Ez az első nyers tortám! 🙂 Nagyon izgultam, hogy hogyan sikerül. Régebben, hagyományos alapanyagokból sem szoktam sokszor tortát készíteni, úgyhogy dupla izgalom. Attól féltem, hogy folyni fog és majd nem lehet szépen vágni, vagy az ízek nem fognak egymással harmonizálni.
Kár volt izgulnom. A töltelék gyönyörűen áll, mint a cövek, az íze pedig harmónikus, finom. Férjemnek készítettem ezt a tortát „csak úgy, mert szeretlek” alkalomra. 🙂
Igazából a tortának kicsit magasabb a zsírtartalma, így mindennapi fogyasztásra nem javaslom, de még így is light-osabb, mint egy hagyományos fehér lisztből, cukorból, aromás és színezékes pudingporból és egyéb adalékanyagokból készült torta.
Ez a torta kizárólag nyers alapanyagokat tartalmaz, sütés nélkül készítendő. Az alapanyagok hőkezelés nélkül, természetes formájukban vannak jelen, így megőrzik enzim-, és vitamintartalmukat. Nem tartalmaz adalékanyagot, cukrot, fehér lisztet és egyéb egészségkárosító anyagokat.
Bátran fogok most már további tortákat készíteni családi ünnepekre is. És lássuk most, hogyan is készült!
Hozzávalók és elkészítés:
Az alap „tészta”:
– hozzávalók: dió, mogyoró, mandula, datolya, mazsola (a tortaforma méretének megfelelő mennyiségben, hogy egy kb 1,5 cm-es tészta alapot tudjunk készíteni.
– elkészítés: A magokat előzőleg lehetőleg beáztatjuk egy éjszakán át és megszárítjuk, így kioldódnak a magokban lévő enzimgátló anyagok, emésztésük könnyebbé válik. A szárított diót, mogyorót, mandulát porrá daráljuk. A datolyát és mazsolát a kávédarálóban vagy aprítógépben homogén vajszerű masszává aprítjuk/daráljuk, majd a magporhoz adjuk és az egészet „tésztaszerű” masszává gyúrjuk.
Ezt a masszát egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
– almás torta”krém”: 5 almát meghámoztam, majd lereszeltem és kinyomkodtam a levét, amit almaléként jóízűen megittunk. Az almareszelékhez kevertem fahéjt, vaníliaport, steviát édesítőnek és a tortatésztára simítottam.
Ezt követően elkészítettem a málnás krémet:
– málnás krém: Jó két maréknyi málnát (lehet fagyasztott is, én is azt használtam, mivel most nincsen szezonja) jó alaposan összeturmixoltam fél avokádóval, 2 evőkanálnyi kókuszzsírral, egy csöpp mandulatejjel, majd a krémhez hozzáadtam egy kis darált mandulát, kókuszreszeléket és útifű maghéjat, hogy ne legyen folyós a massza, majd édesítettem steviával és egy kis agavé sziruppal, és ehhez is tettem egy kis vanília port.
A málnakrémet beletettem a kapcsos tortaformába az almás krémre, ezután pedig következett az isteni finom kakaós krém, ami hihetetlenül finoman összeillett a gyümölcsök ízével.
– Kakaós krém: Egy nagy marék kesudiót egy kis vízzel és egy fél avokádóval, egy evőkanálnyi kókuszzsírral összeturmixoltam, majd édesítettem egy kis steviával és agavé sziruppal, majd kakaóport és egy kis vanília port adtam hozzá. Ezt kentem a torta tetejére.
Végül a tésztából maradt golyókkal díszítettem, amiknek a tetejére málnát ültettem. További díszítés: dió és aszalt vörös áfonya.
Nagyon jó lett, és büszke vagyok magamra, hogy sikerült az első nyers tortám! 🙂
Itt már készen, de még a kapcsos tortaformában látható, ekkor még izgultam, hogy ha leveszem a formát,
folyik vagy nem folyik.
Kivettem, nem folyt, hurrááááá!!!!! 🙂
Gyönyörű lett, gratulálok!
Ugye milyen finom?
Köszönöm, Gitta! Igen, nagyon finom, tesztelték a családtagok is: gyerekek, férj, apukám, anyósom, és mindenkinek ízlett!
Gratulálok a gyönyörű tortához, én is szeretném kipróbálni, kaphatnék egy kis iránymutatót, hogy miből mennyi kell a recepthez? Szemmértékre félek, hogy nem menne nekem, kezdőnek! Köszönettel,
Hű de szép! Gratulálok hozzá! Ez igazi bomba siker lehet a családtagoknál!
Köszönöm, Szaffina! Igen, tényleg nagy sikert aratott!
Kedves Momo! Bevallom őszintén, nem nagyon szoktam mérleggel mérni a hozzávalók mennyiségét, ezért csak annyi iránymutatást tudok adni, ami a receptben is megvan. Nem nehéz egyáltalán, biztosan sikerülni fog! 🙂 Én is kezdő vagyok! 🙂
Szia Nóra!
Vasarnap megcsinaltuk a tortat Anyukam szulinapjara, es csodalatosan finom lett, mindenkinen nagyon izlett! 🙂
Szuper a recept! Nem is gondolna az ember, hogy ezekbol a hozzavalokbol milyen finom csokimaz keszitheto 🙂
Nagyon ügyes, gratulálok. Sok sütit csinálok útifű maghéjjal.Jó egészséget.