Gyümölcslap készítése aszalással






Sokféle nyers édességet el lehet készíteni gyümölcslapból, akár palacsintát, vagy mézzel édesített, darált citromlével ízesített darált diót keverve bele a lapokat rétegezve zserbót is készíthetsz belőle, de más sütés nélkül készített sütemények vékony lapjaként is szolgálhat. Sőt, mákos vagy diós töltelékkel töltve és feltekerve beigli is készülhet belőle.

Palacsintaként töltheted gyümölccsel, turmixolt gyümölccsel, öntetként pedig édes kesukrémet vagy mézzel összekevert kakaóport is löttyinthetsz rá. Mandulatúróval töltve, juharsziruppal leöntve igazi pikáns különlegesség.

Gyümölcslappal készült receptjeim itt a honlapon:

Meggyes-mákos rétes aszalt gyümölcslapból

Citromkrémes gyümölcspalacsinta

***

Gyümölcslap:

Az alábbi módon tudod elkészíteni:

Végy kb. 50-70 dkg-nyi pucolt gyümölcsöt (én egy lapot kb. 5-6 almából és 2 banánból szoktam készíteni, ebből 4 gyümölcspalacsinta lesz), majd turmixold össze alaposan víz nélkül. A gyümölcspépet terítsd ki egy aszaló tálcájára, melyre előzőleg egy sütőpapírt teszel (vagy van egy erre a célra szolgáló aszalógép tapadásmentes lappal, amin folyékony dolgokat is tudsz aszalni – az aszaló neve: Excalibur, van 5 és 9 tálcás is belőle), és aszald addig, míg a pép megszilárdul és elválik a sütőpapírtól vagy a tapadásmentes laptól. Ha nincs aszalógéped, akkor egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és arra öntsd a gyümölcsmasszát. Ezt tedd be a sütőbe, melyet a legalacsonyabb fokozaton működtess, és az ajtaját támaszd ki ujjnyira, hogy a keletkező pára el tudjon távozni. Ha már szilárd a gyümölcslap, és nem nedves a teteje, meg is fordíthatod, hogy egyformán száraz legyen mindkét oldala. Nem sütni, csak szárítani!

Az elkészült gyümölcslapból számos finomságot készíthetsz, tésztaként is funkcionál, és nagy előnye, hogy nem tartalmaz sem fehér lisztet, sem tojást, sem semmilyen más anyagot, kizárólag gyümölcsöt.

A gyümölcslapot én általában banánból és almából szoktam készíteni. Ha több banánt teszel bele, édesebb lesz, ha kevesebbet, és több az alma, akkor kevésbé édes.

Gyümölcslapot természetesen készíthetsz másfajta gyümölcsből is és keverheted is őket: pl. bogyós gyümölcsökből, ananászból és barackból is.

Hajrá! :)))




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

7 hozzászólás to “Gyümölcslap készítése aszalással”

  1. Irháziné Majoros Katalin szerint:

    Ha valaki készítette az almás-banános gyümölcslapot villany sütőben,kérem írja meg,hogy kb.meddig tart.
    Előre is köszönöm:Kati

  2. Karina szerint:

    Sziasztok!
    Szilveszterkor megcsináltam légkeveréses sütőben, este 10-kor tettem be és másnap délben szedtem ki.Szóval 14 óra volt nekem kb. 40-50fokon, mert nem tekertem fel 60-ig a kapcsolót.
    Viszont 1 kiló alma-banánból készült és turmixoláshoz kellet vizet használnom, mert nem vitte a gép egyébként. A tepsiben jó ujjnyi vastag volt kezdéskor, most pár milliméter, de masszívan tartja magát, ha felemelem egészben a „lapot”. Nagyon guszta önmagában is! 😉

  3. Ági szerint:

    Sziasztok!
    Tavaly nyáron-ősszel rákattantam a nyersétkezésre, aztán télre alábbhagyott a nagy lendület (sok ok miatt). Még novemberben vagy decemberben készítettem gyümölcslapot almából és banánból, amit aztán tiszta sütőpapírral feltekerve-felszeletelve csigacsíkokban tároltam a hűtőben. Nagyon szerették a gyerekek, aztán föntre-hátra került, és elfeledkeztünk róla. Tegnap megnéztem, és semmi baja sem volt. Legalább 2 hónapot állt, és olyan volt, mint frissen. Meg is ették az összes maradékot!
    A héten készítek újat…

  4. L.Nora szerint:

    Kedves Nori.Azt szeretnem kerdezni,hogy hutoszekrenyben kb meddig all el?Agi szerint 2honapig is…en kivancsi vagyok a te velemenyedre is.:) Udv.:Nora

  5. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Nóri! 🙂
    Persze, a legjobb minél előbb elfogyasztani, de nekem még fél év után sem volt baja úgy sem, hogy nem hűtőben tároltam.

  6. H.Krisztina szerint:

    Kedves Nori! Nagyon erdekel engem ez gyumolcslap de csak kerek aszalom van amin nincs tapadasmentes felulet, es gazsutom aminek a legalacsonyabb homerseklete szerintem tobb mint 40-50 fokLehet-e valmi remenyem arra hogy valamelyikkel sikerulhet 😀 koszonom Kriszti

  7. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Kriszti!
    Persze, hogy sikerülhet. 🙂
    Kerek aszalóban is lehet, bár kissé körülményesebb. Régebben nekem is volt, az aljára sütőpapírt tettem. A lap ráncosabb lett, és a végén a sütőpapírt sem volt túl könnyű leszedni a kész lapról, de egyáltalán nem megoldhatatlan, nem lehetetlen.
    Sütőben is tökéletes lesz, ha picit több is a hőmérséklet, mint 40-50 fok, annyi hátránnyal, hogy nem lesz „élő”, enzimekkel teli.
    De a sütős megoldást egyébként is úgy javasolják, hogy résnyire nyitva kell hagyni az ajtót, hogy a keletkező pára el tudjon távozni. Így máris csökken néhány fokkal a hőmérséklet odabent.
    Sok sikert a készítéséhez! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM