Meggyes-mákos “rétes” aszalt gyümölcslapból


Még mindig meggyes napok vannak nálam. Éppen most aszalok négy tálcára való meggyet meg egy sárgadinnyés gyümölcslapot. A maradék leszedett meggyből pedig ez a finomság készült.

A meggyes-mákos rétest amúgy is szeretem, ám amiben különbözik ez a fajta “rétes”, az elsősorban a tápértéke. A meggyet nem sütjük meg, élő, nyers formában kerül a “tésztára”, azaz a gyümölcslapra, ami szintén nem lisztből készült, hanem kizárólag gyümölcsből (jelen esetben banánból és almából).

Hozzávalók: 1 db aszalt gyümölcslap (almából és banánból – leírás lejjebb), darált mák darált xilittel elkeverve (persze cukrot sem használunk, és a legjobb, ha a mákot előzőleg beáztatjuk, és megszárítjuk a könnyebb emészthetőség végett), friss magozott meggy

Elkészítés: a gyümölcslapot kiterítjük, a xilittel összekevert mákot rásimítjuk vékonyan, majd belepotyogtatunk egy marék friss magozott meggyet. A gyümölcslapot feltekerjük, majd négyfelé vágjuk, és megszórjuk darált xilittel (bár nem fontos, mert enélkül is édes)

 

Gyümölcslap készítése többféleképpen:

 • kb. 4-5 nagyobb almát és 1 (vagy 2) banánt összeturmixolunk jó alaposan (folyadék nélkül), és az Excalibur aszalógép tapadásmentes lapjára kenjük. Addig aszaljuk (kb. 24 óra, de lehet, hogy több), míg megszárad, és bőrszerűen lehúzható a tapadásmentes lapról. Ekkor megfordítjuk, másik felét is szárítjuk kis ideig, és már készen is van. Hűtőben tároljuk, de hűtő nélkül is sokáig eláll.
 • Ha kerek aszalód van, sütőpapírral kísérletezhetsz, én is így készítettem a gyümölcslapot, míg nem volt Excalibur aszalóm, bár nem olyan szép, mert meglátszanak a rácsok a lapon, de megteszi.
 • Illetve másik megoldás, hogy veszel egy tepsit, ez biztosan van otthon neked is, beleteszel egy sütőpapírt, és erre öntöd a gyümölcsmasszát. A legalacsonyabb hőfokra teszed a sütődet, és elkezded így aszalni úgy, hogy ujjnyira kitámasztod a sütő ajtaját, hogy a pára el tudjon távozni. Én ez utóbbit még nem próbáltam, az ötlet Gittától való.

Jó étvágyat! 🙂
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

3 hozzászólás to “Meggyes-mákos “rétes” aszalt gyümölcslapból”

 1. Szaffina szerint:

  Ez gyönyörű!!! Hm..de megkóstolnám…

 2. Gergely Eszter szerint:

  Nagyon jól néz ki. A kérdésem az, hogy a mákot, diót darálás előtt vagy után áztatod és szárítod?

 3. Vámosi Nóra szerint:

  A mákot és diót darálás előtt áztatom, utána szárítom, és darálom. 🙂
  De bevallom, a mákot nem minden esetben szoktam beáztatni, (de máktejhez igen) mert azt kicsit lusta vagyok szárítgatni. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!