
Máktej – ínycsiklandó növényi tejhelyettesítő, igazi kalcium bomba. Talán meglepődsz, hogy mákból is lehet növényi tejet készíteni, és azon meg még jobban, hogy valódi fehér tej készíthető belőle, nem pedig szürke-fekete.
Fogyasztható önmagában, natúran, úgy is isteni finom, de édesítve mézzel vagy agavé sziruppal szerintem még fenségesebb. Sőt, iható kakaóként is, nekem úgy is nagyon ízlett.
Hozzávalók: 3-4 evőkanál mák, kb. 2,5 dl víz (az arányokat variálhatod aszerint, hogy krémesebb, vagy vizesebb magtejet szeretnél készíteni)
Elkészítés:
A mákot célszerű előző éjszakára beáztatni a könnyebb emészthetőség érdekében, de ha nem teszed, nem dől össze a világ. Így is úgy is nagyon finom tejcit fogsz kapni.
A beáztatott mákot a vízzel együtt tedd turmixgépbe, és jó alaposan (néhány percig) turmixold össze, míg krémes nem lesz. Ezután egy szűrőzsákba téve nyomkodd ki jó alaposan (ez lehet egy sűrű szövésű függöny, vagy egy tiszta harisnya anyag is) a levét, és már fogyaszthatod is.
Megjegyzés: Ha nem túl hatékony a turmixgéped, előtte a mákot le is darálhatod, előtte azonban szárítsd meg, ha beáztattad.
További növényi tejhelyettesítőket találsz itt:
***
Tudtad???
– hogy a csontritkulás egyik népi csodaszere a mák, mely az egyik legjobb kalciumforrásunk? Remek párosával, a szezámmaggal jóval maga mögött tudja a tejet (aminek mellesleg a kalciumtartalma nemhogy beépülne a csontszövetbe, hanem éppen ellenkezőleg, kalciumot rabol tőle).
Létezik hidegen sajtolt mákolaj is, ebből naponta 1 kiskanálnyit fogyasztva is hozzájárulsz csontjaid épségének megőrzéséhez.
Néhány élelmiszer kalcium tartalma
Tejtermékek |
Kalcium |
||||
100 ml zsíros tej 100 ml sovány tej (1,5% zsírtart.) 100 g gyümölcs joghurt 100 g natúr joghurt 100 ml kefír 100 g sovány tejpor 100 g sovány túró 100 g tejszín 100 g tejcsokoládé 100 g tejföl (10 %-os) 100 g író |
120 mg |
||||
Sajtok |
Zsírtartalom |
||||
100 g Brie 100 g zsíros sajt 100 g Camambert 100 g Edami 100 g Emmentali 100 g Parmesan 100 g ömlesztett sajt |
50% 30% |
1 000 mg |
|||
Gyümölcsök és magvak | |||||
100 g narancs 100 g földieper 100 g füge (aszalt) 100 g földimogyoró 100 g málna 100 g kivi 100 g mandula 100 g mák 100 g szezámmag 100 g dió |
50 mg |
||||
Zöldségfélék | |||||
100 g brokkoli 100 g gomba 100 g zöldbab 100 g fejes káposzta (főtt) 100 g csicseriborsó 100 g karalábé (nyers) 100 g póréhagyma 100 g savanyú káposzta 100 g zeller 100 g fehér bab 100 g kelkáposzta |
113 mg |
||||
Pékáru | |||||
100 g fekete kenyér 100 g teljes kiőrlésű rozskenyér 100 g fehérkenyér |
22 mg |
||||
Alkoholmentes italok | |||||
200 ml almalé 200 ml Cola 200 ml limonádé 200 ml grapefruit lé 200 ml málnalé 200 ml ribizlilé 200 ml répalé 200 ml narancslé 200 ml savanyú káposztalé 200 ml paradicsomlé |
22 mg |
||||
Tojás/zsiradék | |||||
100 g tojássárgája 1 db. tojás 100 g vaj 100 g fél zsíros margarin 100 g majonéz (80 %-os) |
140 mg |
||||
Hal | |||||
100 g hering 100 g tőkehal 100 g makréla 100 g tonhal 100 g lepényhal 100 g angolna 100 g pisztráng 100 g tintahal 100 g szardínia 100 g füstölt angolna |
34 mg |
Táblázat innen
Nagyon köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni. A kókusztejet már csináltam, és nagyon finom! Én a kókusztejet is leszűrtem, mert úgy jobban meg itták a gyerekek. Aztán erősen törtem a fejem mi legyen a hátramaradt kókusz hússal? Aztán egy kis xukorral megszórva, gyümölccsel gazdagítva megettem. Nagyon fincsi volt!
Itt a máktejnél is ugyan ez lesz a dilemmám. Mit csináljak a sűrűjével? Minden ötletre kíváncsi vagyok!
Üdv:
Edit
Sütemény tésztákba lehet sütni, vagy akár nyers magvas süti alapokba is kiváló. De gyümölcsturmixokba is rakhatod, így az sűrűbb lesz. Én legalábbis így szoktam felhasználni őket.
Ha valakinek van további ötlete, írja meg itt bátran! 🙂
Szoptató anyukák ihatják?? Gyermekeknek hány éves kórtól ajánlott a fogyasztása?
Nem merek konkrétumot mondani. Elvileg szoptatós anyuka is ehet mákot, és egy gyermek is. Ez a máktej pedig nem más, mint mák összeturmixolva vízzel. Semmiféle más anyagot nem tartalmaz.
Ennek ellenére nem ajánlanám nyugodt szívvel.
De azért kérdezz rá orvostól is, mert lehetséges, hogy így ebben a turmixolt formában a mákban található anyagokat könnyebben felszívja a szervezet, így a kevesebb a több.
Szerintem szoptatós anyuka ne igya! Pár napja láttam egy műsort, amiben a mákos kalács megbukott a drogteszten. Valószínű, hogy a mák hatóanyaga az anyatejbe is átmegy, aztán még elvonási tünetei lennének a gyereknek.
nagyon tettszenek a receptek. örülök,hogy rátaláltam. Köszi szépen
Nagyon jól hangzik. Vashiány ellen is kerestem egyszerű, de nagyszerű megoldást/receptet mákkal, amit naponta lehet fogyasztani és lám mit találok?! 😀
Mihamarabb ki is fogom próbálni! 🙂
Két kérdésem lenne: Az egyik, hogy hűtőben eláll-e pár napig? A másik pedig (ha egyáltalán nem túl nagy butaság), hogy esetleg kávéba is lehet használni, mint a sima tejet?
Köszönöm az ötletet kedves Nóra! 🙂
Örülök, hogy tetszik! :))) Hűtőben max. 2 napig áll el, érdemes mindig frisset készíteni. Persze, ugyanúgy lehet használni, de mivel enyhén mák íze van, lehet, hogy ezzel-azzal nem fog harmonizálni az íze. Én kakaóként pl. imádom, kávéba nem tudom, hogy próbáltam-e már…
Most nálunk a nyers zabtej és rizstej a menő, amit áztatott zabból és barnarizsből készítek. Ezeknek a receptje is megtalálható a blogon.
Sok sikert!
Üdv:
Nóra
Nemrégen hallottam a mák kiemelkedően magas kálciumtartalmáról, ezért rákerestem a googlival és szerencsésen itt landoltam. A családom nagyon szereti a mákos ételeket, sőt 6 hónapja paleolit étrenden vagyunk, amibe teljesen beleillenek a magtejek is!
Editnek üzenem, ha erre jár: reszelt édes almára tegye a visszamaradó sűrűjét, – ha szükséges mézzel édesíthet még rajta – mákostésztára emlékeztető íze van. Kókusszal is nagyon finom a reszelt alma, főleg egy kis fahéjjal megbolondítva!
Köszönöm a receptet és további sok sikert!
Üdv.:
Timi
Szia! Köszi az ötletet! Kipróbáltam és nagyon tetszik! Én egy sűrű szövésű tésztaszűrőn szűrtem és nem lett zaccos. Talán egyszerűbb kezelni, mint a textilt. Nekem bejött kávéval is, de nagy mákrajongó vagyok, szerintem mindenhogy ízlene. 🙂 Üdv, Zsuzsi
Szia Nóra! Egy kérdésem lenne: Más magos tejeknél olvastam, hogy az áztató vizet az oltóenzimek miatt célszerű leönteni. A máknál miért nem öntöd le ezt az áztatóvizet legalább nagyjából? Köszönöm a válaszod. Adrienn
Szia Adrienn!
Dehogynem öntöm le a vizet. Minden áztatóvizet leöntök. Lehet, hogy nem jól fogalmaztam, bocsánat.
„a beáztatott mákot a vízzel együtt” nálam új, friss vizet jelent, nem az áztatóvizet.
Nem az oltóenzimek miatt célszerű leönteni, hanem az enzimgátlók miatt, amelyek a szunnyadó magokban vannak, és az emésztést akadályozzák.
Kedves Nóra!
Több helyen írod, hogy kiskanálnyi mennyiséget adsz hozzá. A kiskanál teáskanalat jelent, vagy mokkáskanalat?
Mézeskalács receptjeid is nagyon ötletesek. Violinkulcs formát szeretnék készíteni, de ilyet nem lehet kapni és nincs ötletem , hogyan valósítsam meg. Tudsz segíteni?
A mézeskalácsaim sajnálatomra nagyon kemények maradnak. Először azt hittem azért mert tettem hozzá teljes kiőrlésű lisztet, de valószínű azért mert nem tettem dobozba. Azonnal kihűlés után be kell tenni a dobozba , gondolom 2-3 nap után már nem segít rajta a doboz sem.
Az áztatóvizet írod a máknál , hogy leöntöd, de valamennyi vizet pl. a bab, lencse meg is „iszik.” Gondolom ez a máknál is így van. Ez nem okozhat-e gondot olyan személynél, akinek az epehólyagját műtét során eltávolították?
Kedves válaszod előre is köszönöm.
Repkáné, Jutka
Kedves Nóra! Tetszik ez a máktej-ötlet. Kérdésem: Mennyire zsíros?(epeprobléma) Biomákot veszel? Bizalmatlan vagyok a „mindenféle” származású mákkal. Köszönöm
Kedves Zsuzsa!
Szerintem eléggé krémes így a zsírtartalma is kissé magas lehet. Nem bio mákot használok.
Kedves Zsuzsa!
Szerintem eléggé krémes így a zsírtartalma is kissé magas lehet. Nem bio mákot használok.