Mi történik a szervezetedben nassoláskor?






Biztosan Te is szoktál étkezések között nassolni. Ideiglenesen kellemes érzés, azonban ha azt is tudod, hogy mi megy ilyenkor végbe a szervezetedben, akkor már nem biztos, hogy annyiszor nassolnál, ahányszor csak kívánod.

Aki sokat nassol, az általában más, tápláló élelemből kevesebbet visz be a szervezetébe, ezzel is akadályozva a szervezetet normális működésében, és elősegítve hiányállapotok létrejöttét.

Álljon itt egy kis betekintés a bélrendszerbe.

Mi is történik, amikor egy félig megemésztett főétkezésre egy kis idővel nassolnivalót fogyasztasz?

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy „ráeszel” az előző étkezésre, hiszen az még nem ürült ki a gyomrodból. A gyomor pedig ideálisan „szakaszosan” tudja elvégezni teljes hatásfokkal a munkáját.

A további emésztőszervek is szorult helyzetbe kerülnek ilyenkor, hiszen újabb emésztőnedvek termelésére kényszerülnek. Az emésztőnedveknek különböző emésztési fokon lévő ételeket kell szétbontania, ami elég nehéz feladat, hiszen különféle és különböző fokon megemésztett ételek különböző emésztőenzimeket igényelnek.

Egy nagyon jó hasonlatot olvastam erre a Tudomány és Életmód hírlevelében:

„Ez ahhoz hasonló, mintha egyszerre, egy tananyag szerint akarnánk tanítani egy olyan csoportot, amelyben öttõl húsz éves korig minden korosztály megtalálható, meglehetõsen különbözõ tudásszinttel. Lehetetlen így tanítani, mert vagy az egyiknek lesz túl „gyerekes”, vagy a másiknak lesz túl magas szintû. A gyomorban is ez történik: nassolás után az emésztõnedvek 1-1 táplálékrészt túlemésztenek, másokat pedig csak félig dolgoznak fel.”

A régebben megevett táplálék nem tud ürülni a gyomorból, hiszen akadályozza az újonnan fogyasztott táplálék, és mivel túl sokat időz ott, erjedésnek indul. Az erjedésnek köszönhetően a frissen fogyasztott étel emésztése sem lesz megfelelő, gyakoriak a következő tünetek:  puffadás, fáradtság, nehéz emésztés… stb.

Dr. Edward Howell Enzimtáplálkozás című könyvében is megemlíti, hogy minél többször vannak munkára fogva a hasnyálmirigy emésztőenzimjei, annál hamarabb kimerül enzimpotenciálunk, annál hamarabb öregszünk.

Érdemes hát ezeket a tényeket figyelembe venni akkor, mikor két étkezés közben valami „nyugtató, boldogító nasi” után nézünk.

Az ideális, ha kivárod étkezések között azt a néhány órás (3-4) időt, amíg a gyomorból kiürül az előzőleg elfogyasztott étel.

Ne feledd! Emésztésed és beleid állapota az egyik kulcsfontosságú eleme egészséged megőrzésének.




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM