Régebben a színe alapján valami iszonyú erős zöldségízt tulajdonítottam kóstolatlanul is a brokkolinak, és nem vonzott ez a zöldségféle a legkevésbé sem. Mígnem egy bevásárlóközpontos napon az egyik étteremben brokkolilevest ettünk. Életemben akkor kóstoltam először. Menüben volt, és mivel a második fogás kedvemre volt, kénytelen-kelletlen odakerült az asztalomra a brokkolileves is.
Sajttal megszórva, kellemesen lágy ízzel, pirított zsemlekockákkal. Az elején még félve kanalaztam, micsoda új ízt kell megkóstolnom, aztán egyre bátrabban lefetyeltem be a levest, aztán cirmos cica módjára talán a szám szélét is megnyaltam utána. Hazafele azon morfondíroztam, hogy ezt otthon nekem is ki kell próbálnom. Következő bevásárlás alkalmával már nem mérgeszöld módjára morcoskodott velem szembe a brokkoli, hanem mosolyogva kérte, hogy tegyem a kosaramba. Így kezdődött a kalandom a brokkolival, ami azóta is konyhánkban gyakran szerepel az ételek között.
Milyen jótékony hatásait is ismerjük a brokkolinak?
A brokkoli számos jótékony hatással rendelkezik. Igazi antioxidáns bomba. Könnyen emészthető zöldségféle. Gazdag flavonoidokban, vitaminokban (C vitamin, B1, B2, B6 vitamin, E vitamin, Béta karotin). Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink és a foszfor.
Ami az egyik legnagyobb előnye, hogy jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. Az egyik leghatásosabb rák elleni növényként, zöldségként tartják számon. Hatékony prevenciós lehetőség prosztatarák, petefészekrák, emlőrák ellen (a kórosan magas ösztrogén szintet csökkenti). Szulforafán nevű vegyületet is tartalmaz, amely elpusztítja a Helicobacter pylori-t, ami a fekélyek és a gyomor rákos megbetegedéséért felelős.
Lassítja az öregedést, hatékony szerepet játszik a méregtelenítésben, mivel az ebben résztvevő enzimek működését támogatja. Szaponin tartalma az erek állapotára hat jótékonyan.
Fogyasztása:
A brokkolit fogyaszthatjuk krémlevesként, levesekbe (pl. húslevesbe) főzve, párolva köretként, csíráját étkezések mellé. Fogyaszthatjuk nyersen is (pl. hagyományos módon elkészített krémlevesbe nyers brokkolit morzsolunk), így nem károsodik a benne lévő szulforafán nevű „anyag”, hatását így megsokszorozhatjuk.
Vásárlásnál válasszuk az élénk zöld színűt, a kevésbé friss brokkolinak halványabb, sárgásabb színe van. Felhasználás előtt jól mossuk meg, majd az alsó fás részt távolítsuk el. Szedjük rózsáira, és már konyhakész állapotba is került.
Tegyük bátran a konyhaasztalunkra ezt a csodálatos zöldség-növényt, amilyen gyakran csak tudjuk.
[…] csírákat. A csírák vitamin- és enzimbombák, védenek a rákkeltő anyagoktól. Főként a brokkoli csírában található szulforafán nevű anyag az, ami elismert rákellenes anyag. Nyers […]