Ez a fincsi gyümölcsös-magos aszalt energiaszelet sütés nélküli egészséges rágcsálnivaló.
Gyümölcsök és magvak aszalásával keletkezett. Egyszerű az elkészítése, nem igényel sok munkát, viszont időt igen, hiszen kb. 12 órán át kell aszalni (persze ez függ attól, hogy milyen aszalód van, esetleg az aszalásnak milyen más formáját választod).
Előre elkészíthetsz belőle nagy mennyiséget, mert rendkívül sokáig eláll fém dobozban tárolva.
Az ötlet Gittától származik. A hozzávalókon változtattam annak megfelelően, hogy éppen mi volt itthon. Gitta csíráztatott hajdinát is rakott bele, mert állítólag ezzel nem lesz olyan „tömény” olajos magvas. Én nem raktam bele, de nekem enélkül sem volt tömény, nagyon imádtam. Most már sajnos elfogyott az első adag, így hamarosan újabb doboznyit aszalok majd.
Hozzávalók:
magok (én kesudiót, mandulát, diót és egy kis törökmogyorót használtam – egy kisebb csészényi mennyiséggel), 1 banán, 1 alma, 5-6 szem datolya (ez szerintem elhagyható, ha kellően édesíted a masszát egy piciny mézzel és steviával). A mézet ne vidd azonban túlzásba, mert nehezen fog megaszalódni.
Elkészítés:
A magokat aprítógépben ledaráljuk. Nem kell teljesen lisztszerűre, hiszen pont az az élvezetes benne, hogy darabkákat kell rágcsálni.
A gyümölcsöket (almát, banánt, datolyát és természetes édesítőt) turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk, majd összekeverjük a magokkal.
Ha jól összekeverted, terítsd ki az aszalód lapjára (ha Excaliburod van, annak tapadásmentes felületére). Nekem ez nincs, hanem sima hagyományos Hauser aszalógépem, így egy sütőpapírt kellett méretre vágnom, ráraknom a tálcára, és erre borítottam a masszát. Lassabban szárad így biztosan, mint egy profi aszalógépben, hiszen a sütőpapír kissé lefogja az alulról érkező légáramlatot, de egy éjszakás aszalással így is kemény szeletkéket kapunk.
Miután néhány órát aszaltad, késsel vágd be, hogy hol fogod eltörni, vagy elvágni, így szép, gusztusos téglalapokat tudsz alkotni. Ha már elválik a sütőpapírról, vedd le róla, vágd fel, és a szeleteket tedd az aszalógép tálcájára sütőpapír nélkül. Így már könnyebben fog száradni. Ha elkészült tedd fémdobozba, így sokáig eláll. (Bár szerintem úgysem fog, mert előbb megeszitek, olyan fincsi 🙂 )
Próbáld ki feltétlenül. Sokkal egészségesebb, mint a bolti müzliszeletek, nincs benne cukor és egyéb adalékanyagok.
Jó étvágyat!