
Imádom a vadas mártást, persze hús nélkül. Legutóbb barna rizskeverékkel fogyasztottam, most gombával próbáltam ki. Az eredmény: isteni.
Már csak az van hátra, hogy valahogy a nyers vegán változatát is kitaláljam és elkészítsem, mert úgy mégiscsak élő és tápanyagdúsabb.
A vadas mártáshoz:
Hozzávalók: 1 zeller, 3 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál kókusz olaj, 3 evőkanál barna nádcukor, 1 nagy evőkanál mustár, 4 evőkanál tejföl, himalaya só, bors, babér levél
Elkészítés: A hagymát, zellert és sárgarépát aprítógépben apróra daráljuk (vagy lereszeljük, vagy apróra vágjuk). A 2 ek. olajon megkaramellizáljuk a 3 ek. barna nádcukrot, majd a felaprított zöldségeket is beletesszük, kissé pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele 1-2 levél babérlevelet és egy zöldségleves kockát adunk hozzá (én a dm-eset használok, mert abban nincsen adalékanyag, pl. nátrium-glutamát). Az egészet felfőzzük, majd amikor puhák a zöldségek, összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd összeforraljuk még egyszer és készen is van.
Közben elkészítjük a gombát:
Hozzávalók: 500 gramm csiperke gomba, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, himalaya só, fűszerek ízlés szerint, 3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A gombát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Az olíva olajba belekeverjük a himalaya sót és fűszereket, majd ebbe beleforgatjuk a gombát. Csöpp olajon egy kis vöröshagymát megdinsztelünk, rádobjuk a bepácolt gombát, ráreszeljük a fokhagymát, majd megpirítjuk az egészet. Ha kész van, leöntjük a felesleges olajat. A fűszeres pácolt gombát a vadas mártásra téve tálaljuk graham vagy tönkölyspagettivel. Én a graham lisztből készült spagettihez spenóttal színezett spagettit is kevertem.
Jó étvágyat!