Nagyon finom lett ez a nyers krémtorta (természetes alapanyagokból). Kisfiam 5 éves szülinapjára készítettem.
A torta sütés nélkül készült, nem tartalmaz vajat, margarint, gabonaféléket, tejet, tejterméket és cukrot.
Csupa-csupa természetes anyagból készült, mégha ránézésre nem is úgy fest a dolog!!! De igenis, nyersen is lehet ilyen csodákat alkotni!
A torta ötlete Victoria Boutenko nyersétel szakácskönyvéből való. Akinek megvan otthon, annak pontosan meg is vannak az arányok, én ezen változtattam, mivel kisebb tortaformában készítettem, és egy harmadik sárga réteget is tettem rá.
Megjegyzem: a torta ugyan természetes alapanyagokból készült, zsírtartalma azonban mégis magas. Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10 könyvét elolvasva viszont tudjuk, hogy a magas zsírtartalmú ételek azért nem büntetlenül fogyaszthatók (még ha nyers és természetes, akkor sem). Így én nassolnivalónak ebből is csak egy szeletet javasolok. Nagyon finom volt ízügyileg, de mivel elég tömény, én úgy éreztem, nem is vágyik a szervezetem többre.
A torta alapja:
15-20 dkg dió (vagy más magokkal keverve), 7-8 db datolya, csipet vanília por – a diót ledaráljuk elég apróra, majd aprítógépbe tesszük a datolyát is, melyet krémmé dolgozunk össze, hogy egybeálljon és vajszerű legyen. Ez lesz az alap édesítése, és ezt összegyúrjuk a darált dióval és vanília porral. Ekkor egy tésztaszerű masszát kapunk, amit a tortaforma aljába nyomkodunk. Erre jönnek a krém rétegek.
1. Vörösáfonyás réteg:
A turmixgépbe tesszük a következőket: 1 marék vörösáfonya, 1 evőkanál kókuszzsír, kb. negyed kávéskanál vanília por, agavé szirup és stevia ízlés szerint édesítésnek, egy piciny cékla darabka (természetes színezékként, mely a szép színét fogja adni a rózsaszín krémnek), kb. 3-4 púpos evőkanálnyi hámozot, darált mandula. Közben kakaóvajat langyítunk, lassan megolvasztjuk és folyékony halmazállapotában mehet ez is a turmixgépbe. Kis vizet öntünk hozzá, hogy turmixolható legyen. Az egészet összeturmixoljuk, és a diós torta alapra öntjük. Betesszük rövid ideig a fagyasztóba, míg a második réteget készítjük. (A fagyasztóra azért van szükség, hogy a kakaóvaj a többi hozzávalóval együtt dermedjen meg, ne váljon el a többi hozzávalótól).
2. Kakaós réteg:
Hasonló a vörösáfonyáshoz, itt azonban nem használunk céklát és vörösáfonyát, hanem kakaóport. A turmixgépbe tesszük a következőket (mennyiségileg ugyanannyit, mint az előző rétegnél): 3-4 evőkanál darált és hámozott mandula, kis víz, vanília por, agavé szirup, stevia, kókuszzsír, olvasztott kakaóvaj, és kb. 1 evőkanálnyi kakaópor. Összeturmixoljuk, majd a második rétegre öntjük és betesszük dermedni a fagyasztóba.
3. Mangós-ananászos réteg:
Ez a torta sárga, felső krém rétege. Ez a réteg már nincsen benne a Boutenko-s szakácskönyvben, de mivel az első két réteg nem töltötte ki magasságilag a tortaformát, így egy harmadik réteget is kénytelen voltam készíteni. Turmixgépbe tesszük a következőket: 1 karika ananász (nyers, nem konzerv), kb. negyed mangó, hámozott darált mandula, kis víz, vanília por, agavé szirup, stevia, kókuszzsír, olvasztott kakaóvaj (ez utóbbi összetevőknél mennyiség az első rétegnél megadva). Az egészet összeturmixoljuk. Ennél a rétegnél féltem, hogy a kicsit több gyümölcs levet enged, ezért 2 evőkanálnyi útifű maghéjat (Biorganik márka) is tettem turmixolás után a krémbe, nehogy folyjon (lehet, hogy enélkül sem lett volna gond, de biztosra szerettem volna menni). Ezt a krémet is ráöntöttem a már kissé megszilárdult második rétegre, és újra visszatettem a fagyasztóba, míg ez a réteg is megszilárdult kissé.
Csokimáz:
Mivel cukormentes csokival szeretnénk ezt is bevonni, ezért a bolti csokik nem jöhetnek szóba. Kakaóvajból nagyon fincsi csoki készíthető. A kakaóvajat megolvasztjuk, édesítjük steviával, agavé sziruppal, kakaóport teszünk bele (én egy kis kókuszzsírt is tettem bele, hogy ne legyen olyan merev). Ezzel a mázzal borítjuk le a tortát, és mehet a torta újra a fagyasztóba kb. 10 percre, míg megköt a kakaóvaj.
Eperrel és csokikrémmel díszítettem a torta tetejét.
Csokikrém: fél puha, érett avokádót összeturmixoljuk az alábbi hozzávalókkal: természetes édesítővel (agavé szirup, stevia), teszünk hozzá egy kis vanília port (de meg lehet turbózni egy kis szelet banánnal is) és kakaóport. Ha banánt is teszel bele, akkor egy teáskanálnyi kókuszzsírt is ajánlok, mert a banán kissé folyósabbá teszi, a kókuszzsír viszont szilárdítja (nyáron, melegben nem, mert akkor szobahőmérsékleten is olvad). Ezt az összturmixolt masszát habnyomóba tesszük, melyet kicsit beteszünk a hűtőszekrénybe, hogy ne folyjon el a kinyomott rózsácska, szép formája legyen. Ezután már csak nyomogatni kell a torta tetejére néhányat.
A megmaradt csokikrémet pedig bármihez felhasználhatjuk.
Megjegyzés: Hogy mi a titka, hogy a torta krémje nem folyik? A titok a kakaóvajban és a kókuszszírban keresendő, ezek ugyanis dermedés, hideg hatására elég szilárdak lesznek.
Kakaóvajat lehet kapni több webshopban is az interneten.
Ez a második nyers tortám. Örülök nagyon, hogy sikerült! 🙂 Az elsőt itt találod: nyers torta.
Próbáld ki Te is! 🙂
Nóra! Ez csuda szép! Gratulálok a tortádhoz!
Húúúú! Ez gyönyörű lett!! Gratulálok hozzá!! Isten éltesse a Kisfiadat!
Szia, tényleg nagyon guszta. Kakaóvajat én a patikában veszek. Az vajon jó lehet ilyenek készítésére?
Szia Viki! Nem tudom. Én azt még nem próbáltam, így konkrét tapasztalatom még nincs, de sokan azt mondják, hogy az nem jó ízű.
Szaffina, Erika! Köszönöm a gratulációt! 🙂
Drága Nóra! Gratulálok szivből, csak azt ne mond, hogy ezt is öt perc alatt csináltad, mint a medvehagymás sajtot.Én elég rutinos versenyző vagyok a konyhába, most csinálom a mandulasajtot lányom kivánságára de most csinálom kb.1 órája.Lehet, hogy béna vagyok?A tortád hozzávalói kiirása is komoly idő, hát még a beszerzése…Az a baj, hogy a fiatalok ezt tényleg komolyan veszik, nem becsülik, mert hogy ez csak öt perces munka, nem beszélve a hozzávalók beszerzéséről, és áráról.Szeretettel üdvözöllek, további sok sikert kiván:Malvin néni
Csodaszép, csodafinomnak látszik. Ki is fogom próbálni. Egyetlen kérdés csak:
Hol szerzed be a datolyát ilyen mennyiségben? Lehet ilyet kapni az aszaltgyümölcs-árusoknál?
Viki
Köszönöm, Viki! 🙂 Nem nagy mennyiség ez a datolya! Én Herbáriában, bioboltokban szerzem be, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban, viszont meg szoktam őket mosni, mert általában glükózsziruppal be vannak vonva, meg ezeknek az aszalt gyümölcsöknek, amiket nem kéneznek, a külsejük is kicsit szennyezettebb lehet.