Felvágottak és bolti vajkrémek helyett jó választás lehet a csicseriborsó pástétom (hommusz, humusz). Könnyen elkészíthető, kezdők is próbálkozhatnak vele.
A csicseriborsó nem a hétköznapok megszokott élelmiszere, ráadásul finom dolgokat lehet belőle készíteni, mivel íze nagyrészt semleges, ezért biztos, hogy a család is szívesen fogadja majd a csicseriborsós ételeket.
Hozzávalók:
1 csésze csicseriborsó, kis olívaolaj, kb. 1 gerezd fokhagyma, citromlé ízlés szerint, jódozott tengeri (vagy himalaya) só, kb. 1/3 csészényi pirított szezámmag, annyi víz, hogy krémes masszát kapjunk, babérlevél.
Elkészítés:
A csicseriborsót jól leöblítjük, és egy éjszakára beáztatjuk. Ezt követően leöntjük róla az áztatóvizet és puhára főzzük tiszta vízben. Főzés közben, az első forralás után még egyszer lecseréljük róla a vizet (hogy a tripszin inhibitor molekulát már már ne tartalmazza – mely megakadályozza a fehérjék lebontását) A vizet megsózzuk, majd 1 babérlevelet teszünk bele ízesítésnek. Kb. 1-1,5 óra alatt megfő a csicseriborsó.
Ezt követően leszűrjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összeturmixoljuk.
Kenyérre vagy pászkára kenve fogyasztjuk sok friss zöldség társaságában.
Jó étvágyat!