
Növényi tejhelyettesítők ügyében egy tökéletes megoldás a mandulatej, mely gyerekeknek is adható. Nincs erős íze, lágy, selymes, de nem olyan krémes, mint a többi magtej.
Gyorsan elkészíthető, csak egy picit nagyobb teljesítményű turmixgép kell hozzá (kb. 750 Watt), mert különben nem lesz túl krémes a végeredmény.
Hozzávalók:
1 csésze rész héj nélküli mandula (előzőleg áztasd be egy napig hogy az enzimgátlók inaktívvá váljanak, majd egy pillanatig dobd forró vízbe, így könnyen lehúzható róla a héja, vagy egyszerűen csak kinyomható a héjából – persze héjastul is lehet, de ennek hosszú időn át tartó nagy mennyiségű fogyasztását nem ajánlom a héjban előforduló cián miatt), kb. 500-750 ml víz (lehet hígabbra is, de úgy szerintem nem olyan fini, az már túl light-os), csipetnyi himalaya só, édesítéshez: méz, juharszirup vagy agavé szirup, vagy stevia cseppek vagy áztatott datolya (ki mint szereti),
Elkészítés:
A mandulát a vízzel jó hosszasan elturmixoljuk, hogy krémes legyen, majd szűrőzsákon átszűrjük. Édesítjük, picit megsózzuk. Ízesítésnek még adhatunk hozzá fahéjat, vagy kakaóval fincsi mandulakakaó iható.
A megmaradt mandula őrleményt megszáríthatjuk, és kávédarálóban megőrölhetjük, felhasználhatjuk mandulalisztként.
Kedves Nóra!
Nagyon szépen köszi ,a növényi tej ötleteket.
Igazán hálás ,vagyok értük : a tejet nagyon,
szeretem ,de” róla” a vélemények,nagyon megoszlanak .
Mármint a tehén tej feldolgozása ,a szervezetünkben .
Sok szeretettel, üdvözöl : Ildikó.
Kedves Ildikó!
Köszönöm, örülök, hogy hasznosnak találod az ötleteket! 🙂
Böngészelem az internetet a növényi tejek után, meg egyéb állati fehérje mentes dolgok után. Így akadtam a fittnők-re. Érdekesnek tűnnek ezek a növényi tejek, ki fogom próbálni hamarosan, mert a szervezetem úgy döntött, hogy hús, tejtermék, tojás nem kell neki. Kénytelen vagyok más alternatíva után nézni. A szójával, tofuval nincs gondom, azokat szoktam csinálni, (mert a gyerekek vegásak de tejtermékeket fogyasztanak)De ez számomra új, hogy a tejféléket el kell felednem. Üdvözlettel: Magdi
Szia Nóra!
köszönöm a sok jó receptet,hálás vagyok a gabonatejekért.próbáltam kiszáritani a visszamaradt mandulaőrleményt (meg a kókuszt is),de sajnos egyik sem sikerült:-(.tányérra szétterítettem és a radiátorra tettem,de csak bebarnult és megromlott.pedig olyan jó lenne lisztnek vagy sütinek felhasználni!te hogyan csinálod?
köszönöm a segítséget: Gabi
Szia Gabi!
Kókuszreszelékkel szerintem nem nagyon érdemes kísérletezni, az hűtőben is néhány nap után sárga lesz és büdös. A mandulaőrlemény viszont (tisztán) teljesen kiszárítva tökéletes, nem barnul be, nem romlik meg. Ha teljesen megszáradt, őröld meg kávédarálóban, és tartsd száraz, hűvös helyen!
Szia!
köszönöm a választ,csak sajnos nekem kiszárítani nem sikerül. tányérra probáltam szétteríteni,de összeáll és nem szárad ki, „csomós”marad és besárgul:-(.te hogyan szárítod ki?bocsánata,ha kicsit buta a kérdés,de egyszerűen nem sikerül és már sajnálom kidobni mindig -a kókusszal együtt.mert azt meg sütibe szeretném rakni,de valahogy olyan sületlen marad a tészta.
köszönöm még egyszer a segítséget:Gabi
Kedves Gabi!
én nagy tepsire vékonyan kiteritve sütőben szoktam kiszáritani, ha van hőlégkeverésed még jobb és elég az 50-60 fok , néha keverd át. Remekül kihasználható a süti vagy hússütés maradék hője is
A mandulát nem kell megfőzni? Csak így nyersen turmixoljam össze?
Nem kell megfőzni, ha előtte beáztatod kb. egy napig. Így az enzimgátlók inaktiválódnak. Ha nem nyers tejet szeretnél, akkor meg is főzheted, ebben az esetben nem kell beáztatni.