Mogyorótej






Mivel már jó ideje nem iszok tejet, ezért sokszor készítek itthon növényi tejeket.

Hogy miért nem jó a tej? Itt egy rövid összefoglalás: Tehéntej, barát vagy ellenség?

És hogy milyen növényi tejhelyettesítőket lehet készíteni? Arról is van sok recept a blogomon a Receptek fülnél az italoknál: pl. kókusztej, kölestej, zabtej, diótej, máktej, mandulatej, kesutej …

Most mogyoróból készítettem tejet magamnak és a gyerekeknek. Nem földimogyoróból (ez állítólag erősen savasít és Dr. Robert O. Young szerint a földimogyoró 26 mycotoxinokat termelő gombát tartalmaz, ezek közül vannak olyanok is, amelyek rákkeltők.

Csak úgy, tájékoztatásképpen:

“Azok az emberek, akik végül elfogyasztják ezeket, egyben gombákat és azok mérgező salakanyagait is megeszik, káros mikroorganizmusokat telepítve ezzel a saját emésztőrendszerükbe. … A kesudió és a barna kókuszdió hasonlóan szennyezett, ezért ezeket is kerülni kell.” /Dr. Robert O. Young/

Elkészítése:

No, szóval: végy egy csésze törökmogyorót, áztasd be egy napra vízbe, hogy az enzimgátlók inaktiválódjanak. Másnap turmixold össze jó alaposan kb. 5-6 dl vízzel (ha több vizet teszel hozzá, hígabb lesz, ha kevesebbet, akkor dúsabb, zsírosabb).

Turmixolás után szűrd át egy sűrű szövésű textílián, (én mosásra specializálódott kis zsákocskában szoktam, amit rendszeresítettem erre a célra), ízesítheted, ha szükséges, ha nem, már ihatod is.

Mint minden növényi tejnél, ennél is jó megoldás lehet, ha kicsit felturbózod az ízét egy lehelletnyi himalaya sóval és egy pici mézzel. Mogyorótejnél ugyan ezekből nem sok kell, de pl. zabtejnél vagy rizstejnél már elkél bele egy picit több is.

Vanília rudat áztatva benne, vagy vaníliaport szórva bele ihatod vaníliás tejként, de kakaóként is, sőt, akár gabonakávédat is kellemes tejeskávévá varázsolhatod vele.

A megmaradt mogyorópépből pedig kakaópor, vajjá aprított datolya hozzáadásával fincsi desszertgolyókat készíthetsz, vagy felhasználhatod nyers torták alapanyagaként.

Prosit! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

6 hozzászólás to “Mogyorótej”

  1. Szilvi szerint:

    Kedves Nóra!

    Akkor ezek szerint az nem túl jó ha kesudiót eszünk??

  2. Kovács Anikó szerint:

    ***
    Kedves Nóra!
    Nagyon sok hasznosat találok a honlapodon. Elkészítettem pl. a zabtejet a leírásod szerint. Finom is lett, ám amikor megmelegítettem a villanytűzhelyen a malátakávéhoz, s óvatlanul nem kavargattam, elég csúnyán odaégett. 🙁
    Te szoktad-e a növényi tejeket melegíteni? mik a tapasztalataid? Vagy akkor már károsodik, nem teljes?
    Köszönettel:
    Anikó

  3. Vámosi Nóra szerint:

    Az enzimek melegítés hatására tönkremennek, de szerintem mégsem olyan nagy baj, ha melegítjük a növényi tejeket. Én nem szoktam.
    Azért égett le, mert a sűrűje hamar leülepszik ezeknek a tejeknek. Felhasználás, fogyasztás előtt ezért is érdemes őket felkeverni.

  4. wiskerton szerint:

    szerinted növényi tejből lehet joghurtot készíteni?

  5. Petra szerint:

    Szia!!

    Ha a beàztatott mogyorom nem szivja fel az osszes vizet, akkor azt turmixolàs elott le kell ontenem rola, vagy mehet azzal egyutt a turmixgepbe?
    Koszi

    Petra

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezze a sütiket. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM