Padlizsánkrém






Felvágottak, valamint a bolti kencék helyett remek megoldás a padlizsánkrém, melyet az erdélyiek előszeretettel készítenek nyílt tűz felett a szabadban, így enyhén füstös íze lesz, és ez adja meg a tulajdonképpeni varázsát, ízvilágát.

Ha nincs szabad tűz, nem kell elkeseredni, füstölt íz hiányában is azért elég finom és egészséges padlizsánkrémet varázsolhatunk a konyhaasztalunkra. Elkészítésének nagyon sok módja van, van, aki paradicsommal készíti, van aki anélkül.

A mi variációnk

Hozzávalók:

2 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, só, bors, kis mustár, kis majonéz, 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A padlizsánokat megszurkáljuk fogvájóval, majd egy alufóliával bélelt tepsire tesszük. Az alufóliára azért van szükség, mert ha levet ereszt, nem kell vadul sikálni, mosni a tepsit.  Kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a padlizsánt, míg teljesen betöpped. Elég randa látvány, de nem kell megijedni tőle.

Míg sül a padlizsán, a vöröshagymát összeaprítjuk, és icipici olajon megdinszteljük.

Ha már eléggé összerottyant, kivesszük a tepsit, és kihűtjük a padlizsánt, miközben levét, ha van, kicsurgatjuk. Fakanállal kiszedjük a belsejét (azért fakanállal, mert a fémtől megbarnul – van, aki esküszik a rozsdamentes késre, hogy attól nem….), majd összekeverjük a megdinsztelt hagymával. Sózzuk, borsozzuk, egy kis mustárral és majonézzel finoman ízt adunk neki. Jól összekeverjük az egészet.

Ilyen töppedtnek és borzasztónak kell kinéznie sütés után.

(Turmixolni is lehet botmixerrel, viszont akkor számíthatunk rá, hogy megbarnul a mixer fém kése miatt.)

Jó étvágyat!

Te hogyan készíted a padlizsánkrémet?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

4 hozzászólás to “Padlizsánkrém”

  1. […] bántam meg. Nagyon finom kenyérre kenhető, E-szám mentes zöldséges kencefice. Férjem még a padlizsánkrémnél is jobban szereti, ami viszont az én egyik […]

  2. Ancsa szerint:

    Sziasztok!
    Az én verzióm hasonló, erdélyiek vagyunk. 🙂 A padlizsánba hagymát teszek (nyersen, nem dinsztelve) meg egy kis olajat, sót, borsot, pici ecetet és pici cukrot, és egy kis vizet, ami a lecsurgatott levét helyettesíti (a leve keserű, úgyhogy érdemes lecsurgatni). Az egészet botmixerrel teljesen krémessé keverem, és nem barnul meg a fémtől! Biztos azért nem, mert rozsdamentes. Nagyon szereti a család! Teljesen allergén-mentes, bárki eheti.

    (El se tudnám képzelni majonézzel, még a gondolat is elborzaszt.. 🙂 )

    Jó étvágyat! 🙂

  3. Most már is másképpen csinálom, én sem teszek hozzá majonézt, és a hagymát sem dinsztelem, viszont egy kis fokhagymát reszelek bele …. Úgy látszik, haladok a hagyományos verzió felé :)))

  4. Andrea szerint:

    Még egy erdélyi hozzászólás:) Nálunk csak hidegen préselt napraforgóolajjal, sóval és hagymával (ilyenkor tavasszal zöld hagymával) készül. Fagyasztva szoktam eltenni télire a grillezett és apróra vagdalt/darált padlizsánt, és miután kiolvad habverővel belekeverem az olajat a sót és a hagymát, amíg krémes, és kicsit kifehéredik.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!