Növényi sajt készítése házilag






Ez az első alkalom, hogy növényi sajtot készítettem, de olyan jól sikerült a végeredmény, hogy biztos, hogy nem az utolsó. Szeretem a sajtot, volt egy időszak, amikor sajtot is sajttal ettem sajnos, a mostani reform időszak alatt azonban próbáltam mellőzni.

Ez a növényi sajt nem  100 %-ban trappista sajt ízű, de nagyon megközelíti azt, amin én is meglepődtem.

A sajtot különböző ízesítésekkel lehet készíteni: akár bazsalikomos, vagy medvehagymás, fokhagymás … stb. változatban is, csak a fantázia szab határt.

Hozzávalók:

fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál piros fűszerpaprika, fél teáskanál őrölt mustármag, 1 teáskanál himalaya só, fél teáskanál vöröshagyma, fél teáskanál fokhagyma granulátum (nekem ez nem volt, így rendes fokhagymát használtam, egy kis gerezd kb. harmadát), kb. 75 gramm kesudió, kb. 75 gramm héjától megfosztott mandula, 1 teáskanál tahini, 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (pl. Solstar márkájú, én azt használtam), másfél csésze víz, 2-3 teáskanál agar-agar por, kicsit kevesebb, mint fél citrom leve

Elkészítés:

Először is keresünk egy formát neki, amit nagyon enyhén kiolajozunk. Utána aprítóban vagy kávédarálóban porrá őröljük a kesudiót és a mandulát, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a recept száraz és egyéb hozzávalóit (vöröshagyma, fokhagyma granulátum, tahini, sörélesztő pehely, citromlé, kurkuma por, mustármag por, fűszerpaprika, só) és összekeverjük.

a növényi sajt száraz hozzávalói egy tálban:

A vízben elkeverjük az agar-agar port, és feltesszük gázra melegíteni. Addig forraljuk alacsony lángon, míg teljesen el nem olvad a por a vízben, majd a száraz masszához adjuk. Utána gyorsan összebotmixereljük és a formába öntjük. Kicsit gyorsan kell dolgozni, mert az agar-agar gyorsan köt.

növényi sajt formába öntve még melegen:

A tálat a hűtőbe tesszük, és megvárjuk, míg az egész megszilárdul. Utána már szeletelhetjük is, és sajtként használhatjuk fel.

És íme a végeredmény, tökéletesen szeletelhető:

Legközelebb másféle ízesítésben is kipróbálom.

Megjegyzés:

  • Az összekevert porból egy kicsit félreraktam, ezt „parmezán sajtként” fogom majd felhasználni valamilyen étel megszórására.
  • Az agar-agar egy növényi anyagból (vörös alga) készült zselésítő anyag, vegetáriánusok használják a zselatin (vágóhídi hulladékból (inakból, bőrből) kivont kocsonyás anyag porítva, ha jól tudom) helyett, mivel a zselatin állati eredetű, és hát eredeti formájában nem valami szívderítő látvány.

A recept, amit én készítettem el, erről az oldalról származik.




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

9 hozzászólás to “Növényi sajt készítése házilag”

  1. Szaffina szerint:

    Nóra! Ez remekmű!

  2. Hűűű…, de jól néz ki !!!Ezt bizony ki kell próbálni!

  3. Balogh Ágnes szerint:

    Szia!Meg szeretném kérdezni, hogy a tahini nálad por vagy krém formájában került bele a sajtba?Előre is köszönöm, és gratulálok az oldaladhoz,nagyon ügyes vagy! 🙂

  4. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Ágnes!
    Köszönöm szépen. Krém formájában rakom bele. 🙂

  5. Mohos Józsefné szerint:

    Szia!
    Meg szeretném kérdezni, hogy ezeket a fura hozzávalókat hol szerezhetem be? Mint pl: agar-agar, tahini, sörélesztő. Egyébként nagyon tetszik az oldalad és azt hiszem sok mindent ki is fogok próbálni. Köszönöm.

  6. Vámosi Nóra szerint:

    Mindezek bioboltban kaphatók.

  7. Szabin szerint:

    Érdeklődnék hogy a sörélesztő az nem alkohol tartalmú ugye? Illetve ha igen mivel helyettesíthető? Köszi

  8. Vámosi Nóra szerint:

    Nem alkoholtartalmú. Én sem fogyasztok alkoholt semmilyen formában.

  9. Adri szerint:

    Érdeklődni szeretnék növényi sajt ügyben… szeretnék én is házilag készíteni magamnak növényi sajtot, de egy betegségem miatt-sok minden más mellett- nem fogyaszthatok magokat, vagy azok lisztjeit. A kérdésem az lenne, hogy mivel helyettesíthetném ezeket a receptben? Köszönöm

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM