Meggyes-mákos „rétes” aszalt gyümölcslapból






Még mindig meggyes napok vannak nálam. Éppen most aszalok négy tálcára való meggyet meg egy sárgadinnyés gyümölcslapot. A maradék leszedett meggyből pedig ez a finomság készült.

A meggyes-mákos rétest amúgy is szeretem, ám amiben különbözik ez a fajta „rétes”, az elsősorban a tápértéke. A meggyet nem sütjük meg, élő, nyers formában kerül a „tésztára”, azaz a gyümölcslapra, ami szintén nem lisztből készült, hanem kizárólag gyümölcsből (jelen esetben banánból és almából).

Hozzávalók: 1 db aszalt gyümölcslap (almából és banánból – leírás lejjebb), darált mák darált xilittel elkeverve (persze cukrot sem használunk, és a legjobb, ha a mákot előzőleg beáztatjuk, és megszárítjuk a könnyebb emészthetőség végett), friss magozott meggy

Elkészítés: a gyümölcslapot kiterítjük, a xilittel összekevert mákot rásimítjuk vékonyan, majd belepotyogtatunk egy marék friss magozott meggyet. A gyümölcslapot feltekerjük, majd négyfelé vágjuk, és megszórjuk darált xilittel (bár nem fontos, mert enélkül is édes)

 

Gyümölcslap készítése többféleképpen:

  • kb. 4-5 nagyobb almát és 1 (vagy 2) banánt összeturmixolunk jó alaposan (folyadék nélkül), és az Excalibur aszalógép tapadásmentes lapjára kenjük. Addig aszaljuk (kb. 24 óra, de lehet, hogy több), míg megszárad, és bőrszerűen lehúzható a tapadásmentes lapról. Ekkor megfordítjuk, másik felét is szárítjuk kis ideig, és már készen is van. Hűtőben tároljuk, de hűtő nélkül is sokáig eláll.
  • Ha kerek aszalód van, sütőpapírral kísérletezhetsz, én is így készítettem a gyümölcslapot, míg nem volt Excalibur aszalóm, bár nem olyan szép, mert meglátszanak a rácsok a lapon, de megteszi.
  • Illetve másik megoldás, hogy veszel egy tepsit, ez biztosan van otthon neked is, beleteszel egy sütőpapírt, és erre öntöd a gyümölcsmasszát. A legalacsonyabb hőfokra teszed a sütődet, és elkezded így aszalni úgy, hogy ujjnyira kitámasztod a sütő ajtaját, hogy a pára el tudjon távozni. Én ez utóbbit még nem próbáltam, az ötlet Gittától való.

Jó étvágyat! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

3 hozzászólás to “Meggyes-mákos „rétes” aszalt gyümölcslapból”

  1. Szaffina szerint:

    Ez gyönyörű!!! Hm..de megkóstolnám…

  2. Gergely Eszter szerint:

    Nagyon jól néz ki. A kérdésem az, hogy a mákot, diót darálás előtt vagy után áztatod és szárítod?

  3. Vámosi Nóra szerint:

    A mákot és diót darálás előtt áztatom, utána szárítom, és darálom. 🙂
    De bevallom, a mákot nem minden esetben szoktam beáztatni, (de máktejhez igen) mert azt kicsit lusta vagyok szárítgatni. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM