Legfontosabb táplálékunk: a gyümölcs






Legfontosabb táplálékunk: a GYÜMÖLCS!!!!

Az ember gyümölcsevő. Aki már kicsit olvasott a témában, annak már nem kell ecsetelni azt, hogy az ember nem húsevő, és nem mindenevő. (Részletesen ír róla pl. Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet c. könyve: http://www.fittnok.hu/armin-risi-ronald-zurrer-vegetarianus-elet  vagy Dr. Douglas N. Graham a 80/10/10 könyvében: http://www.fittnok.hu/dr-douglas-n-graham-801010

Hogy akkor mi az ember természetes tápláléka? Olyan egyszerű lenne kikövetkeztetni, mégis akkor fog leesni a tantusz, ha elolvassátok Dr. Douglas N. Graham 80/10/10 könyvét.

A szerző remekül érvel amellett, hogy az ember miért nem hús- és mindenevő, továbbá miért nem magevő, keményítőevő vagy miért nem elsősorban zöldségevő.

A gyümölcsök a legtermészetesebb eledeleink. A gyümölcsök számunkra kívánatosak, édesek. Ha meglátunk egy gyümölcsöt, ösztönösen is szeretnénk megenni. Az édes az egyik legfontosabb alapíz, születésünkkor az anyatejjel már ezt az ízt szívjuk magunkba. A gyümölcs belefér a kezünkbe, markunkba, méretileg és gömbölyű formájánál fogva is. Többi ujjunkkal szembeforduló hüvelykujjunk és további négy ujjunk a gyümölcsök tökéletes megfogására specializálódott.

A gyümölcsök változatos, élénk színe a természetben szinte hívogatja az embert, látásunk is a gyümölcsök észrevételére specializálódott, hogy lássuk, észrevegyük, megéljük a színeket. Az ember egy gyümölcsöt látva ösztönösen megkívánja azt. A gyümölcs fogyasztható természetes formájában, nem kell hozzá semmiféle konyhai művelet és szerszám, csupán egy kéz és megfelelő fogazat. A gyümölcsök a fán általában szemmagasságban helyezkednek el, tehát jobban fogalmazva: legfontosabb látóterünkben, ami szintén nem véletlen.

A főemlősökkel genetikai állományuk kb. 98 %-ban megegyezik (ezzel persze nem a darwini evolúció elméletet támogatom), és nekik is legfontosabb élelmük a gyümölcs (sok zöld levéllel, némi maggal és egy kis rovarral kiegészítve).

A gyümölcs, ha megfelelően fogyasztjuk (tehát nem desszertként, hanem üres gyomorra), nem terheli meg az emésztőrendszert, a szervezet képes a táplálékból nyert energiát fizikai teljesítményébe fektetni, illetve öngyógyításra, tisztításra.

Egy hagyományos ételekhez szokott ember kezdetben lehet, hogy nem tud annyi gyümölcsöt megenni, amennyit ildomos lenne, és éhes is marad tőle, én is így voltam még pár éve, a gyümölcstől szinte még éhesebb lettem. Amint a szervezet alkalmazkodik a tökéletesebb étkezéshez, ez meg fog változni, amikor már nem a mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. Amikor nemcsak a kalóriákon agyalunk, hanem a mikro- és makrotápanyagok megfelelő mennyiségén és arányának bevitelét tűzzük ki célul.

A gyümölcsök a szervezetet lúgosítják, noha igaz, hogy sokuknak savas a kémhatása. A citrom is savas pl. PH ügyileg, de a szervezetbe kerülve lúgosító hatást vált ki (pl. ezért is ajánlják éhgyomorra a citromos víz fogyasztását). A gyümölcsöket nyersen jó fogyasztani, főve, párolva, sütve már savasító hatásúak, valamint  43 fok felett elpusztulnak a bennük lévő értékes enzimek, és a vitaminok nagy része is kárba veszik. Feldolgozott formában már nem teljes értékűek. A legegészségesebb megoldás az, ha a gyümölcsöket önmagukban, azaz egymással nem keverve fogyasztjuk, mert a keveredés miatt könnyen erjedésnek indulhatnak egy nem megfelelően táplálkozó ember szervezetében. Az almát elvileg lehet minden más gyümölccsel keverni. Bevallom, én ezt a szabályt sokszor megszegem, és nem érzem káros hatásait, talán azért, mert csak növényi táplálékon élek.

A gyümölcsökben lévő tápanyagok felszívódását növelhetjük azzal, ha turmixoljuk őket, hiszen ekkor már szinte folyékony formában vannak, amit a legtökéletesebb rágás sem tud biztosítani. Kis nyállal elkeverve már a szájban megkezdődik az előemésztésük. A legjobb megoldás, ha klorofilltartalmú zöld levelekkel turmixoljuk. Lásd zöld turmixok: http://www.fittnok.hu/zold-turmix-green-smoothie

A gyümölcsöktől nem kell félnie egy egészséges embernek! Sokszor hallani, hogy a gyümölcsöket okolják a candida betegségért vagy a cukorbetegségért, rákért, ám ez egyszerűen abszurd. A helytelen táplálkozás az, ami visszaüt, és ami azt okozhatja, hogy egyes betegségek esetében már tényleg nem ajánlatos sok gyümölcsöt fogyasztani. Sajnos az emberiség el tud jutni egészségileg egy olyan szintre, amikor már a természetes táplálék nem gyógyít minket, hanem tetézi bajunkat. Ám mindezért nem a gyümölcs a hibás, hanem hogy letértünk a természet által nekünk eltervezett útról!

További gyümölcsöző napot kívánok Neked.

Szeretettel:

Nóra

 

 




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!