Mandulatúróból már készítettem hamis túró rudit, de kölesből még nem. Ugyan régebben a kölest is szoktam túróként használni palacsintába töltve, de ez a variáció még eddig nem jutott eszembe.
Most meleg van, nem kívánom az édességet, de családnak jó csemege lesz.
Hozzávalók: 1 csésze hántolt köles, xilit ízlés szerint, kb. kétszeres mennyiségű víz, mint a köles, citromlé és reszelt citromhéj, vanília por
– a csokimázhoz: kakaóvaj, stevia por, kis kókuszzsír (ha nincs kakaóvaj, az egész kókuszzsírral is helyettesíthető), kakaópor
Elkészítés: A kölest kétszeres mennyiségű édes, xilites vízben puhára főzzük, majd belekeverjük a vanília port, és ha kihűlt a citromhéjat és citromlevet. Rudakat formálunk belőle, és leöntjük csokimázzal, amit úgy készítünk, hogy a hozzávalókat összeolvasztjuk, majd kicsit dermedni hagyjuk a hűtőben, hogy sűrűbb legyen. Én sajnos ezt az állapotot most nem vártam ki, ezért is lett ilyen folyós a végeredmény.
Ha leöntötted a rudakat, tedd hűtőbe, fagyasztóba, hogy a csokimáz kellően meg tudjon szilárdulni.