
Hamar összedobható ez az édes rizskehely desszert, de nemcsak desszertként fogyasztható, hanem édes főételként is. Gyerekek imádni fogják. Csemetéim is habzsolva kanalazták.
Jázmin rizst használtam az elkészítéséhez, ennek valami csodás íze és aromája van, de sima rizzsel, de még inkább az egészségesebb barna rizzsel is készíthető, ám ekkor tovább kell főzni a zacskón lévő utasítás szerint.
Hozzávalók: kb. 2 dl jázmin rizs (szárazon mérve), 1 kisebb tálnyi édes magozott cseresznye, méz ízlés szerint, egy nagyobb citrom felének a leve, 4 teáskanálnyi chia mag, 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható és chia maggal pótolható), növényi tej (én hajdinatejet használtam), vanília por, csöpp olívaolaj, csipet himalaya só
Elkészítés: A magozott cseresznyét turmixgépbe tesszük, beleteszünk 1-2 evőkanálnyi (ízlés szerinti) mézet, fél citrom levét, és annyi növényi tejet, hogy majdnem ellepje a cseresznyéket, majd egy csipet vanília port is teszünk hozzá. Alaposan összeturmixoljuk. Turmixolás után belekeverjük a chia magot és az útifű maghéjat, és míg elkészítjük a rizst, várjuk, hogy sűrűsödjön, zselésedjen a chia magtól.
A jázmin rizst csöpp olíva olajon megfuttatjuk, majd másfélszer annyi növényi tejet adunk hozzá egy csöpp himalaya sóval és vanília porral. Lefedve puhára főzzük. Majd ha kihűlt, kelyhekbe kanalazzuk rétegesen a már megzselésedett cseresznye öntettel. A tetejét cseresznyével és chia maggal, valamint menta levéllel díszíthetjük.
u.i: Természetesen más gyümölccsel is készíthető.
Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat! 🙂