Nyers módon készítettem ezt a gyrost.
Ez az első, egész finom lett, bár nekem kicsit sósra sikerült, ebből levonva a tanulságot a másodikat már kevésbé sózom.
Hús helyett gomba, tészta helyett aszalt zöldséglap lett a pita, a tzatziki pedig magtejfölből készült.
Hozzávalók:
– görög saláta: 1 paradicsom, uborka, olívabogyó, avokádó vagy tofu (sajt helyett), – a hozzávalókat összekockázzuk, és egy tálba tesszük
– tzatziki: magtejföl, reszelt uborka, kapor – a hozzávalókat összekeverjük, de előtte a reszelt uborkát nyomkodjuk kicsit ki, hogy ne legyen túl tocsakos
– gyros hús: gomba, extra szűz olívaolaj, fűszerek – a gombát megpucoljuk, és szeletekre vágjuk. Az olívaolajba belekeverjük a fűszereket (én grill fűszerkeveréket és mustáros pác fűszerkeveréket tettem bele, amiben nincs adalékanyag és nátrium-glutamát, a bolti gyros fűszerkeverékben sajnos van, ezért az kilőve). A szeletelt gombát pár órán keresztül pácoljuk az olívaolajban, és kész is van. Én kicsit betettem az aszalóba, hogy aszalódjon, ez még plusz ízt adott neki, és a gomba is csodásan megpuhult. Meg sem lehet különböztetni a főtt gombától.
– pita: 2 kisebb cukkini (én most tettem bele egy-két karikányi sárga- és fehér répát is, és sót, de ezt nyugodtan el lehet hagyni, legközelebb én is el fogom). A 2 cukkinit turmixgépben összeturmixoljuk, és aszaló tapadásmentes lapjára tesszük kör alakban. Kicsit vékonyra sikerült, egy-két helyen kilyukadt, de ez a végeredményen nem rontott. Legközelebb majd kisebbre csinálom de vastagabbra.
Elkészítés:
A pitát kiterítjük, ráhalmozzuk a görög salátát, a gyros húst, majd megkenjük tzatzikivel, és az egészet feltekerjük. Frissen fogyasszuk.