Könyvajánló – Joan van Rooijen: Napeledel


Régóta vártam erre a könyvre: Joan van Rooijen: Napeledel (Élő Ételek szakácskönyve) című könyvére. Ami nekem van, az a második, bővített kiadás, és több, mint 500 (!!!) élő, nyers receptet tartalmaz.

Nagy meglepetésként ért a könyv, mert vékonyabb kivitelre számítottam, és egy vaskos, tartalmas, színvonalas könyvet kaptam. 🙂

Kevés recepthez van kép mellékelve, de nagyon érdekesek és változatosak a receptek. Sokat ki fogok belőle próbálni.

Ami nagyon tetszik, hogy a könyv elején 70 oldalnyi információ, tanács található a nyers táplálkozásról, amit mindenkinek tudni érdemes. Néhány címszó a témából:

– Miért van mindig éhségérzetünk, avagy miért sóvárgunk olyan gyakran ennivaló után?

– Hogyan tudhatjuk, milyen táplálék jó a számunkra?

– Miért nem jó csak gyümölcsöt fogyasztani?

– Miért ne együnk állati eredetű táplálékot?

– Megtanulhatunk-e nyers, Élő Ételt fogyasztani?

– Miért gyógyító hatású a Napeledel?

– Hogyan teremthetünk egyensúlyt a lúgos és savas táplálék között?

– Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, élő étrenden?

– Milyen hatással van ránk a kenyér?

– Milyen szerepe van az ajurvédának a nyerstáplálkozásban?

– Szükséges-e B12 táplálékkiegészítő szedése?

– Fűszerezzük-e az ételeket? (só, fűszernövények és fűszerek, olajok és zsírok, édesítés)

Úgy gondolom, ez már önmagában is felkelti az érdeklődést, hiszen nagyszerű gondolatokra kaphatunk választ.

A könyv hátoldalán található ismertető, bemutató:

“A GLOBÁLIS LEHŰLÉST elősegítő konyhában a NAPELEDEL című receptkönyv utat mutat testünk természetesebb táplálásához. A könyv arról is szól, hogy az Élő Ételek fogyasztása során erősödik energiaszintünk, életerőnk, és kalória számolgatás és az úgynevezett jojóhatás nélkül testsúlyunkat egyensúlyban tarthatjuk. A könyv bemutatja, hogy új életstílus kialakításával hogyan kerekedhetünk felül betegségeinken.

A sütés-főzés nélküli ételkészítés hozzásegít, hogy megszeressük az Élő Ételek természetes, ínycsiklandó ízét és illatát.

Az Élő Ételek konyhájában az ételkészítés új módszereivel ismerkedhetünk meg, de nem kell elfelejtenünk a finom és kedvelt hagyományos ételeket sem: ezek új formában, frissen és színesen itt is szerepet kapnak.

Hihetetlennek hangzik, de az Élő Ételek konyhája alkalmas arra, hogy a közismert hagyományos recepteket tiszta élő alapanyagokból is elkészítsük. Például mandulából tejet, túrót, sajtot, tejszínhabot, gabonacsírából kenyeret, különféle zöldségből az úgynevezett NAP-KEX-eket napon vagy az aszalógépben szárítva, tésztát gumós zöldségekből stb.

Táplálékunk legyen ÉLŐ, természetes, jó minőségű és tápláló!

Legyen nektár, táplálja szervezetünket, szellemünket, lelkünket és fokozza öntudatunkat!”

***

És néhány mondat a szerzőről, Joan van Rooijen-ről:

Joan van Rooijen:

“1943-ban született Hollandiában, Fizioterápiát tanult, majd nővérképzésben vett részt, főnővérként dolgozott, később pedig kórházi managementet tanult.

1988-ban mindenevőből vegetáriánus lett, és makrobiotikával foglalkozott. Amszterdamban az Iyengar Jóga Intézetben jógatanári diplomát szerzett.

1994-ben Gabriel Cousens Conscious Eating című könyvének olvasása nyomán ismerkedett meg az Élő Ételek filozófiájával. Attól a pillanattól kezdve a nyers táplálkozás nagy hatást gyakorolt életére. Külföldön éttermekben dolgozott és saját konyhájában kísérletezte ki a hagyományos nemzeti és nemzetközi receptek nyers változatait.

Életfilozófiája szerint a táplálék nemcsak testünket táplálja, hanem érzelmi világunkat, szellemi életünket és lelkivilágunkat is erősen befolyásolja. A táplálékok sajátossága, rezgése, íze, illata, színe nagy hatással van ránk.

Az Élő Ételek, a jóga és a pránájáma kölcsönösen kiegészítik egymást. Ezt a kölcsönösséget mágikus, kozmikus csodának nevezhetjük. Napi elmélkedésünk során ezt a mindennapi csodát végül egyre mélyebben érezzük át, egyre jobban segít a befelé fordulásunknak, megváltoztat, megújít, átalakít bennünket az egyre jobb irányába, egyensúlyt teremt testünkben-lelkünkben. Így teljes értékűek, egészségesek leszünk.

Akkor kinek jut még eszébe feltenni a kérdést: FŐZNI VAGY NEM FŐZNI? Ez a kérdés akkor már nem kérdés többé. “

A könyv 224 oldalnyi terjedelmű, vastag, spirálozott. Jó és öröm kézbe venni!

Milyen ételeket is találhatsz a könyvben?

– Innivalók és levek, Reggelik, Levesek, krémlevesek, Smoothie-k, Dióból és magvakból készült tej-, joghurt-, sajt- és vajfélék, Öntetek, mártások, majonéz, krémek, chutneyk és sambal, Saláták, vegán tészták, zöldségpürék, töltött zöldségek, zöldségtorták, pástétomok, burgerek, falafelek és vegi-különlegességek, kenyérfélék, édességek, különféle napi étrendek

+ Átmeneti táplálkozás

+ A csíráztatás ábécéje

Ajánlom szeretettel mindenkinek!
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!