Hajdinacsíraliszt készítése házilag






“Élő” lisztet készíthetünk házilag is csíráztatott gabonákból. Én most hajdinacsíralisztet készítettem, és elégedett voltam a végeredménnyel.

Élő ételekhez “élő” liszt dukál. Egy kis időbe telik ugyan az elkészítése, mert az élő, organikus hajdinát először csíráztatni kell 2 napig, de ha előre gondolkodsz, akkor ezzel nem lesz gond.

Fontos, hogy olyan hajdinát válassz, ami nem pörkölt, ez ugyanis már nem élő, nem fog kicsírázni. A pörkölt változat színe sötétebb, az élő pedig világosabb.

Olyan hajdinát keress a boltokban, amin megtalálható az organikus felirat, pl. Biorganik (Naturganik) hajdina, mely fél kg-mos kiszerelésben kapható.

Lehet ugyan kapni sima hajdinalisztet is a Biorganiktól, ami organikus felirattal van ellátva, ám ezt gondolom nem csíráztatták előzetesen, így az enzimgátlók a magban maradtak. Így ha élő ételt szeretnél készíteni hajdinacsíralisztből, akkor előzetesen neked kell csíráztatni a hajdinát.

Hajdinacsíraliszt készítése házilag:

A hajdinát öblítsd le tiszta vízzel, majd áztasd be 1-2 órára. Utána csepegtesd le, és tedd csíráztató tálba vagy edénybe, vagy egy egyszerű tányérba. Néhány óránként tedd bele egy tálba és kevergesd meg jól a kezeddel. Keverd át jó alaposan, hogy a nyálkás anyag lemosódjon a hajdináról. Ezt tedd addig, míg 2 napos nem lesz a csíráztatott hajdina. Én egy nap kb. 3-4-szer szoktam átöblögetni.

Az első napon már megjelennek a kis csírák, ekkor elvileg már lehet készíteni belőle lisztet, de én két naposan csináltam, ekkor a csírácskák még  nagyobbak. Hosszabb ideig nem érdemes hagyni, mert bebüdösödik.

(Ha esetleg nem használod fel két naposan, tedd hűtőbe, ott még talán egy napig eláll).

Ezután tedd az aszalógépbe a kicsírázott hajdinát egy sütőpapírra, és aszald addig, míg zörgős nem lesz, ki nem szárad teljesen.

Ezután már csak jól meg kell darálni. Én kávédarálóban őröltem meg. Készen is van.

Hogy mit lehet készíteni hajdinacsíralisztből???? Holnap kiderül. Holnap jövök egy finom élő édesség recepttel, amit hajdinacsíralisztből készítettem.




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

One Response to “Hajdinacsíraliszt készítése házilag”

  1. Judit szerint:

    Hali!
    Ez szuper ötlet! Pont most akartam hajdinacsíralisztet venni, de sokkal jobban szeretem a csináld magad típusú dolgokat, mert abban legalább tudom, hogy mi van.
    Két kérdésem lenne.
    A hajdinaliszt és a hajdinacsíraliszt tulajdonképpen ugyanaz? Ugyanúgy lehet mindkettőt használni?
    Ezt a módszert más gabonák esetén is lehet alkalmazni?
    Köszi a választ! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM