Létezik egyáltalán egészséges zsír, amit a mindennapos sütéshez-főzéshez használhatunk? Létezik bizony. Ez pedig a kókuszzsír. Számos jótékony hatása van állítólag, sőt, még a fogyást is elősegítheti.
Szkeptikusan álltam először hozzá, de átkutattam megannyi infó anyagot, és mindenhol a legjobbakat találtam róla. Nézzük tehát, mi benne a jó!
Hogy egy kicsit a sötétebb oldalát mutassam előbb a dolgoknak, el kell, hogy áruljam, nem a legolcsóbb zsírfajták egyike. Én egy 500 ml-es tégellyel vásároltam 2268 forintért itt a sarki boltban a reform élelmiszer részlegen.
Viszont, míg az olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, így a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Ezt is figyelembe véve az ára alapján már nem is tűnik olyan elérhetetlennek.
A kókuszzsír állaga a külső hőmérséklettől függ. 24-25 fok körül folyékonnyá válik, mint az olaj, ennél alacsonyabb hőmérsékleten az állaga szilárd.
A kókuszzsír 92 %-ban telített zsírt tartalmaz (a sertészsír csak 50 %-ot), emiatt sokáig támadták is, hogy nem egészséges. Tudniillik a telített zsírok elzárják az érfalat, szív- és érrendszeri betegségek előidézője lehetnek.
Hogyan lehet az, hogy a kókuszzsír telített zsírsavakban bővelkedik, mégis egészségvédő hatású?
A zsírokat nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített (sertészsír, kacsazsír), vagy telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. napraforgó olaj) tartalmaz, hanem a zsírsavban lévő szénlánc hossza is meghatározó.
Általában a legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll. Emiatt a szervezetben a lebontásához enzimek szükségesek, melyet az epe és a hasnyálmirigy termel. Az enzim segíti a zsírláncok szétbontását. Míg a szervezet nagyüzemben dolgozik, az ember elálmosodik, fáradt lesz, energiaszintje lecsökken.
A kókuszzsír viszont nem hosszú zsírláncú molekulákból, zsírsavakból épül fel, hanem közepes lánchosszúságúból. Ezeknek emésztéséhez viszont nem kell enzim. Emiatt teljesen máshogyan viselkedik a szervezetben, valamint a szervezetünkről jókora terhet levettünk a kókuszzsír választásával.
Továbbá egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van.
Laurinsav egyébként még az anyatejben található meg nagy mennyiségben (3,5 %), a kókuszzsír viszont 43 %-ban!!!
További előnyös tulajdonságai (a felsorolás nem teljes):
– növeli az energiaszintet
– segítséget nyújthat a fogyásban
– javítja a tápanyagok felszívódását
– pajzsmirigy problémákra is ajánlatos
– segít a candida betegség leküzdésében
– fogyókúrázóknak is segíthet, mivel pozitív hatással van az anyagcserére, a többi zsiradék felszívódását és elégetését gyorsítja.
***
A kókuszzsírnak több fajtája van: szűz és szűrt változat.
A szűz kókuszzsír íze enyhén kókuszízű és illatú, kevésbé magas hőfokon történik a finomítása. A szűz kókuszzsír kinyeréséhez nem használnak vegyi anyagokat.
A szűrt kókuszzsír teljesen semleges ízű és szagtalan. Magasabb hőfokon nyerik ki, azonban vegyi anyagokat itt sem használnak ehhez a művelethez.
A szűz és szűrt kókuszzsír külsőleg bőr ápolására is alkalmas. Valamint csillogóvá teszi a hajat is.
Az alábbi információkat nem szakkönyvekből, hanem az internetről gyűjtögettem, a legátfogóbb információt azonban szerintem az alábbi oldal nyújtja:
Ha további információkra van szükséged a kókuszzsírral kapcsolatban, a www.kokuszdieta.hu oldalon bőven találsz infókat.
[…] kókuszzsír, kis vöröshagyma, pici fokhagyma, pici bors, és egy késhegynyi pirospaprika, tengeri (vagy himalaya) só. […]
[…] megoldás: kókuszzsír, vagy avokádó […]
Kókuszzsírt szeretnék vásárolni,de Magyarországon nem tudom hogy hol lehet kapni.Aki tudja a forrást írja meg nekem .Köszike
Zsuzsa! Szerintem bármelyik bioboltban kapsz. De ha rákeresel az interneten, szinte az összes bio webshopban kapható.
Kedves Zsuzsa! Norbi Update boltban kapható kókuszzsír, és ahogy nézegettem a nethez képest olcsóbb. Nekem nagyon bejött a használata, csak ajánlani tudom :))
Szia! Ha még aktuáls, én a Vateráról szerzem be -eddig az tűnt a legjobb árnak.
Norbi Update boltban kapható kókuszzsír,van dobozos és zacsis kiszerelésben és az utóbbit veszel ami 1 l-es 1700 ft ért ami szerintem elfogadható érte!Csakis Ajánlani tudom mert nagyon jó!!
Sziasztok!
Nekem is nagyon bevált és a bio-tech szaküzletben (budakalászi Cora)mindig
tartanak elfogadható áron, rengeteg más kíváló termékkel együtt.
Fogyásban is segített!
Szeretnék körömvirág krémet készíteni. Lehet kókuszzsírból? köszönet
Sziasztok !
Kérdezni szeretnék, tudjátok-e, hogy a kókuszzsír felolvasztás után lehűtve „visszafagy”, mint a vaj, vagy nemigazán, mint a margarin ?
Süteménykrémbe használnám vaj helyett, de fontos lenne, hogy visszanyerje a szilárdságát hűtéssel.
Köszi az infót !
Giona
Visszanyeri szilárdságát.
Köszönöm !
Szia!
Egy (természetgyógyász) ismerősöm azt mondta nekem, hogy a kókuszzsír a belekbe jutva elkezd avasodni, lerakódik és nagyon nehéz onnan kitisztítani. Eddig lelkes fogyasztója voltam, de most nem tudom, máshol nem találtam ilyet.
Erről mi a véleményed?
Vikinek:-)
Kedves Viki!
Szerintem soha többet ne hallgass olyan ember tanácsára, aki ekkora butaságot mond.
-eleve a kókuszzsír nagyon sokáig eltartható, évek alatt sem avasodik meg (és még hűteni sem kell), ami ugyebár a többi zsírról/olajról nem mondható el.
-már hogyan rakódna le a belekben???A bélrendszer nem valami kályhacső, amit a kéményseprő évente áttisztít, hogy el ne duguljon.. Ezek szerint, ha sok vizet iszom, akkor a veséim vízkövesek lesznek? Szegény férfiak, gondolj csak bele!
A lányom évek óta súlyos (tehén)tejfehérje-allergiával küzd, azóta használom a kókuszzsírt. Csak pozitív tapasztalatim vannak vele! Pl. olyan mértékben segíti a Ca felszívódását, hogy az étrendbe minimális mennyiségben beiktatott kókuszzsír megelőzi az angolkórt!
Használd bátran, a természetgyógyászt meg küldd el az orvosira, vagy melegebb éghajlatra!