Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10


Ezt a könyvet igencsak ajánlom mindenki figyelmébe. Még akkor is, ha úgy érzi valaki, hogy maradéktalanul nem fogja tudni betartani Douglas N. Graham 80/10/10 étrendjét („Egy étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni egészségében, testsúlyában, és életében”).

Garantálom, hogy a könyvben még azok is olvashatnak újfajta információkat, akik eddig már sok táplálkozástudománnyal kapcsolatos könyvet elolvastak.

Teljesen más megközelítésben nézi Doug Graham a dolgokat.

A könyv elején arra keresi a választ a szerző, hogy az embernek mi lehet a természetes tápláléka. Sorra veszi, hogy húsevőek, mindenevőek, keményítő evőek, zöldségevőek, magevők, állatok csecsszopói, vagy gyümölcsevőek lennénk-e mi, emberek, és arra a következtetésre jut, számomra csodás érvekkel, hogy az ember gyümölcsevő. Eredetileg gyümölcsevők voltunk, az ember természetes és ideális tápláléka a gyümölcsök, azonban ettől már messze eltávolodtunk sajnos.

Sőt, olyannyira, hogy ezt a legtermészetesebb, legidillikusabb állapotot, mely kicsattanó egészséggel társul, tartjuk legtöbben egy szélsőséges irányzatnak.

Ezért is érzik a könyvet sokan túl egysíkúnak és kicsit korlátozottnak, mert annyi tévhittel állunk szemben, hogy mi magunk sem hisszük már el, hogy az a legjobb, legegészségesebb, ami a legegyszerűbb, és legtermészetesebb.

Sok táplálkozástudós óvja az embereket a gyümölcsök túlzott fogyasztásától cukortartalmuk miatt. Még a legnevesebbek is. Douglas N. Graham bebizonyítja, hogy nem kell semmilyen szinten korlátoznunk a gyümölcsfogyasztásunkat, hiszen ez a lehető legtermészetesebb eledelünk.

A könyvet az író talán már a kissé gyakorlottabb nyersevőknek írta. A  nyersevésnek ugyanis több irányzata lehetséges, és ezek közül is az egyik legegészségesebb a 80/10/10 étrend (sőt, még ennek is van egy még egészségesebb változata: a 80/10/10 RV (RV = raw vegan).

Zsír:

A legtöbb nyersevő (ami  a legegészségesebb és legtermészetesebb táplálkozási mód), ugyan élő táplálékokat fogyaszt, ám azt közel sem olyan összetételi arányban, mint kellene. A legtöbb nyersevő étrendje akár 60-80 %-ban is zsírt tartalmaz, többet, mint a hagyományos amerikai étrend!!!! (a modern ajánlások 20-30-35 %-ot tartanak jónak, de Graham ezt a szintet max. 10 %-ban határozza meg). Sokan mondják ugyan, hogy ez jó zsír, nyers zsír, kell a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, azonban ilyen mennyiségű zsír bevitele és a szervezetre gyakorolt hatása katasztrofális lehet idővel. A nyersevők tápláléka ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz olajos magvakat (diót, mandulát, kesudiót), zsíros gyümölcsöket (pl. avokádó, melynek 60-75 %-a zsír), gyakran használnak kókuszzsírt is, és ezek mellé még bő olíva olajjal borítják le zöldségsalátáikat. Vegyünk csak egy nyers desszertet, mondjuk egy gyümölcskosárkát: alap: magok (dió, mandula, kókusz), aszalt gyümölcsök és édesítők. Ebbe rendszerint valamilyen zsíros krém kerül pl. avokádóból. Így elérhetjük, hogy egy desszert akár 80-90 %-os zsírtartalmú legyen.

Saját véleményem, hogy ezzel nem is lenne baj, ha tényleg csak ünnepnapokon és kivételes alkalmakkor fogyasztanánk ezeket a zsírdús nyers ételeket. Bevallom, én is úgy kezdtem a nyers evészetet, hogy szinte elsők voltak a zsírdús nyers nasik, amiket kipróbáltam.

Holott az ember zsírfogyasztásának csak max. 10 % kellene, hogy legyen a zsírok bevitele.

Fehérje:

A fehérjebevitel ideális szintje Graham szerint szintúgy 10 %-alatti. Tudom, erről is sok téves információ kering. Azonban egyre több könyv állítja annak ellenkezőjét, amit a többség hisz, hogy a túlzott fehérjefogyasztással növelheti izomtömegét és mennyire szükséges. A modern ajánlások a fehérjebevitel mértékét: 15-25 %-ban határozzák meg, ám Dr. Graham szerint ez túlzottan sok. A túlzott fehérjebevitel hatásairól már írtam egy cikket, erről külön most itt nem szólnék többet. A cikket elolvashatod, ha érdekel, itt: Fehérjemítosz, tévhit a fehérjéről.

Szénhidrát:

Szénhidrátokból (elsősorban gyümölcsökből  némi zöld leveles zöldséggel kiegészítve) kellene, hogy álljon étrendünk min. 80 %-a.

Ebből is a cím: 80/10/10, ami a szénhidrát/fehérje/zsír arányt jelöli.

A könyv középpontba helyezi a nyers étrendet. Belegondolva: mennyire szuper lenne, ha mindenféle előkészítés nélkül fogyasztanák az ételeket. Nem kellene pepecselni a konyhában, nem kellene főzni, mosogatni…. stb. Mennyi időt megspórolhatnánk!!! Csak kimennénk a kertbe, szakítanánk a fáról egy gyümölcsöt, és már lakmározhatnánk is belőle.

A candidával kapcsolatban is érdekes véleményt fejt ki, hogy felesleges csökkentenünk szénhidrátfogyasztásunkat, ugyanis  a magas vérzsírszint az, ami elsődlegesen felelőssé tehető a candidiazis kialakulásának, nem pedig a gyümölcsökben található cukrok. Magas vérzsír szint esetén ugyanis a cukrok nem tudnak rövid idő alatt eljutni a célállomásukhoz, azaz a sejtekhez, így kénytelenek hosszú időn keresztül a véráramban keringeni. Részletesebben a könyvben… De be kell látni, mindenben igaza van.

Véleményem:

Gitta blogjában a könyvajánlók között találkoztam először ezzel a könyvvel, de elhatároztam, hogy nem veszem meg, mert Gitta mintha azt mondta volna rá, hogy az nem tetszett neki benne, hogy a szerző kizárólagosan ezt az étrendet dicsőíti és elvet minden más lehetőséget. De aztán egyre több helyen botlottam bele, és így ráálltam az olvasására. Nagyon érdekes olvasmány volt, imádtam olvasni.

Rendkívül jó az érvelése, és ami azt illeti, hogy az író elvet minden más módszert, szerintem azt bizonyítja, hogy 100 %-osan hisz ebben a módszerben, hiszen ő nemcsak elméleti szinten, hanem tapasztalati szinten is megélte, hogy mit jelent igazán egészségesnek lenni szinte kizárólag gyümölcsök és némi zöldségféle segítségével. Rendkívül nagy hittel írta ezt a könyvet.

Bár olvasás közben én is néhol tettem néhány kérdőjelet a könyvben, hogy ezt én nem pontosan így tudom, és talán nem is lenne olyan eget rengető baj, ha mondjuk fűszereket is használnék, vagy hébe-hóba némi kis gabonafélét. Mert a szerző ezeket is kitessékeli az étrendjéből.

Szerintem Dr. Graham írásaihoz meg kell érni egy szintet tudatilag, hogy azt mondjuk, eljutottunk oda, hogy teljes mértékben el is fogadjuk a nézeteit. Mert szívem mélyén érzem, hogy igaza van az írónak.

Ha egy beszűkült látókörű, amerikai étrenden élő húsevő ember elolvasná a könyvet, lehet, hogy az egyből a kukába dobná, mert annyira elképzelhetetlennek tartaná, hogy csak gyümölcsöt egyen. Ha egy vegán olvasná, aki főz ugyan, de fogalma sincs a nyers étrend előnyeiről, lehet, hogy neki is keresztbe állnának néhol a szemei. Talán a legjobban a nyers étrend hívei értik meg, mert nekik már tényleg csak egy ugrás ez az életmód: annyival, hogy csökkentik a zsírbevitelt, és növelik a gyümölcsök fogyasztását.

Melyiket válasszam kérdésköre?

Dr. Graham előnyben részesíti a nyers étrendet, ezért még számomra is döbbenetes volt azt olvasni, hogy inkább éljél alacsony zsírtartalmú főtt étrenden, mint magas zsírtartalmú nyers étrenden. Ez ugyan a melyik ujjamba harapjak kérdésköre, de ha csak korlátolt választási lehetőségünk van, akkor kompromisszumos megoldásokat kell keresnünk, és mindig a jobbat választani. Létezik tehát legjobb, de kettő rossz közül a kevésbé rosszat válasszuk. (Ezt csak azért írtam, hogy azért ne gondold azt se, hogy az alacsony zsírtartalmú, mindenevő főtt étrend lenne a megoldás.)

Plusz néhány gondolat:

A könyv rendet tett nekem a gyors-lassú anyagcsere közti „különbség” megértésében. Azért tettem idézőjelbe, mert sokan sikerüket/kudarcukat az anyagcseréjükre fogják, holott ez egyénenként csak nagyon kicsi, elhanyagolható különbség. Emberből vagyunk mindannyian, néhány %-nyi szervezetbeli különbségekkel.

És végül: ha kétségeid merülnének fel abban, hogy hogyan is tudsz te jóllakni ennyi gyümölccsel (főként trópusival, mivel az ember eredetileg a trópusokról származik – … magyarázat a könyvben … ) és zöldséggel, akkor Graham arra is tud megfelelő választ adni.

Szerintem nagyon kevés témakör van, amire a választ ebben a könyvben nem találod meg, ha már néhány táplálkozással kapcsolatos könyvet is elolvastál. Nekem kellett ez a könyv ismereteim letisztulásához.

Fantasztikus érveléssel mond ellent az író a szárított, aszalt ételeknek, fűszereknek, sózási szokásoknak, az általában jónak tartott teljes kiőrlésű gabonákban lévő rostoknak, sőt, ami számomra megdöbbentő volt, hogy az embernek, ha természetes étrendje (gyümölcsfogyasztás) mellett maradt volna, még innia sem kellene, csak kivételes és különleges helyzetekben, hiszen teljes értékű eledelünk, a gyümölcs tartalmaz mindent, amire szükségünk van, minden tápanyagot, a vizet is teljesen tisztított formában!!!

***

Tartalomjegyzék:

Alapgondolatok

1. fejezet: Az ember valódi táplálkozási szokásainak meghatározása

2. fejezet: Gyümölcsfogyasztással kapcsolatos aggodalmak

3. fejezet: Nyerskoszttal az abszolút egészségért

4. fejezet: A kalóriatápanyag arány megismerése

5. fejezet: Szénhidrát: minimum 80 %

6. fejezet: Fehérje: maximum 10 %

7. fejezet: Zsír: maximum 10 %

8. fejezet: Meglepetés! A nyerskoszt 60 %-a zsír!

9. fejezet: Testsúly-stabilizálás

10. fejezet: Hogyan győzzük le az átállás nehézségeit?

11. fejezet: 80/10/10 a gyakorlatban

A. melléklet: Ajánlott napi étrend

B. melléklet: Gyakran ismételt kérdések

C. melléklet: Egyéni sikertörténetek

D. melléklet: Segítség az étrendünk vizsgálatához

A szerzőről:

Dr.. Douglas N. Graham írta a The High Energy Diet Recipe Guide (Magas energiatartalmú étrend recept kalauz), a Grain Damage (A káros gabona) és a Nutritionand Athletic Performance (Táplálkozás és sportteljesítmény) című könyveket (a könyvek még nem jelentek meg magyar nyelven). A szerző 27 éve nyersevő.

Dr. Graham, előadásaival, és személyes tanácsadással már több ezer embernek segített lefogyni és visszanyerni az egészségét. Világ életében sportolt, és szerte a világon nagyon sok élvonalbeli sportoló mellett dolgozott edzőként.

A könyv hátoldalán lévő ajánló Marilyn Diamond-tól, a Testkontroll című könyv társszerzőjétől:

„Ha szeretne kívül-belül energikusabb, egészségesebb és boldogabb lenni, akkor Önnek mindenképpen hasznára válnak a Doug Graham-féle módszer jól bevált és ésszerű ötletei. Mindegy, hgy csak egy hétig, egy évig vagy esetleg egész hátralévő életében követi a 80/10/10-et, biztos lehet benne, hogy ez idő alatt fantasztikus eredményeket fog elérni. Minél hosszabb időn át alkalmazza ezt a módszert, annál biztosabb lehet benne, hogy végre letért arról az útról, ami eddig a látszólag elkerülhetetlen degeneratív betegségek és a korai öregedés felé vitte. Miért is akarna bárki visszautasítani egy olyan lehetőséget, ami azt ígéri, hogy kicsattanóan egészséges lehet egész életében?”

***

Olvasd el! Mégha nem is tudod 100 %-osan betartani (én sem, bevallom), akkor is ha csak lépéseket teszel efelé az étrend felé, már akkor is sokat tettél egészségedért, abban biztos vagyok!

Hogy is van az a mondás??? Nem a sebesség a fontos, hanem az irány …. 🙂
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

9 hozzászólás to “Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10”

 1. Szilvia szerint:

  Sziasztok!

  Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan juthatok ehhez a könyvhöz? Sajnos sehol sem találom.

  Üdvözlettel:
  Szilvi

 2. Steevee szerint:

  Sziasztok!

  Valaki tudna erről az emberről életpályát mutatni ?
  Egy két kérdésem is lenne.
  Veszélyes baktériumokkal h birkózunk meg amik a főzés hatására „távoznak”.
  Pár ezer éve már főt ételt eszik az ember biztos hogy a mai „gyenge gyomrú” emberek megbirkóznak vele ?
  Megbetegedések lehetőségét nem növeli meg ?
  Egy sportolónak nem gond szálkásításnál, fogyásnál a kevés fehérje bevitel ?
  Na és honnan Szerezhető be a nem génmanipulált és különböző vegyületekkel érlelt zöldség gyümölcs ?
  80 % ? Ha az ember nem sportol akkor nem fog elhízni?
  Nem Kritika ként írtam kérdéseim csak kíváncsi vagyok h, a szerző emelet az étrend mellet próbált e fenntartani 173 cm magasához 85 kg tömeget. 9 % testzsír aránnyal ?

 3. Györgyi szerint:

  Gyakran említik, fórumokon “Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10” fantasztikus könyvét, mivel én is vegán vagyok, alig vártam ,hogy beszerezhessem.
  ….most olvasom , igazán lenyűgöző, érdekes, érthető. Megoldásokkal teli, az egészséges életre.
  Kíváncsi voltam milyen is Dr Douglas N Graham 60 évesen…..teljesen elszomorodtam 🙁 …mint egy beteg aggastyán.
  Kíváncsi lennék, vajon mitől?

 4. Verocs szerint:

  minden kérdésemre választ kaptam a könyvből. én is kiváncsi voltam a szerzőre, megnéztem 1-2 videón és egy nagyon sportos, fitt embert láttam, akiben annyi energia van, amennyit én is remélek 30 évesen, ha majd egy ideje tartom már ezt a diétát. el kell olvasni, addig nem szabad vitatkozni vele! mindenképp hozzáfogok holnaptól és meglátjuk! még jelentkezem az eredményekkel.

 5. Kornélia szerint:

  Ez a könyv fantasztikus !!
  Elsőre azt mondtam volna,hogy egy elmebeteg táplálkozik így és tartja be ezt.
  Véletlenül az Alexandra könyvesboltban akadtunk rá és miután elolvastam megváltozott a véleményem az étkezéssel kapcsolatban.
  Nyilvánvaló hogy az egész könyv igaz,mert olyan érvekkel támasztja alá ami tudományosan is igazolt.
  Habár kitartás szükséges hozzá biztosan nem lehetetlen !
  A sok tapasztalat ami benne van..a rengeteg siker..meggyőztek !
  Betegségekből is kigyógyíthatja az embert és ez már valami !!
  Csak ajánlani tudom még ha nem is sikerül teljesen elsajátítani akkor is megéri , ha már csak egy kicsit is sikerül változtatni ! 🙂

 6. Nora szerint:

  Szia Nori!Segits kerlek szepen..hol tudnam beszerezni a konyvet??mar mindenhol kerestem de semmi..Elore is nagyon szepen koszonom!!

 7. Edó szerint:

  Nóra! Itt rendeltem meg a könyvet, http://elixirbolt.hu/hu/webaruhaz/taplalkozas/801010
  Bár lehet hogy azóta már hozzá jutottál.
  Nos hogy a szerző hogy néz ki? Beteg aggastyán, sajnos ez nagyon találó kifejezés! Én is gondolkodtam ezen, lehet genetika, és lehet az is hogy előtte hogyan élt, mennyire ment tönkre a teste. Hiszen nem egész életében élt így.
  Nekem Lou Corona a kedvencem, keressetek rá a neten. Ő is hatvan éves, de ő már negyven éve táplálkozik nyersen, a saját módszere szerint , de neki tudtommal nincs könyve. Fantasztikusan néz ki! Annyit tudok hogy ő a 30%-os zsírt tartja jónak, ez fontos, mert Graham azért is olyan ráncos, mert a bőr alatti zsírrétegtől olyan feszes a bőr. Ami neki nincs…
  Lou corona 21 éves korában agydaganatot kapott, ezért tért át, és azóta is köszöni szépen jól van! Úgyhogy nem kell mindent bevenni szerintem…

 8. Edó szerint:

  Ja és még az jutott eszembe, hogy Ann Wigmore a búzafű lé feltalálója, idős korában szinte már csak zöld turmixokon élt, de nem is ez a lényeg, a búzafű levet rendszeresen fogyasztotta. A haja teljesen visszabarnult, ellenben Graham ősz . Ez is szerintem azt bizonyítja, hogy Graham teste mégiscsak nem kap meg minden tápanyagot. Valami hiányzik…
  Nem akarom szidni, nagyon érdekel a könyve és az érvei. Szerintem olvassatok el mindenféle könyvet, és nézzétek meg a nyers evőket, aztán mindenki maga döntse el, kit követ.
  Azonban érdekes tény hogy gyümölcsöt ehetnénk többet is, szerintem sem igaz hogy savasítana a cukortartalma, elvégre teljesen természetes formában tartalmaz mindent. A cukorra pedig szüksége van a szervezetnek, csak nem a finomítottra! És azt sem hiszem hogy az ősember számolgatta volna hogy 15%-ban egyen csak gyümölcsöt, vagy hogy csak 10%-ban egyen zsírt. Különben is a szervezet bölcs, és ha hallgatunk rá, megsúgja mre van szüksége. (Leszámítva a csoki zabálást 🙂 )

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM