Bodzaszörp egészségesen cukor nélkül






Május vége …

Ilyenkor virágzik a bodza, és hát ki ne szeretné a mézes virágporízű, fantasztikus ízvilágú frissítő bodzaszörpöt.

Nagyon sokan készítik, ám cukorral és citrompótlóval, ami kerülendő, több okból is.

Egyrészt az alapanyagok egészségtelensége miatt, a cukor egészségkárosító hatásairól már írtam egy cikket, lásd itt:

Cukor, édes méreg

A citrompótlónak (borkősav) pedig semmi keresnivalója az emberi étrendben, pláne ilyen mennyiségben, rendkívül savasító hatású. A cukorral együtt keverve pedig egy igazi fogrém.

Miért is nem választjuk inkább az egészségesebb alternatívákat? Cukor helyett használhatsz steviát, agavé szirupot, mézet, xilitet (nyírfacukrot), a citrompótlót pedig egész egyszerűen helyettesítsd igazi citrom levével.

***

Bodzaszörp recept (kis befőttesüvegnyi), mivel nem kell ezen élni, a legfőbb italunk a víz legyen!

Hozzávalók: egy marék kinyílt bodzavirág, 3 evőkanál xilit, 1 egész citrom, víz

Elkészítés: A bodzavirágot megmosás nélkül beletesszük a befőttesüvegbe, ráöntünk annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg, beletesszük a 3 evőkanál xilitet (vagy ízlés szerinti egészséges édesítőt), fél citrom levét, és a másik fél citromból készült karikákat.  Összekeverjük. Fél-egy napig érleljük. Utána leszűrjük, és hűtőben tároljuk, mert könnyen megbuggyanhat, főleg akkor, ha pl. mézzel készíted, de ha cukorral, akkor biztos.

***

Bodzabokor a kertünk végén … távol az út porától

Megjegyzés:

  • Bodzát csak olyan helyről szedjél, ahol nem szennyezi az autók kipufogó füstje, tehát ne forgalmas utak mellől.
  • Így a bodzavirágot nem kell lemosni, ami fontos, hiszen ha bő csapvízzel előtte lefolyatod, akkor az értékes és finom kis virágpora lemosódik.
  • Mindig figyelj oda, hogy egészséges bodzát szedj, ne legyen tetves.



Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “Bodzaszörp egészségesen cukor nélkül”

  1. Szaffina szerint:

    Gyönyörű a kert!

  2. Csik Melinda szerint:

    Szia!
    Nagyon örülök ennek a receptnek, én is családommal együtt az egészséges élet és táplálkozás követői vagyunk. Édesítőszerként stevia tablettát használunk, ezzel szeretném elkészíteni a bodzaszörpöt. Hozzávetőleg szerinted mennyit rakjak egy üvegnyi adagba? Mivel csak egy üvegnyit szeretnék csinálni, hiszen igazad van, elsősorban vizet iszunk mi is. Előre is köszi a választ. Melinda

Szólj hozzá, mondd el véleményed!