A chia magot szuperélelmiszerként, superfoodként is emlegetik, mert nagyon sok pozitív tulajdonsága van.
A Chia mag Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása.
Azték (vagy spanyol) zsályaként is emlegetik, mivel a zsályafélék családjába tartozik.
Apró, fekete-fehér magról van szó, mely eredetileg az inkák, maják és aztékok, valamint a dél-nyugat amerikai bennszülöttek alapvető élelmiszere volt. A chia maláj szó, jelentése „erő”. „Indián futóételnek”, futók eledelének is nevezték hosszan tartó energiaszint növelő hatása miatt. Sportolóknak, testépítőknek kiváló táplálékkiegészítője. Növeli az állóképességet.
A Chia mag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium.
A chia mag nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A chia mag teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne. Ezért vegetáriánusoknak különösen ajánlható.
Antioxidáns tartalma igen magas, ezért segít a szabadgyökök lekötésében.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szuper kombinációja. Nagy mennyiségben és jól hasznosuló formában tartalmaz kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot.
Kiváló rost forrás, támogatja az emésztőrendszer működését.
Felhasználása:
A chia mag tulajdonképpen íztelen, nem változtatja meg az ételek ízét. Folyadékban a magokon zselé szerű anyag képződik, ezért kitűnő ételek sűrítésére. A magok képesek nagy mennyiségű folyadék megkötésére. Használható turmix italokba, gyümölcspépekbe, gyümölcspudingokba, joghurtokhoz, kenyerekbe, nyers krékerekbe, levesekbe, szószokba, süteményekbe, szórható salátákra stb.
Fogyókúrázóknak is ajánlható:
Az étel tömegét megnöveli, viszont kalóriatartalmát nem, így kevesebb kalóriával is beéri a fogyókúrázó. Rost tartalma további teltségérzetet ad. A fogyókúrák alatt kieső tápanyaghiányt pótolhatja.
A vízzel érintkezett chia magból lett chia gél lassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását, ezért cukorbetegek számára is hatásos lehet.
A Chia mag csodaszer, mert:
- 2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
- 5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
- 2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
- 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
- 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Hosszú ideig megőrzi minőségét, hosszú ideig tárolható, akárcsak a lenmag.
***
Nemrég vásároltam én is egy fél kilós dobozzal, kipróbálom. Most készítettem belőle mangópudingot, isteni finom lett, és kitűnően laktatott. Recept hamarosan. Ha van recepted, amit chia maggal készítettél, a hozzászólásoknál nyugodtan be is linkelheted.
Sziasztok!
Nagyon szeretem használni a chia magot szószoknál, sűrítéskor, kellemes állaga lesz az ételnek. Nem is tudtam, hogy ilyen szuper kajcsi! Nagyon szépen köszi Nóri:)
Belinkelek nektek néhány ételt, amit chia maggal készítettem:
http://eletkert.wordpress.com/2010/11/01/vadasmartas-maskepp-fotogenebben/
http://eletkert.wordpress.com/2010/10/16/cukkinis-pastetom/
http://eletkert.wordpress.com/2010/10/25/makpuding/
Nóri!
Neten lehet már rendelni? Mert nyáron még Pestre kellett menni érte.
Köszi!
Ildikó az Életkertből
Szia Ildikó!
Nagyon jók ezek a receptek! 🙂
Igen, én neten rendeltem, néhány biobolt kínálatában már szerepel. Én a biofamilia.hu-nál rendeltem egy-két más dologgal együtt.
Sziasztok!
Én is belinkelek egy chia-s finomságot! Csokis Chia puding:
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/csokis-chia-puding
És itt egy másik:
Gyümölcsös chia turmix
1 alma
1 körte
1 banán
1 csésze darált dió
5 kanál chia mag
2 csésze tej
4 kanál méz
A hozzávalókat turmixgép segítségével keverjük össze és már iható is.
Itt is lehet kapni chia-t: http://www.chiashop.hu
Sziasztok!
A chia magból én többször készítettem hamis halikrát, nagyon finom lett.
Hozzávalók:
75 g chia mag
10 ml víz
só ízlés szerint
fél citrom leve
1 kis apróra vágott hagyma
75 ml víz
A chia magokat összekevertem a vízzel, citromlével, sóval. Folyamatosan kevergettem 2-3 percig, ezalatt besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a hagymás és az olajat, ezzel is jól elkevertem, míg összeállt. Nagyon finom lett!
Innen merítettem az öteletet: http://www.youtube.com/watch?v=q6IWSS7JRR0