Sok esetben elindulunk az egészséges életmód útján, ám valamiféle akadályba ütközünk. Ez többféle lehet, általában kifogások miatt térünk vissza az egészségtelenebb életmódhoz, mondván, nekünk nem jött be az egészségreform.
Az egyik ok lehet, hogy íztelennek érezzük a reformkonyhát.
Miért? Mit tehetsz ellene?
Aki hozzászokott a „hagyományos” étkezéshez, bolti ételek tucatjait fogyasztotta nap mint nap, melyben az ízanyagok, ízfokozók, színezékek, mesterséges aromák dominálnak, az valóban, első kóstolásra talán el is utasítja a reformkonyhát.
Ízlelőbimbóink legmesszebbmenőbb elkényeztetése történt ezidáig. Ez pont az élelmiszeripar célja, hiszen ki ne szeretne finom ételeket fogyasztani, melyek után megnyaljuk mint a tíz ujjunkat. Sok ember szívéhez a hasán keresztül vezet az út – biztosan te is hallottad már ezt a mondást. Hát, ezt a gyártók ki is használják. Szinte minden termékbe ízfokozót (nátrium-glutamátot, E621) tesznek, „feljavítva” az ízeket.
Ezek az adalékanyagok, a sok cukor, egészségtelen szénhidrátok teljesen elnyomják a normális ízérzékelést. Vegyünk egy kisbabát. Az ő szervezete még lúgos, nincs hozzászokva az erős ízekhez, sőt, ha erősen sós ételt adunk neki, vagy a mi szájízünk szerint megfelelő édeset, valószínűleg ki fogja köpni.
Ahogy cseperedünk, növekszünk, felnövünk, úgy savasodik a szervezetünk, eszünk egyre több bolti „mocsodékot” és lesz tompább az ízérzékelésünk. Ezért egyre-egyre ízletesebb ételek után sóvárgunk. Már nem elégítenek ki a natúrabb ízek, szinte mindenben a finomat szeretnénk elsőként látni, nem pedig az egészségeset. Ezért az élelmiszeripar a natúr ízekből fergeteges ízkavalkádot tud manipulálni vegyi adalékanyagok hozzáadásával.
Ellaposodott az ízérzékelésünk, ugyanúgy, ahogy pl. egy parfümériában dolgozó alkalmazottnak a szaglása, aki a napi 8 órás pacsulifelhő után már nem érzi a friss rózsa, vagy más virág illatát. A természetes számára már nem illatos.
Ugyanez a helyzet az ízérzékeléssel. Elkoptattuk ízlelőbimbóinkat, ezért a természetes ételek már nem elégítenek ki bennünket. Nem találunk benne semmi szépséget.
Mit tudsz tenni ez ellen?
Először is adj IDŐT magadnak! Ha valami új reformétel nem ízlik elsőre, aludj rá egyet, és készítsd el azt az ételt egy pár héttel később. Hagyd el a mesterséges, bolti élelmiszereket, fogyassz minél több zöldséget, sőt, zöldségleveket is ajánlok. Egyél minél több ételt természetes állapotában. Próbáld meg fokozatosan csökkenteni a só mennyiségét. Lehet, hogy először a só helyettesítésére a fűszereket fogod majd segítségül hívni, ez rendjén is van. De meglátod majd, hogy ezekből is majd kevesebb fog kelleni.
Ha következetes vagy, és egy kicsit kibírod bolti kaják nélkül, néhány hét elteltével már biztosan ízletesnek fogsz találni egy tál salátát is, vagy akár egy reformkonyha ételkölteményt.
Sőt, én mostanában kezdem érezni, hogyha néha megkóstolok valamit anyósoméknál, hogy mennyire édes, vagy sós. Pl. régebben még íztelennek is éreztem sokszor a joghurtokat, ma pedig már eszméletlenül édesnek találom. A bolti üveges olívabogyót régebben úgy faltam, hogy csuda, ma meg már leöblítés nélkül nem bírom megenni, szinte marja a nyelvem a sok só.
Próbálkozz hát, és adj időt magadnak! Megéri!!!
Te is úgy gondolod, hogy íztelenebb a reformkonyha? Ha volt már ilyen, te hogy bírkóztál meg ezzel a helyzettel?