A Totem Plusz Kiadó kiadásában megjelent egy újabb magyar nyers étel szakácskönyv (33 egészséges nyers ételek – Enzimtáplálkozás), mely szép, színes fotókkal illusztrált, egyszerűen elkészíthető nyers étel recepteket tartalmaz.
Azoknak ajánlom, akik még csak most tanulgatják a nyers ételek elkészítésének módjait, fortélyait.
Én már kicsit régebb óta elmélyültem a nyers ételek világában, éppen ezért ez a könyv nagyon sok új recepttel nem ismertetett meg, és aki már régebb óta foglalkozik ezzel a témával, annak valószínű nem fog a könyv újat mutatni.
Ezt a receptet, a szezámmagba forgatott cukkinigombóc receptjét ebből a könyvből lestem el. Már ígértem a bejegyzésnél, hogy nemsokára elárulom, honnan a recept.
Amit hiányoltam a könyvből, hogy egyből a receptekkel kezdi, nincs benne semmiféle kicsiny leírás sem az élő ételek fogyasztásának fontosságáról, előnyeiről, élettani hatásairól.
A könyv hátoldalán található könyvajánló:
„A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba szervezetünknek, amely biztosítja az egész napi aktivitást. A nyersen tálalt, hőkezeletlen ételek rendkívül egészségesek, hiszen természetes formában, a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és enzimeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. A nyers zöldségek ezenkívül természetes orvosságok is, hiszen lúgosítanak, magas az ásványianyag- és nyomelemtartalmuk, energiával töltenek fel, de nem telítenek el bennünket. A nyerskonyha-művészet előnye a könnyű és gyors elkészíthetőség, de mellette szól az is, hogy a nyers ételben megmaradnak azok a rendkívül fontos összetevők (enzimek), amelyek az étel főzésével tönkremennének.
Szakácsunk szinte korlátlan választékban, levesek, saláták, fasírtok, töltött ételek, pudingok és turmixok formájában álmodta meg azt a harminchárom ételkülönlegességet, amelyet Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthet el. A kétadagos receptek mindegyikét kipróbáltuk, ezt bizonyítják az önmagukban is étvágygerjesztő ételekről készített fotók. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így az elkészítés módja, ideje, nehézségi foka és árfekvése sem marad ismeretlen.”
A könyvben lévő receptek:
Reggeli ébresztő turmix
Csipkerózsika álma
Pikáns saláta
Uborkaleves
Avokádósaláta
Töltött paradicsom
Cukkinifasírt
Almagolyók
Áfonyás nasi
Narancsos álom
Dinnyesaláta
Napfényburger
Zöldséges penne
Kukoricás krémleves
Mángoldos tekercs
Töltött gomba
Kókuszos golyó
Töltött alma
Kukoricasaláta
Spenótos falatkák
Zöldségtál pikáns öntettel
Csíratál
Kókuszos álom
Répás káposztasaláta mazsolával
Salátabatyuk
Algás saláta
Krémes muffin
Lúgosító ital
Almapuding
Csíragolyók
Gyümölcsös krémleves
Gyümölcskosárkák
Narancsos sütőtökkrémleves
***
Kérlek, ha van olyan ismerősöd, aki még csak most kezd el foglalkozni az egészség témájával, vagy érdeklik a nyers ételek, küldd el neki a bejegyzés linkjét, vagy oszd meg a hivatkozást a Facebookon! 🙂
Azért tetszik nagyon ez a könyv, mert egyrészt aszaló nélkül készült minden recept, másrészt olyan gyönyörűek benne a fotók!
És egyszerűek a receptek, bárki belefoghat!