Növényi tejhelyettesítőként, gabonatejként jó megoldás lehet a kölestej is, mely házilag elkészíthető.
Natúrban szokni kell az ízét (bár nem rossz), de édesítve steviával szerintem iható. Ha pedig gabonát főzünk benne, akkor egyenesen kiváló. Rizstejnél lehet tapasztalni, hogy nyúlós, nyákos lesz, a kölesnél ez nem áll fenn.
Hozzávalók:
köles (tetszés szerint), háromszoros vízmennyiséggel főzésnek, + víz a turmixoláshoz, édesítésnek természetes édesítő, pl. stevia
A kölest feltesszük főni és a hagyományos módon megfőzzük. Ezt követően egy turmixgépbe tesszük, felöntjük kb. 4-5 szörös mennyiségű vízzel (lehet kísérletezni, hogy mennyi, ne túl sűrű, ne túl híg) és jó alaposan, több percig turmixoljuk magas fordulatszámú turmixgépben, – jó, ha min. 500 wattos, mert ekkor lesz igazán krémszerű a folyadék).
A kölesszemek szinte teljesen elvegyülnek, nem is kell szűrni. Kis idejű állás után lehet csak látni, hogy leülepszik, ekkor elég egy felkeverés neki.
Kakaós kölestej (köleskakaó)
(a kakaó kissé sűrűbbé teszi az állagát, ezért ha valaki kakaónak issza, akkor hígabbra készítse)