Te mi alapján döntöd el, hogy mi legyen a holnapi ebéd? Biztosan kikéred előtte a családod véleményét is, vagy számba veszed, hogy ki mit szeret, és utána jöhet a főzés.
Esetleg, ha egészségtudatosabb életmódot folytatsz, akkor azt is számításba veszed, hogy lehetőleg egészséges alapanyagokból készüljön. Ez már fél siker! Gratula!
Viszont egy egészségesnek látszó alapanyagot is tönkretehetsz! Hogyan? Lássuk csak!
Az ételkészítés módja is nagyban befolyásolja azt, hogy az egészséges alapanyag mivé változik. Legtöbbször – valld be Te is őszintén – savasító eljárásokat alkalmazol az ételkészítés során.
Melyek is ezek?
– Mikrohullámú sütő használata (brrrr! – még lesz róla szó, ha lehet egyáltalán ne használd!), mikróban való sütés, főzés
– Rántás, (sőt, még a kevésbé rosszabb változata, az enyhébb habarás is)
– Túlfőzés
– Többszöri felmelegítés
– Forró zsiradékban (olajban, zsírban, vajban … stb.) sütés
– Tartósítás, tartósítás cukorral, ecet
Mit tegyél?
Lehetőleg kerüld a fent említett főzési eljárásokat, vagy csak nagyon kevésszer használd.
Válaszd helyette a lúgosító ételkészítési eljárásokat:
– Egyél minél több nyers ételt!
– Ne főzd a zöldséget, hanem párold!
– Süsd roston (nem faszénen, az is lehet rákkeltő, és itt figyelj oda, nehogy égesd az ételt!), vagy sütőben.
Egyszóval: minél több, és minél drasztikusabb ételkészítési eljárásokon keresztül megy egy étel, annál inkább savasító hatást fejt ki a szervezetedben, annál kevésbé érvényesül pl. egy zöldség egészséges volta.
Hiába eszel tehát sok zöldséget, ha azt mind halottá teszed előtte, agyonfőzöd, agyonsütöd … stb, akkor már nem szolgálja egészségedet, nem lúgosít, hanem savasít.
Próbáld betartani azt az ajánlást, hogy lehetőleg ételeid legalább 70-80 %-a legyen nyers, lúgosító étel, mindenfajta ételkészítési eljárás nélkül.
***
Neked mi a véleményed erről?
Plusz az enzimek is csak a nyers ételben maradnak meg!Érdekes,tudósok által kimutatott dolog,hogy főtt étel elfogyasztása közben a fehérvérsejtek megszaporodnak a vérben,mintegy készenlétbe állnak.Nyers étel elfogyasztása után ez a jelenség elmaradt.
A mikróval pedig átrendezett szerkezetű,nemcsak hogy értéktelen,de tökéletesen káros ételt kapunk.