Hajdinakása


Finom, laktató, egészséges, élő ez a gabonakása – hajdinakása.

Nem főtt gabonából készítettem, hanem csíráztatott hajdinából, így életerővel van telve.

Zabkását is készítettem már, ám ez annak vitamintartalmát is felülmúlja. Ideális téli eledel.

Hajdina csíráztatása:

Ha Te is el szeretnéd készíteni ezt a receptet, ügyelj arra, hogy ne pörkölt hajdinát próbálj csíráztatni, az ugyanis már nem élő, nem fog kicsírázni. Bioboltokban keresd az “organic” – azaz élő elnevezésű hajdinát, ez színre világosabb, mint a pörkölt hajdina. Én Biorganik hajdinát használok, ez 500 grammos csomagokban kapható.

A hajdinát jól öblítsd át, majd egy tálba 1-2 órára beáztatod. Utána jól átöblíted, és félreteszed. Egy nap alatt kb. 3-szor, 4-szer keverd át tiszta vízzel, hogy a síkos nyákos anyagot lemosd róla.

A csíráztatott hajdina akkor fogyasztható, amikor már megjelentek a kis csírái, azaz akár egy naposan. (de lehet 2 napig is csíráztatni).

A hajdinakása hozzávalói:

1 maréknyi csíráztatott hajdina, csöpp tiszta víz, kisebb banán fele, egy szelet alma, (a fenti rózsaszín hajdinakásában és ezek helyett erdei gyümölcs keveréket használtam – de ha más gyümölcsöd van otthon, bármilyen fajta megteszi) kis bourbon vanília, csöpp himalaya só, fahéj, 3-4 szem kesudió. (Szerintem nem szükséges édesíteni, csak ha fanyar gyümölcsöket használsz, ekkor édesítésnek jó az agavé szirup vagy stevia)

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy turmixgépbe rakjuk, és összeturmixoljuk. A turmixolás ideje attól függ, mennyire szeretnéd darabosan, illetve krémesen.

Díszítés:

Díszítheted előre beáztatott magokkal (pl. kesudió, mogyoró, dió … stb.), darabolt gyümölcsökkel, fahéjjal, mazsolával. Az erdei gyümölcsös hajdinakásának én tettem a tetejére egy kis agavé szirupban elkevert karob-kakaópor keveréket, és ezt használtam fel “csokiöntetként”, ebből is cseppentettem a hajdinakása tetejére.

Almás-banános hajdinakása fahéjjal, mazsolával és kesudióval:

Jó étvágyat!
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!