Mákos rakott árpa






A mákos rakott árpa – reggeli gyümölcsös gabonaétel –  ízvilágban nagyon hasonlít az almás-mákos réteshez, csak mivel sokkal több rost van benne, laktatóbb.

A reggeli gyümölcsös gabonaételek megadják a napnak a kezdő lökést, biztosítják a jóllakottság érzését, de ugyanakkor nem terhelik meg a gyomrot.

A mákos rakott árpa kizárólag növényi, természetes alapanyagokból készült.

A receptet eredetileg a Legyen néktek eledelül I. részében, a Reggeli gyümölcsös gabonaételek – ben olvastam. (Oltalom Alapítvány 2003.)

Hozzávalók:

kb. 35-40 dkg árpagyöngy (de lehet árpapehelyből is készíteni), kb. 1 liter víz, 1 teáskanál tengeri (vagy himalaya) só,20 dkg darált mák, 2 db alma, édesítésnek: stevia, egy kis méz, (vagy más természetes édesítő, pl. agavé szirup, juharszirup),  baracklekvár (házi készítésű, cukor és tartósítószer nélküli)

Elkészítés:

Az árpagyöngyöt egy éjszakára beáztatjuk, mielőtt bő vízzel többször átöblítjük. Másnap lecseréljük róla a vizet, és pici sóval, háromszoros mennyiségű vízmennyiségben megfőzzük.

Közben a mákot megdaráljuk, az almát lereszeljük, és édesítjük mézzel és steviával.

Egy tepsit vagy jénai tálat kikenünk kókuszzsírral majd megszórjuk zsemlemorzsával, és egy réteg főtt árpát halmozunk rá. Ezt megkenjük baracklekvárral, majd az almás-mákos tölteléket tesszük rá. Végül újabb réteg árpa jön, és a tetejét megkenjük baracklekvárral. Ezt az egészet betesszük forró sütőbe (kb. 10-15 perc elég neki).

Melegen és hidegen is finom.

Jó étvágyat!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

One Response to “Mákos rakott árpa”

  1. Szentivanyi Rokand szerint:

    Nagyon fincsi, kiprobaltam, mi tobbm, cifraztam is egy kicsit, ill, a kozepere becsempesztem egy reteg madartejjel belocsolt zabpelyhet. Gyerekek, eyt ki KELL probalni!
    Koszi szepen, Nora!

Szólj hozzá, mondd el véleményed!