Fantasztikusan finom megoldást találtam a túró helyettesítésére: kölesből túrót készítettem. Annyira finom volt, hogy a sima túrót is talán lepipálja. A palacsinta pedig reform változatban készült: zabpehelylisztből és teljes kiőrlésű tönkölylisztből.
Ízre fenomenális, nem a hagyományos-natúr reformkajákat juttatja az ember eszébe, hanem egy az egyben mint a sima palacsinta persze egészségesebb kivitelezésben. Cukormentes!
Palacsintatészta:
1/3 rész zabpehelyliszt, 2/3 rész teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2 evőkanál lenmagliszt, 1 tojás (próbáltam enélkül is, de úgy sütésnél „eltört” a palacsinta, hiába tettem bele lenmaglisztet is), annyi víz, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk, 2 evőkanál olívaolaj, kis olaj a sütéshez.
A hozzávalókat mixerrel alaposan, csomómentesre keverjük, majd palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
Kölestúró, a hamis túró:
1 csésze kölest felteszünk főni 3-szoros mennyiségű vízzel, majd megfőzzük benne a kölest. Nem baj, ha túlfő. Miután kihűlt, hozzáöntünk egy kis növényi tejet (pl. rizstej), és édesítjük (én stevia csepp – xilit – agavé szirup keverékét használtam), belereszelünk egy kis citromhéjat (amit előtte iszonyú alaposan lesikálunk, ledörzsölünk) és már kész is.
Aki szereti a mazsolát, azt is potyogtathat a „túróba”.
Ezzel a köles túróval töltjük a reform palacsintákat. Egészséges édesség, reformnasi.
Szia!
Szuper ötlet a túrópótló, a hétvégén ki is próbálom 🙂
Gratulálok az oldalhoz, nagyon sok jó ötleteket és receptet találtam rajta 🙂
Én 2/3 rész zabpehelylisztből és 1/3 rész zabkorpából szoktam sütni a palacsintát, és akkor nem kell bele tojás, csak szénsavas ásványvíz. Puha lesz, egyáltalán nem szárad ki. Nem teszek bele olajat sem, csak az első darab előtt kenem át egy lehelet olajjal. Spenóttal rétegezve és kevés reszelt sajttal összesütve isteni 🙂
Remélem még sok fincsiséggel lepsz még meg minket 🙂
Üdv
Bea