Kávés, fahéjas szappan készítése házilag






A házi szappankészítésről már írtam egy hosszú bejegyzést, hogy hogyan lehet otthon, házi körülmények között színezékektől mentes, természetes alapanyagokból szappant készíteni.

Ez itt a harmadik szappanom. Az első levendulás volt, a második csokis-mentás, a harmadik pedig narancsos-citromos mákdarabokkal.

A Facebookon az üzenőfali fényképeimnél mindegyikről van fent fotó.

Ezt a szappant is az előző recept alapján készítettem, azzal a különbséggel, hogy most nem tettem bele kakaóvajat és shea vajat, kizárólag napraforgó olajat, olíva olajat és kókusz olajat.

Fahéjas-kávés szappantömb (szeletelés előtt):

Szappan recept:

Hozzávalók:

  • 231,8 gr víz
  • NaOH: 91,078 gr
  • kókusz olaj: 280 gr
  • olíva olaj: 130 gr
  • napraforgó olaj: 200 gr
  • 10 ml 100 % tisztaságú fahéj illóolaj
  • darált kávé, őrölt fahéj és egész kávészemek

Elkészítés:

Ha elkészítéséhez nekifogsz, kérlek, előbb olvasd át jól előző szappankészítésről szóló bejegyzésemet. De ajánlom még Creativiky honlapját is a témában.
A hozzávalókat kimérem. A vízben elkeverem a lúgot (nátrium-hidroxidot) (a lúgot teszem a vízbe, nem fordítva!), miközben hűtöm, hogy ne forrósodjon túl. Az olajakat egy edénybe teszem, és összeolvasztom, összemelegítem őket. Ha mindkét elegy kb. 40 C fokos, a vízzel elkevert lúgot az olajokhoz öntöm, hozzákeverem az illóolajat és a fahéjat, valamint a darált kávét.

(Jelen esetben nem az egész masszát színeztem meg, hanem hagytam egy színezetlen kis adagot, amit a formában a massza tetejére öntöttem.)

Botmixerrel összekeverjük addig, míg puding sűrűségű állagot nem kapunk. Ezt követően formába öntjük a masszát (lehet rétegesen is, színenként (én sütőpapírral kibélelt fa formát használtam az öntéshez). A tetejére kávészemeket potyogtattam, ami a végén kiderült, hogy nem biztos, hogy jó ötlet volt, mert a szappan szeletelése nem zajlott olyan egyszerűen. Majd a végén letakarjuk egy deszkával, majd betakarjuk egy törölközőbe, hogy lassan hűljön. 24 óra múltán kiemeljük a formából, és felszeleteljük.

A szappan érési ideje kb. 1 hónap, eddig lehetőleg ne használd a szappant. Ezen idő alatt megfelelő lesz majd a ph értéke, és megérik, kiszárad a szappan.

Jó munkát!!

Figyelem! A lúggal való munkálat óvatosságot igényel. Célszerű gumikesztyű, védőruházat, védőszemüveg használata az esetleges égési sérülések elkerülése végett.

Szappankészítési alapanyagokhoz beszerzési hely: www.okokucko.hu

 




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

14 hozzászólás to “Kávés, fahéjas szappan készítése házilag”

  1. Márta szerint:

    Ez a szappan olyan gusztusos,hogy szinte beleharapnék,Nórika,nagyon ugyes vagy….:-)))

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Köszönöm, kedves Márta! :-)))

  3. Szaffina szerint:

    Imádom a kávé illatot! Már vevő is vagyok a szappanodra! Főleg hogy kipróbáltam a többit, és isteni! A bőrömnek nagyon jót tesz! Selymessé teszi, nem irritál, és nagyon finom, tartós az illata! Mindenkinek ajánlani tudom!

  4. martinelli szerint:

    Ez nagyon jól néz ki, szinte hihetetlen, hogy így is lehet készíteni.

  5. Csilla szerint:

    Nagyon ügyes vagy!! 🙂 Meg lehet valahogy vásárolni az általad készített szappanokat? 🙂 Néztem a kalkulátort, háát nekem kicsit még héber… de gondolkodom, hogy egyszer én is nekiállok… de addig maradna kész vásárlás 🙂

  6. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Csilla!
    Köszönöm! 🙂
    Nem eladásra készítem a szappanjaimat, csak magunk örömére. Állj neki nyugodtan, szerintem nem nehezebb az egész, mint egy süteménynek az összedobása…

  7. Csapóné Andrea szerint:

    Kedves Nóra!
    A szappanjaid annyira megtetszettek, hogy gondoltam én is belevágok!Most az alapanyagok beszerzését intézem, már csak hőmérőre, és valami vágóeszközre lenne szükségem. Szeretném megtudni, hogy azt a hullámos ,,kést” , amivel ezt a szappant is felszeletelted, hol vásároltad? Folyadékhőmérő gazdabolt, vagy ilyesmi?
    Köszönöm a segítséged, minden jót, Andrea

  8. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Szia Andrea!

    Nekem nincsen folyadékhőmérőm, az olajat kézre tapizom meg, a lúgot meg dobozon keresztül. Nem is tudom, hol lehet beszerezni, én is kerestem, de nem találtam sehol. A hullámos kés az nekem még egy topshopos termékhez volt, a proV juicerhez, onnan van, de teszveszen is láttam már, hogy árulnak hasonlót.

  9. Csapóné Andrea szerint:

    Szia Nóra!
    Köszönöm a válaszod. Én ennyire nem bízok magamban, gondolom egy idő után majd elhagyhatom a hőmérőt. Sikerült is szereznem a teszveszen. Viszont millió oldal átnézése után sem találtam semmi hasonló vágóeszközt. Kb. mit keressek, és hol? Konyha, vagy szerszám, barkács? Ha még emlékszel, légyszi írd meg.
    Minden jót, Andrea

  10. iby szerint:

    Kedves Nora.Szeretném meg kérdezni ha nincs tizedes mérlegem csg grammot tudok mérni,mit tegyek? mert a vizet és a NaOH tizedessel kell mérni a recept szerint.Mi baj lesz ha egész gram a mérés?Elöre is köszönöm a válaszod.Üdv iby.

  11. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Iby! Semmi probléma. Az enyém is csak grammokat mér, sőt, csak a páros grammokat. Ekkora mennyiségnél ez belefér!
    🙂

  12. iby szerint:

    Kedves Nora.Nagyon köszönöm a vilám gyors választ nagyon kedves hogy özetlenül segitesz,még ma meg csinálom a kávést.Szép napot neked.

  13. Gabriella szerint:

    Kedves Nora!Szeretném megkérdezni,hogy a botmixert(természetesen elmosás után) még tudom használni fozéshez?Vagy a szappanozáshoz kulon botmixer szukséges?

  14. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Gabriella! Nem kell külön botmixert venni, viszont nagyon jól el kell mosni. Én úgy szoktam, hogy száradás után még egyszer átmosom jól.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM