A brokkoli egészségjavító hatásáról már volt szó. A brokkoli alacsony kalóriatartalmú, egészséges zöldség, mely alkalmas akár a rák megelőzésére is. Ez a leves nagy mennyiségben tartalmaz brokkolit, íze finom, visszafogott, ugyanakkor fenséges. Családunk egyik kedvence, férjem, és kisfiam is szereti. Aki eddig ódzkodott a brokkoli sötétzöld színétől, az most adjon egy újabb esélyt neki!
Íme hát az egészséges recept:
Hozzávalók:
egy csokor friss brokkoli (kb. 500 grammos) – (sötétzöld színű – vásárláskor figyeljünk arra, hogy a virágai még ne legyenek kinyílva, zártak legyenek, ha nyílni kezd, vagy ha nem friss, akkor világoszöld foltokat is találunk a brokkolin.), 1 gerezd fokhagyma, tengeri só, vegamix, liszt, olívaolaj, kb. 1 dl tej (lehet gabonatej is).
Elkészítés:
A brokkolikat megtisztítjuk, majd a szárából a legalsó részt levágjuk. Kis rózsáira szedjük, a lágy szárrészeket is elszeleteljük. Beletesszük egy lábosba, majd annyi vizet adunk, hogy ellepje. Sózzuk, kis vegamixet teszünk hozzá, és puhára főzzük a brokkolit. Kevés brokkolirózsát hagyjunk ki, mert frissen is lehet a levesbe morzsolni, így nem az egész mennyiséget kell hőkezelnünk. A brokkoli rákvédő tulajdonsága pedig nyersen érvényesül a legjobban (brokkolicsírában is!!).
Közben elkészítünk egy light-os rántást kevés olajjal és liszttel: Az olajon egy kis lisztet megpirítunk, majd ráreszeljük a fokhagymát, és pirítjuk kissé. Ezt követően felöntjük a deciliter tejjel, és annyi vizet adunk hozzá, hogy híg legyen.
Mikor már majdnem megfőtt a brokkoli, 2/3-ad részét kivesszük egy kis lével együtt, és összeturmixoljuk botmixerrel, majd visszaborítjuk a levesbe. Beleöntjük a rántást, forralunk egyet rajta, és készen is van a leves.
Tálalni pirított zsemlekockával, levesgyönggyel (bio) és egy pici reszelt sajttal lehet nyers brokkolimorzsákat szórva a tetejére.
Melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Ezt a levest gyakran kéne fogyasztani, mert a brokkoli nagyon egészséges.