Bodzaszörp egészségesen cukor nélkül






Május vége …

Ilyenkor virágzik a bodza, és hát ki ne szeretné a mézes virágporízű, fantasztikus ízvilágú frissítő bodzaszörpöt.

Nagyon sokan készítik, ám cukorral és citrompótlóval, ami kerülendő, több okból is.

Egyrészt az alapanyagok egészségtelensége miatt, a cukor egészségkárosító hatásairól már írtam egy cikket, lásd itt:

Cukor, édes méreg

A citrompótlónak (borkősav) pedig semmi keresnivalója az emberi étrendben, pláne ilyen mennyiségben, rendkívül savasító hatású. A cukorral együtt keverve pedig egy igazi fogrém.

Miért is nem választjuk inkább az egészségesebb alternatívákat? Cukor helyett használhatsz steviát, agavé szirupot, mézet, xilitet (nyírfacukrot), a citrompótlót pedig egész egyszerűen helyettesítsd igazi citrom levével.

***

Bodzaszörp recept (kis befőttesüvegnyi), mivel nem kell ezen élni, a legfőbb italunk a víz legyen!

Hozzávalók: egy marék kinyílt bodzavirág, 3 evőkanál xilit, 1 egész citrom, víz

Elkészítés: A bodzavirágot megmosás nélkül beletesszük a befőttesüvegbe, ráöntünk annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg, beletesszük a 3 evőkanál xilitet (vagy ízlés szerinti egészséges édesítőt), fél citrom levét, és a másik fél citromból készült karikákat.  Összekeverjük. Fél-egy napig érleljük. Utána leszűrjük, és hűtőben tároljuk, mert könnyen megbuggyanhat, főleg akkor, ha pl. mézzel készíted, de ha cukorral, akkor biztos.

***

Bodzabokor a kertünk végén … távol az út porától

Megjegyzés:

  • Bodzát csak olyan helyről szedjél, ahol nem szennyezi az autók kipufogó füstje, tehát ne forgalmas utak mellől.
  • Így a bodzavirágot nem kell lemosni, ami fontos, hiszen ha bő csapvízzel előtte lefolyatod, akkor az értékes és finom kis virágpora lemosódik.
  • Mindig figyelj oda, hogy egészséges bodzát szedj, ne legyen tetves.



Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “Bodzaszörp egészségesen cukor nélkül”

  1. Szaffina szerint:

    Gyönyörű a kert!

  2. Csik Melinda szerint:

    Szia!
    Nagyon örülök ennek a receptnek, én is családommal együtt az egészséges élet és táplálkozás követői vagyunk. Édesítőszerként stevia tablettát használunk, ezzel szeretném elkészíteni a bodzaszörpöt. Hozzávetőleg szerinted mennyit rakjak egy üvegnyi adagba? Mivel csak egy üvegnyit szeretnék csinálni, hiszen igazad van, elsősorban vizet iszunk mi is. Előre is köszi a választ. Melinda

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM