Régebben, mikor még nem ért el az egészséges táplálkozás szele, Cini Minis rajongó voltam. Imádtam a fahéjas ízt és azt is, ahogy a selymes tejbe beleolvad a fahéjas íze.
Jó hír, hogy feltaláltam a Cini Minis házilag is elkészíthető, nyers verzióját, ami csupa egészséges alapanyagokat tartalmaz. Én nagyon-nagyon örülök ennek a felfedezésnek! Minden Cini Minis rajongó imádni fogja! Ráadásul cukor- és színezék, valamint további adalékanyagmentes.
Kis gyerekeim is is nagyon szeretik, mi mézes rizstejjel vagy zabtejjel esszük.
Hozzávalók: 2 csésze lenmag (lehet arany lenmag és barna lenmag fele-fele arányban), stevia vagy xilit ízlés szerint (én a kettő keverékét használtam), fél csésze kókuszreszelék, fahéj
Elkészítés: A lenmagot kávédarálón megőröljük, majd összekeverjük a stevia porral vagy xilittel, a kávédarálóban előtte megőrölt kókuszreszelékkel, fahéjjal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy masszává álljon. Kicsit több vizet adjunk hozzá, ugyanis néhány perc alatt a lenmag nagyon sok vizet beszív magába. A kókuszreszelék nem szükséges, viszont ez is hozzájárul a ropogósságához.
(+ dúsításként lehet még néhány egész lenmagot, szezámmagot is a masszába szórni, ha van kedved hozzá)
A masszát elsimítjuk az aszalógép tapadásmentes lapján, majd aszalni kezdjük.
Még mielőtt teljesen megaszalódna, felapríthatjuk ollóval kisebb kockákra. Addig aszaljuk, míg teljesen ropogós lesz.
Stevia, xilit keveréke helyett használhatsz mézet is, viszont ebben az esetben kicsit rágósabb lesz, nem aszalódik teljesen ropogósra.
Ha nincs aszalót, akkor se ess kétségbe, tedd a sütőbe egy sütőpapírra, kapcsold a sütőt a legalacsonyabb fokozatra, és ujjnyira nyílt ajtónál már aszalhatsz-száríthatsz is. 🙂
Rizstejjel isteni finom!!!!
***
Itt pedig még felvágás előtt látható, még hajlékony a lap, akár valami nyers krémtölteléket is el tudok benne képzelni, amit később szeletekre vagdosunk. Így langyosan, még hajlékonyan, ahogy kijön az aszalóból olyan illata van, mint a kürtőskalácsnak.
Akár lehet belőle így is csipkedni.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!!! Ha Neked is ízlik, írd meg itt a kommentek között!
Ja, és el ne felejtsd megosztani a bejegyzésünket Facebookon, biztosan nagyon sokan örülnének ennek az egészséges fahéjas ropogtatnivaló receptnek! 🙂
Nekem epp most szarad a finomsag a sutomben,aszalogep hianya miatt, isteni ahogy belekostoltam, mar alig varom a reggelit, hogy ehessem! Koszi szepen tenyleg nagyon jo otlet reggelire, vagy akar mikorra mikor az ember kis nassolasra vagyik! 🙂
Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy sütőben meddig kell aszalni? Meg, kb. hány fokon? 🙂
Köszönöm
Szia Anett!
A legalacsonyabb fokozaton, ujjnyira nyitott ajtónál, hogy száradjon, ne süljön. Hogy meddig, azt nem tudom, mert így még nem próbáltam. Akkor jó, amikor ropogós.
Sziasztok!
hol lehet lenmagot, steviát és xilitet venni? És mi az a stevia? A többiről van némi elképzelésem… 🙂
Köszi
Ancsa!
Ezt mind bioboltokban be lehet szerezni.
A stevia egy növényi édesítő, ami nem ártalmas, mint pl. az aszpartam, és sokkal édesebb a cukornál, cukorbetegek és candidások is fogyaszthatják.
itt találsz róla egy cikket:
http://www.fittnok.hu/stevia-termeszetes-edesito
Legyen szép napod! 🙂
Nóra
Szia!
Most „szárad” a sütőben egy kis adag, remélem sikerülni fog 🙂 A kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint lenmag helyett (legközelebb) lehetne zabpelyhet használni? (szintén darálva)
Köszönöm! 🙂
Kriszti
Kriszti! Szerintem csak egy részét helyettesítsd, a vízzel kevert lenmag az, ami összefogja az egészet. Ha csak zabpehellyel készítenéd, akkor lehet, hogy szétesne, szétmorzsolódna. Ezt gondolom, de ettől függetlenül kipróbálhatod, hátha nincs igazam. 🙂
Köszönöm, erre nem gondoltam. Az elsőt mézzel készítettem és nem is nyújtottam szerintem annyira vékonyra, ezért nem lett nagyon ropogós, de azért megvan a reggelim pár napra. 🙂 Köszönöm a sok finom és egészséges receptet! 🙂
Szia,
Ez a recept isteni!!!Mindig is hiányzott valamilyen ropogtatni való a mindennapjaimból, mert a ropit és társait már rég száműztem az életemből.
Egy kérdésem lenne, hogy marad ropogós több napig?Sütőben készítettem, akkor nagyon ropogott, akkor volt az igazi és most 2 nap múlva felpuhult. Lehet nem volt elég vékony?Vagy Ti miben tároljátok?
Köszi
Györgyi!
Én üvegbe rakom, és lezárom, hogy a levegő páratartalma ne puhítsa meg. A levegő páratartalma miatt puhul meg.
Kedves Nóra,
Pár nappal ezelőtt kérdeztem,h. miért jó a magokat beáztatni. Ennek tudatában gondoltam beáztatom a lenmagot, mielőtt ledarálnám a cini minishez. Valamit nagyon elrontottam vagy csak nem tudom a következő lépést a folyamatban, de pár óra ázás után nyálkás lett a lenmagom és hiába próbáltam „lemosni” már képtelenség volt. Szárítani sem lehetett, így próbáltam darálni, de szegény darálónak rendesen feladtam a leckét…!!!
Ilyen esetben Te hogyan jársz el?Vagy egyszerűen kihagyod az áztatást?
Hogy szoktad utána kiszárítani őket pl.: még a mák is érdekelne?Azt sem tudom elképzelni,h. tudnám ledarálni vizesen.
Előre is köszi: Györgyi
Györgyi!
Lenmag: amit darálok, azt nem szoktam beáztatni, vagy csak utána, igen, ahogy tapasztaltad, a lenmag egy nyálkás/kocsonyás anyagot enged magából. Ez természetes, nem Te rontottál el dolgokat.
Mákot az aszalógépemben szoktam kiszárítani, de nem mindig, van, hogy néha azt sem áztatom.
Darálás után is hatásos az áztatás?Mert akkor meg van oldva, sokkal egyszerűbb a dolog.Nem tudtam, azt hittem csak előtte lehet…
Ti mennyi steviát vagy xilitet raktatok bele? Nem használtam még ilyet, úgyhogy fogalmam sincs, h egy kiskanál/nagykanál/csészényi vagy mennyi lehet jó bele.