Fogyókúrás körökben nagyon sok szó esik a kalóriákról. Minél több kalóriát viszünk be szervezetünkbe, annál „kövérebbek” leszünk – legalábbis így fest ez leegyszerűsítve.
Egyesek szigorú kalóriaszámolós diétát követnek, mások más diétákra esküsznek. A csapból is az folyik, hogy melyik sztár milyen diétát követ, sorra ütik fel fejüket az újabbnál újabb divatdiéták.
Ám, amiről kevés szó esik….
Sőt, egyáltalán, szinte sehol nem olvasható, kizárólag a nagy tudású Dr. Edward Howell Enzimtáplálkozás című könyvében.
Miről is van szó???
A nyers és főtt kalóriákról.
Szinte egyetlen kalóriatáblázat sem tesz különbséget nyers és főtt kalória között.
Eddig senki sem foglalkozott vele, és senki sem hívta fel rá a figyelmet, hogy a nyers élelem (pusztán nyers volta miatt) kevésbé hizlaló, mint ugyanannyi kalóriájú főtt étel.
Nyers (karcsúsító) ételekből mindenből pont annyi szívódik fel, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Főtt (hizlaló) ételekből viszont túl sok.
De gondolj csak bele, milyen logikus ez. A nyers élelem telis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel. A szervezetnek a bevitt kalóriamennyiségből több hasznos tápanyagot tud felszívni, míg ugyanennyi kalóriájú főtt ételből nagyobb mennyiségű táplálék felszívódására van szükség, hogy ugyanolyan mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz, enzimhez, nyomelemhez jusson a szervezet.
Gondolkozz csak el: kizárólag az embert sújtja az elhízás olyan mértékben, ahogy azt tapasztaljuk az összes hozzá tartozó nyavalyával, az összes többi földi teremtményt, aki nyers, természetes, élő táplálékon él, nem fenyegeti az elhízás.
Az enzimtáplálkozás könyvben olvashatjuk azt a tényt is, hogy a nyers alma nem olyan hizlaló, mint a sült alma … Tíz deka nyers mandula kevésbé hizlal, mint ugyanannyi pörkölt mandula.
Ezt a tényt, a nyers és főtt kalóriák közti különbséget kísérlettel is igazolták: állatokat egy-két évig gyári táppal etettek, ekkor az állatok kövérek lettek és betegek. (= táp = humán étrenddel egyenértékű)
Egy olyan nyers diéta tehát, ami 75 % nyers kalóriából és 25 % főtt kalóriából áll, óriási előrelépés lenne , enzimhiányos, enzimgyilkos étrendünkhöz képest.
(Ld. Angela Stokes-t, aki 71 kg-mot fogyott élő ételek segítségével.)
A nyers diéta / Hippokratész diéta nemcsak az elhízás leküzdésében, a jó alak visszaszerzésében segít, hanem általános egészségügyi javulást is tapasztalhatsz majd.
A farkaséhség, a túlzott mértékű étvágy is jel a szervezettől, hogy a főtt ételekből nem kapja meg a neki szükséges életerő (vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzim … stb.) mennyiséget.
Nyers étrend mellett megszűnik a túlzott étkezési kényszer, hiszen a szuperkoncentrált ételek helyett természetes táplálékot kap a test, amit képes megemészteni és feldolgozni.
A diéták legtöbbje, még a legjobbak is, azért nem vezetnek sikerre, mert nem tartalmaznak enzimeket (mert halottak, főttek).
Érdemes tehát elgondolkodni, és elolvasni Dr. Edward Howell: Enzimtáplálkozás című könyvét, mely nemcsak az elhízottak számára lehet mentsvár, de mindenkinek, aki szeretné megtartani, vagy visszaszerezni egészségét.