Azért írtam idézőjelbe, mert nem is darás és nem is tészta, viszont azt próbáltam imitálni vele hatalmas sikerrel.
A hagyományos darás tészta ugyan nagyon finom és gyerekek is nagyon imádják, de ha az egészségre gyakorolt hatását nézzük, akkor már nem olyan fényes a helyzet.
Hiszen egy szénhidrátbomba az egész.
Tömény, „rossz”, gyorsan felszívódó szénhidrát plusz zsírral körítve (hiszen a darát hozzá elég tetemes mennyiségű zsírban vagy olajban lehet rendesen megpirítani), hőkezelt, aromás, tartósítószeres lekvárral – általában így szokott kinézni a hagyományos változat.
Az enyém viszont friss alapanyagokból készült, és ugyan nem 100 %-ban olyan az íze, mint a sokak által kedvelt igazi darás tésztának, de bátran kiváltható vele, mert finom.
Hozzávalók: fél cukkini, 1 alma, dió, aszalt sárgabarack (nem kénezett), dió
Elkészítés: A cukkinit és almát meghámozzuk (ha házi, akkor elég egyszerűen csak lemosni) és lereszeljük őket, vagy vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük. A diót ledaráljuk, és ezt az almából és cukkiniből készített tésztával összekeverjük.
A lekvárhoz az aszalt sárgabarackot jó, ha előtte egy éjszakával beáztatod, mert akkor puha lesz, majd egy kis vízzel együtt (lehet az áztatóvize is) összeturmixoljuk, hogy sűrűbb legyen. Ezzel fogyasztjuk a „darás tésztát”.
Nem is kell hozzá semmi más édes, hiszen a tésztában az alma is viszonylag édes, és a lekvár is az.
Megjegyzés: kénezetlen sárgabarackot, aminek a színe ugyan nem élénk sárga, (de ez legyen a legkisebb baj) lehet kapni minden Müller üzletben, én ott vásároltam, de ha valaki tud még lelőhelyet vagy márkanevet, az nyugodtan írja be a hozzászólásoknál, előre is köszönjük! 🙂
Fantasztikusan néz ki! Ki kell próbálnom! Csak az ilyenkor vásárolt cukkíninek nincs igazán jó íze!
Eszembe jutott: Nem kell kis citrommal megcsöpögtetni? S talán sós formában is lehetne, juhtúróval vagy mással.
Én nem csöpögtettem meg, de jó ötlet… Mindenki készítheti a szájíze szerint … 🙂
Igen, biztos fincsi lehet sósan is, én legközelebb magtejföllel fogom, amibe még valamit bele kéne csempésznem…. 🙂
És igazad van, ezek igazából akkor a legjobbak, amikor szezonjuk van. De néha megkívánom őket ilyenkor is.
lehet hülyeséget kérdezek de mi az h az lmából cukiiniől készített tészta?
A tésztát nem szó szerint kell érteni, természetesen nem lesz belőle olyan tészta, ami lisztet tartalmaz meg tojást… 🙂
Egyszerűen lereszeljük az almát és cukkinit, és úgy esszük, úgy használjuk, mintha tészta lenne pl. mákkal, dióval.
megcsináltam múlt héten egyik nap vacsorára. olyan finom volt, el sem hittem. 🙂
nem vagyok nyersevő, de ez isteni. mindenkinek ajánlom.
Jaj, de örülök neki! 🙂