Máktej






Máktej – ínycsiklandó növényi tejhelyettesítő, igazi kalcium bomba. Talán meglepődsz, hogy mákból is lehet növényi tejet készíteni, és azon meg még jobban, hogy valódi fehér tej készíthető belőle, nem pedig szürke-fekete.

Fogyasztható önmagában, natúran, úgy is isteni finom, de édesítve mézzel vagy agavé sziruppal szerintem még fenségesebb. Sőt, iható kakaóként is, nekem úgy is nagyon ízlett.

Hozzávalók: 3-4 evőkanál mák, kb. 2,5 dl víz (az arányokat variálhatod aszerint, hogy krémesebb, vagy vizesebb magtejet szeretnél készíteni)

Elkészítés:

A mákot célszerű előző éjszakára beáztatni a könnyebb emészthetőség érdekében, de ha nem teszed, nem dől össze a világ. Így is úgy is nagyon finom tejcit fogsz kapni.

A beáztatott mákot a vízzel együtt tedd turmixgépbe, és jó alaposan (néhány percig) turmixold össze, míg krémes nem lesz. Ezután egy szűrőzsákba téve nyomkodd ki jó alaposan (ez lehet egy sűrű szövésű függöny, vagy egy tiszta harisnya anyag is) a levét, és már fogyaszthatod is.

Megjegyzés: Ha nem túl hatékony a turmixgéped, előtte  a mákot le is darálhatod, előtte azonban szárítsd meg, ha beáztattad.

További növényi tejhelyettesítőket találsz itt:

Kókusztej

Kölestej

Diótej

Mandulatej

Kesutej

Zabtej

***

Tudtad???

– hogy a csontritkulás egyik népi csodaszere a mák, mely az egyik legjobb kalciumforrásunk? Remek párosával, a szezámmaggal jóval maga mögött tudja a tejet (aminek mellesleg a kalciumtartalma nemhogy beépülne a csontszövetbe, hanem éppen ellenkezőleg, kalciumot rabol tőle).

Létezik hidegen sajtolt mákolaj is, ebből naponta 1 kiskanálnyit fogyasztva is hozzájárulsz csontjaid épségének megőrzéséhez.

 Néhány élelmiszer kalcium tartalma

Tejtermékek

Kalcium

100 ml zsíros tej
100 ml sovány tej (1,5% zsírtart.)
100 g gyümölcs joghurt
100 g natúr joghurt
100 ml kefír
100 g sovány tejpor
100 g sovány túró
100 g tejszín
100 g tejcsokoládé
100 g tejföl (10 %-os)
100 g író

120 mg
118 mg
100 mg
120 mg
120 mg
1 200 mg
100 mg
75 mg
250 mg
100 mg
109 mg

Sajtok

Zsírtartalom

100 g Brie
100 g zsíros sajt
100 g Camambert
100 g Edami
100 g Emmentali
100 g Parmesan
100 g ömlesztett sajt

50%
60%
30%
30%
45%

30%

1 000 mg
575 mg
575 mg
800 mg
1 000 mg
1 335 mg
575 mg

Gyümölcsök és magvak
100 g narancs
100 g földieper
100 g füge (aszalt)
100 g földimogyoró
100 g málna
100 g kivi
100 g mandula
100 g mák
100 g szezámmag
100 g dió

50 mg
25 mg
190 mg
225 mg
31 mg
38 mg
252 mg
1400 mg
740 mg
90 mg

Zöldségfélék
100 g brokkoli
100 g gomba
100 g zöldbab
100 g fejes káposzta (főtt)
100 g csicseriborsó
100 g karalábé (nyers)
100 g póréhagyma
100 g savanyú káposzta
100 g zeller
100 g fehér bab
100 g kelkáposzta

113 mg
200 mg
56 mg
160 mg
110 mg
67 mg
87 mg
50 mg
80 mg
105 mg
45 mg

Pékáru
100 g fekete kenyér
100 g teljes kiőrlésű rozskenyér
100 g fehérkenyér

22 mg
22 mg
35 mg

Alkoholmentes italok
200 ml almalé
200 ml Cola
200 ml limonádé
200 ml grapefruit lé
200 ml málnalé
200 ml ribizlilé
200 ml répalé
200 ml narancslé
200 ml savanyú káposztalé
200 ml paradicsomlé

22 mg
12 mg
14 mg
40 mg
54 mg
44 mg
50 mg
58 mg
108 mg
48 mg

Tojás/zsiradék  
100 g tojássárgája
1 db. tojás
100 g vaj
100 g fél zsíros margarin
100 g majonéz (80 %-os)

140 mg
34 mg
13 mg
12 mg
18 mg

Hal  
100 g hering
100 g tőkehal
100 g makréla
100 g tonhal
100 g lepényhal
100 g angolna
100 g pisztráng
100 g tintahal
100 g szardínia
100 g füstölt angolna

34 mg
24 mg
12 mg
40 mg
61 mg
17 mg
18 mg
27 mg
330 mg
19 mg

Táblázat innen




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

16 hozzászólás to “Máktej”

  1. Edit szerint:

    Nagyon köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni. A kókusztejet már csináltam, és nagyon finom! Én a kókusztejet is leszűrtem, mert úgy jobban meg itták a gyerekek. Aztán erősen törtem a fejem mi legyen a hátramaradt kókusz hússal? Aztán egy kis xukorral megszórva, gyümölccsel gazdagítva megettem. Nagyon fincsi volt!
    Itt a máktejnél is ugyan ez lesz a dilemmám. Mit csináljak a sűrűjével? Minden ötletre kíváncsi vagyok!

    Üdv:

    Edit

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Sütemény tésztákba lehet sütni, vagy akár nyers magvas süti alapokba is kiváló. De gyümölcsturmixokba is rakhatod, így az sűrűbb lesz. Én legalábbis így szoktam felhasználni őket.
    Ha valakinek van további ötlete, írja meg itt bátran! 🙂

  3. Erdős Lívia szerint:

    Szoptató anyukák ihatják?? Gyermekeknek hány éves kórtól ajánlott a fogyasztása?

  4. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Nem merek konkrétumot mondani. Elvileg szoptatós anyuka is ehet mákot, és egy gyermek is. Ez a máktej pedig nem más, mint mák összeturmixolva vízzel. Semmiféle más anyagot nem tartalmaz.
    Ennek ellenére nem ajánlanám nyugodt szívvel.
    De azért kérdezz rá orvostól is, mert lehetséges, hogy így ebben a turmixolt formában a mákban található anyagokat könnyebben felszívja a szervezet, így a kevesebb a több.

  5. Andrea szerint:

    Szerintem szoptatós anyuka ne igya! Pár napja láttam egy műsort, amiben a mákos kalács megbukott a drogteszten. Valószínű, hogy a mák hatóanyaga az anyatejbe is átmegy, aztán még elvonási tünetei lennének a gyereknek.

  6. katona Valérija szerint:

    nagyon tettszenek a receptek. örülök,hogy rátaláltam. Köszi szépen

  7. Inci szerint:

    Nagyon jól hangzik. Vashiány ellen is kerestem egyszerű, de nagyszerű megoldást/receptet mákkal, amit naponta lehet fogyasztani és lám mit találok?! 😀
    Mihamarabb ki is fogom próbálni! 🙂
    Két kérdésem lenne: Az egyik, hogy hűtőben eláll-e pár napig? A másik pedig (ha egyáltalán nem túl nagy butaság), hogy esetleg kávéba is lehet használni, mint a sima tejet?
    Köszönöm az ötletet kedves Nóra! 🙂

  8. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Örülök, hogy tetszik! :))) Hűtőben max. 2 napig áll el, érdemes mindig frisset készíteni. Persze, ugyanúgy lehet használni, de mivel enyhén mák íze van, lehet, hogy ezzel-azzal nem fog harmonizálni az íze. Én kakaóként pl. imádom, kávéba nem tudom, hogy próbáltam-e már…
    Most nálunk a nyers zabtej és rizstej a menő, amit áztatott zabból és barnarizsből készítek. Ezeknek a receptje is megtalálható a blogon.
    Sok sikert!
    Üdv:
    Nóra

  9. Timi szerint:

    Nemrégen hallottam a mák kiemelkedően magas kálciumtartalmáról, ezért rákerestem a googlival és szerencsésen itt landoltam. A családom nagyon szereti a mákos ételeket, sőt 6 hónapja paleolit étrenden vagyunk, amibe teljesen beleillenek a magtejek is!
    Editnek üzenem, ha erre jár: reszelt édes almára tegye a visszamaradó sűrűjét, – ha szükséges mézzel édesíthet még rajta – mákostésztára emlékeztető íze van. Kókusszal is nagyon finom a reszelt alma, főleg egy kis fahéjjal megbolondítva!
    Köszönöm a receptet és további sok sikert!

    Üdv.:

    Timi

  10. Zsuzsi szerint:

    Szia! Köszi az ötletet! Kipróbáltam és nagyon tetszik! Én egy sűrű szövésű tésztaszűrőn szűrtem és nem lett zaccos. Talán egyszerűbb kezelni, mint a textilt. Nekem bejött kávéval is, de nagy mákrajongó vagyok, szerintem mindenhogy ízlene. 🙂 Üdv, Zsuzsi

  11. Adrienn szerint:

    Szia Nóra! Egy kérdésem lenne: Más magos tejeknél olvastam, hogy az áztató vizet az oltóenzimek miatt célszerű leönteni. A máknál miért nem öntöd le ezt az áztatóvizet legalább nagyjából? Köszönöm a válaszod. Adrienn

  12. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Adrienn!

    Dehogynem öntöm le a vizet. Minden áztatóvizet leöntök. Lehet, hogy nem jól fogalmaztam, bocsánat.
    „a beáztatott mákot a vízzel együtt” nálam új, friss vizet jelent, nem az áztatóvizet.
    Nem az oltóenzimek miatt célszerű leönteni, hanem az enzimgátlók miatt, amelyek a szunnyadó magokban vannak, és az emésztést akadályozzák.

  13. Repka Györgyné szerint:

    Kedves Nóra!

    Több helyen írod, hogy kiskanálnyi mennyiséget adsz hozzá. A kiskanál teáskanalat jelent, vagy mokkáskanalat?
    Mézeskalács receptjeid is nagyon ötletesek. Violinkulcs formát szeretnék készíteni, de ilyet nem lehet kapni és nincs ötletem , hogyan valósítsam meg. Tudsz segíteni?
    A mézeskalácsaim sajnálatomra nagyon kemények maradnak. Először azt hittem azért mert tettem hozzá teljes kiőrlésű lisztet, de valószínű azért mert nem tettem dobozba. Azonnal kihűlés után be kell tenni a dobozba , gondolom 2-3 nap után már nem segít rajta a doboz sem.
    Az áztatóvizet írod a máknál , hogy leöntöd, de valamennyi vizet pl. a bab, lencse meg is „iszik.” Gondolom ez a máknál is így van. Ez nem okozhat-e gondot olyan személynél, akinek az epehólyagját műtét során eltávolították?
    Kedves válaszod előre is köszönöm.
    Repkáné, Jutka

  14. nzsuzsa szerint:

    Kedves Nóra! Tetszik ez a máktej-ötlet. Kérdésem: Mennyire zsíros?(epeprobléma) Biomákot veszel? Bizalmatlan vagyok a „mindenféle” származású mákkal. Köszönöm

  15. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Zsuzsa!
    Szerintem eléggé krémes így a zsírtartalma is kissé magas lehet. Nem bio mákot használok.

  16. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Zsuzsa!
    Szerintem eléggé krémes így a zsírtartalma is kissé magas lehet. Nem bio mákot használok.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM