Pászka, az élesztő nélküli kenyér






Pászka, (macesz) a szegények kenyere, kenyér élesztő nélkül. Gyorsan elkészíthető, olcsó. Ízre nem kell különlegességre számítani, hiszen csak vízből és lisztből készül. (No még lehet bele csipet sót is tenni, bár az eredeti recept szerint még az sincs benne).

Candida diétát folytatóknak egy lehetőséget kínál a pászka a kenyérfélék fogyasztására, hiszen a tészta nem tartalmaz élesztőt.

Nézzük, honnan is ered a pászka, mi is ez tulajdonképpen:

“A kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak sem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.” (Forrás: wikipedia)

Hozzávalók:

5 evőkanál fehér búzaliszt,

5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

(de természetesen készülhet kizárólag fehér lisztből is, mi most csak az egészségesség kedvéért használtunk fele arányban teljes kiőrlésű búzalisztet)

+ annyi víz, amennyiből lágy tésztát tudunk készíteni.  (+ csipetnyi só, ami kihagyható, hiszen úgyis valamiféle egészséges kencével fogjuk enni, ami ízesítve van.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd vékonyra sodorjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ropogósra sütjük.

Van, aki nem tepsiben süti, hanem olaj nélkül serpenyőben. Így kissé időigényesebb a dolog. A végeredmény: szinte ugyanaz.

A pászkát célszerű frissen fogyasztani, mert állás következtében eléggé megkeményedhet.

Boltban is kapni kész változatot, ebben az a jó, hogy nem keményedik meg, tehát eláll. A kis szeletek külön vannak hármasával-négyesével csomagolva, tehát ha kinyitod a dobozt, nem szívósodik meg az egész.

***

Te már készítettél pászkát? Hogyan készíted? Mivel fogyasztod?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

4 hozzászólás to “Pászka, az élesztő nélküli kenyér”

  1. […] kiőrlésű magos kenyérrel fogyasztottam, de pászkára kenve (élesztő nélküli kenyér) is nagyon […]

  2. […] cukkinin csírákkal a tetején fogyasztottam, de krékerre is kenhető, vagy pászkára, vagy bármilyen […]

  3. Ma nem találtam tojást a hűtőben,
    pászkát készítettem a levesbetétnek.
    A férjemnek nem igazán ízlett.
    Közöltem vele elkel gondolkodni azon,
    hogy nem csak a zöldséget termeljük meg,
    hanem tyúkot is tarthatnánk a lehetőségekhez mérten.
    vasárnapi gazdaság címszóra várok választ szilvia.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezze a sütiket. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM