, hogy észrevegye, ha valamit reformítok a konyhában! 🙂

Jó étvágyat!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

4 hozzászólás to “Babonéz, a vega majonéz”

  1. […] barnarizs, petrezselyemzöld, kis tejföl (vagy szójatejföl), babonéz (vagy majonéz), kis reszelt sajt a tetejére, tengeri (vagy himalaya) só, egy kis bors, 2 db […]

  2. […] (bármilyen fajta, én retekcsírát és lucerna csírát használtam), paprika, paradicsom, babonéz, tofu (natúr vagy füstölt […]

  3. Gitta szerint:

    Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni, hogy Babonéz/Vega majonéz/, hol forgalmaznak?

    Köszi a segítséget:-)

  4. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Szia! Nem tudom! 🙁
    Én igazából mégcsak a házilag elkészíthető változatával találkoztam.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!