
Sokszor csíráztatok mungóbabot, mert nagyon szeretem. Édeskés, kicsit a zöldborsóra emlékeztet az íze. Beltartalmi értékei az adzuki babhoz hasonlítanak leginkább, de annál lágyabb ízű és könnyebb is rágni.
Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C vitamin tartalma is. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást, ezért fogyaszthatják azok is, akiknél az adzuki bab problémát okoz.
A csíráztatott adzuki babot én sajnos nem tudom megemészteni, mikor első alkalommal ettem nyers adzuki bab főzeléket, utána egy napig fájt a pocakom, hányingerem volt, és nem tudtam semmi mást enni. Ezért az adzuki babot, ha fogyasztod, kipróbálásként javaslom, hogy csak kisebb mennyiséggel kezdd, ne mindjárt egy főzeléknyivel, ahogy én is tettem.
Mungóbabnál nincs ilyen probléma szerencsére.
A mungóbabcsírában nagyobb mennyiségben található tápanyagok a fentebb már említett fehérjén, vason és C vitaminon kívül: kálium, E-vitamin, B vitamin, folsav, magnézium, mangán, foszfor.
Hatásai:
- jó hatással van a szívre
- a rák- és vastagbéldiétában hasznos.
- magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást.
- könnyen emészthető és segíti a méregtelenítést.
- remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást
Felhasználása:
A mungóbab csírát felhasználhatjuk saláták dúsítására, megszórására, de készíthetünk belőle ízesített, paprikás magtejföllel készült mungóbab csíra főzeléket is. Egyéb más köret tápanyagtartalmát is megnövelheted vele.
Csíráztatása nem igényel különösebb tudományt:
Egy éjszakán keresztül áztasd be hideg vízbe, majd tedd csíráztató tálba, vagy egy gézzel bekötött befőttesüvegbe, amit 45 fokban lefelé fordítasz, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. Naponta minimum 2-szer öblítsd, de ha melegebb a lakás, vagy melegebb időben csíráztatod (pl. nyáron), akkor inkább öblítsd még ennél is többször.
Nem muszáj lepucolni a zöld héját, amit egyébként „ledob” magáról, azzal együtt is fogyaszthatod, de ha leszeded, akkor sem probléma.
A harmadik-negyedik napon válnak a csírák akkorává, amikor már ehető a mungóbab csíra. Ne tárold sokáig, mert nem túlságosan elálló fajta, amikor már öregszik, a színe rózsaszínesbe vált át.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂