Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)






Sokan nem is tudják, de a pitypang (gyermekláncfű) virága is az ehető virágok közé tartozik. A növénynek ehető a levele is, ez virágzás után enyhén kesernyés ízű, de zöld turmixokba bátran tehető. Rengeteg vitamin lakozik benne. Most a pitypangvirágból zselét / lekvárt fogunk készíteni.

A pitypangzselé receptje megütötte a szememet múlt héten a Herbáció újságban (népgyógyászati receptmagazin), majd pitypangméz formájában szembe jött velem Gizi blogján is.

Én ugyan nem eszek cukrot, és a Herbáció újságban is, és több gasztroblog oldalán is a receptet cukorral készítik el, amit én nem ajánlok, mert a kicsi haszon több kárral párosul.

Szóval, módosítottam, és nem cukrot, hanem xilit és stevia keveréket tettem bele édesítésnek.

Azért keverem a kettőt, mert nem szeretem, ha túl steviás az íze, viszont ez a jobb megoldás édesítés terén, a xilit elveszi a tipikusan steviás ízt. Én amúgy CrysaNova port használok vagy FluidNova cseppet, ezek nem túl tömény steviás ízek, így az eredmény is nagyon jól sikerült.

Hozzávalók: 1 tálnyi frissen szedett pitypangvirág, kb. mégegyszer ennyi térfogatú víz, xilit és stevia ízlés szerint, kb. fél teáskanál agar-agar por a zselésítéshez (agar-agar: növényi zselésítőanyag, por formájában kapható), fél citrom

Elkészítés: A pitypangvirágokat szedd le, rázd ki vagy szedd ki belőle a kis bogarakat (mert van bennük bőven), majd szedd ki a szirmokat, azaz távolítsd el a zöld részét, nehogy keserű legyen. Én fogtam egy ollót, és egyszerűen lenyisszantottam róla. Egy kis mennyiség maradt benne, nem probléma.

Mossuk meg, utána a virágszirmokat feltesszük vízben főni a citrommal együtt (héjától megfosztott, gerezdere vágott). Egyik recept egy órát ír, hogy főzzük, a másik éppenhogy csak megrottyantsuk, nem tudom, hol az igazság, én kb. 20-30 percig főztem, közben kint az udvaron tettem-vettem dolgomat. (Szívem szerint csak áztattam volna pl. egy éjszakán át, hogy ne menjen tönkre benne a főzés hatására semmi, de nem találtam sehol arra utalást, hogy a hatóanyagok így is kioldódnak-e, vagy mint a teáknál, csak forrázással nyerhetők-e ki, így hát főztem. Legközelebb áztatással is próbálkozok, illetve utánaolvasok még néhány helyen).

Utána egy sűrű szövésű textílián szűrjük le, majd forraljuk még egy kicsit, tegyük bele a steviát és xilitet. Kóstold, és annyit tegyél bele, hogy kellemesen édes legyen. Utána hozzáadjuk a fél teáskanál agar-agar port, forralunk rajta még egyet, hogy elolvadjon, és szépen kimosott, kifőzött üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedőt, és fejre állítjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor fog megzselésedni.

Ha megfelelően ki vannak csírátlanítva az üvegek, akkor nem kell hozzá semmiféle tartósítószer, télire is eltehető.

Tipp:

Agar-agar por nélkül pitypangméz is készíthető belőle.

Sűrűre főzve pedig szörpként is funkcionálhat.

Nagyon szép gasztroajándék is lehet belőle.

Ízesíthető fahéjjal, szegfűszeggel.

***

Az ötlet ebből a  Herbáció újságból jött. (2012/1. szám)

Én már jó ideje mindig megveszem ezt az újságot. Szeretem. Negyedévente jelenik meg.

Tavaszi gyógy-furcsaságok

És végül lássuk mit ír a gyermekláncfűről a “Tavaszi gyógy-furcsaságok” című fejezetében, és elolvashatod a benne található pitypangzselé receptjét:

“Gyermekláncfű:

A gyermeláncfű (Taraxacum officinale) az egész országban megtalálható, és az egyik legsokoldalúbban felhasználható vadnövény. A levelei egész évben gyűjthetők, bár virágzás után enyhén kesernyés ízűek lesznek. Ez enyhíthető langyos vízben áztatással. A gyermekláncfű nyersen vagy főzve is fogyasztható, A-, B-, C-vitamin tartalma mellett a káliumtartalma is kimagasló. Erősíti a májat, a vesét, ideális tavaszi kúrákhoz. A virágaiból főzött szirup, zselé teába is tehető, de kenyérre kenve is fogyasztható. A virágbimbókat vajon megpirítva különleges levesbetét készíthető.

Gyermekláncfűvirág-zselé:

Hozzávalók: 50 dkg gyermekláncfűvirág, 4 lime, 1 narancs, 1,5 l víz, 1 kg zselécukor. A gyermekláncfűvirágokat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szárazra, és a darabokra vágott lime-mal, naranccsal és a vízzel kb. egy óra hosszáig főzzük. Ezután simítsuk át a masszát egy szitán, adjuk hozzá a zselécukrot, és még öt percig főzzük. Végül még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Agar-agarral is zselésíthető … Ez a zselé még hideg téli napokon is visszahozza majd a gyermekláncfű virágainak illatát …”

Ha tetszett a recept, oszd meg a Facebookon is, biztosan sok embernek van teli a kertje ezzel a kis növénykével,

hadd próbálja ki más is! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

14 hozzászólás to “Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)”

  1. Kálmán Judit szerint:

    Nórika! Agar-agart nem lehetne valami mással helyettesíteni? Ha mondjuk almával főzőm, akkor a benne lévő pektin elég volna? Az agar-agar elég drága, ha jól tudom (?). Gyönyörű lett! Gratula! 🙂

  2. Marcsi szerint:

    Nagyon finom, és guszta. Én már régóta készítek pitypang “mézet”, Maria Treben könyvében olvastam évekkel ezelőtt. Itt azt írja, hogy amikor bugyogni kezd, vegyük le a fazekat, és hagyjuk másnapig ázni. Nem nagyon használ a vitaminoknak, ha sokáig vannak főzve. Gyökereket, meg kérgeket lehet főzni. Az idén csalánnal kevertem, és szörpöt is készítettem belőle. Csak épp cukorral, de tettszik ez az eljárás. A méz sajnos gyomorsavat okoz nekem.

  3. Judit! Nem tudom, hogy almával lehet-e sűríteni. Próbálj ki egy kis adagot úgy. Egy 60 grammos agar-agar por (én Rapunzelt használok) 1970 Ft körül van, de nagyon sokáig elég. Én még eddig a legelső megbontott üvegemnél tartok. Fél liter vízhez csak egy fél teáskanálnyit kell adni.

  4. Marcsi! Hálásan köszönöm az infót, nagyon örülök neki! Akkor legközelebb én is így csinálom! :DDD

  5. Andrea szerint:

    Kedves Nóri!

    Nagyon örülök ennek a receptnek. Édesanyámmal készítettünk egyszer hasonló szirupot kb. 15 évvel ezelőtt, de a recept már sajnos nincs meg. Minden nap ettünk belőle egy kis kanálnyit, és évekig nem voltunk betegek.
    Egyébként gratulálok a honlaphoz, nagyon hasznos, látszik, hogy a tudatos táplálkozás szellemében írsz. Gratulálok!

  6. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Andrea!
    Köszönöm szépen! 🙂

  7. Körtvélyessy Andrea szerint:

    Szia Nóra. Eddig cukorral csináltam évek óta, de most így csinálom meg még ma.
    Ezt az újságot rendesen újságárusnál veszed, még sosem hallottam róla.Vajon kapható még a tavaszi szám? Ezentúl venni fogom. Mindig évszak elején jelenik meg? Tehát március, június, stb..?Köszi.

  8. Körtvélyessy Andrea szerint:

    Most futottam bele egy olyan receptbe, ami úgy készül, hogy a virágszirmokat le kell önteni mézzel, és 3-4 hétig lezárva a hűtőben hagyni kell, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Ezután lehet fogyasztani, így is vagy szűrve is.

  9. Vámosi Nóra szerint:

    Köszi Andi ezt a fajta variációt is. Jó megoldás szerintem is.
    A mostani tavaszi számmal még én sem találkoztam, mert nem minden újságosnál kapható. Azt hiszem, én Inmedio újságosnál vettem… (remélem, jól írtam) :)Úgy tudom, egy évben négyszer jelenik meg, de pontosan nem tudom, mikor.

  10. Körtvélyessy Andrea szerint:

    Beírtam a googlba, és ki is jött egy csomó minden. Májusban lesz a következő 27. szám. A régieket pedig meg lehet rendelni tőlük.Azt hiszem egy párat meg is fogok.

  11. Telek Éva fitoterapeuta szerint:

    Herbációhoz nem könnyű hozzájutni.Én megrendeltem 1 évre több ezer Ft-ot fizettem,és csak 2 db-ot kaptam.A reklamációra nem válaszoltak.
    A természetgyógyász,veganapokon ott szoktak lenni,ott megveheted az összes számot.

  12. Tamás szerint:

    Agár agár helyett útifű maghéjjal is lehetne sűríteni?
    Utoljára, amikor azt használtam, láttam, hogy Japánból jött, ott viszont Fukusima kicsit sugárzóvá tette az alapanyagokat. Szívesen helyettesíteném mással!

  13. Vámosi Nóra szerint:

    Ha hosszabb időre tervezném eltenni, akkor nem csinálnám útifű maghéjjal, viszont azonnali elfogyasztásra jöhetne, de ügyelni kell, nehogy sokat tegyünk bele az íze végett.

  14. Nagy Z. Róbert szerint:

    Herbáció magazin: Telek Évának szeretnénk reagálni a hárommal ezelőtti bejegyzésére. Sajnos hozzánk nem jutott el a reklamációja a Herbáció magazinnal kapcsolatban, mert ha eljutott volna, akkor azonnal orvosoltuk volna a problémát. Az hogy egy évre több ezer forintot fizetett a magazin előfizetésére azt nem igazán tudjuk hová tenni, hiszen akkor 1200 forint volt az éves előfizetési díja a lapnak. Az hogy nem érkezik meg a megrendelőhöz, sajnos néha előfordul, ezzel a kiadó annyit tud tenni, hogy aki jelzi ezt, annak azonnal pótoljuk. Amennyiben Telek Éva az nzr@herbacio.hu emailcímen ezt most, vagy bármikor a későbbiekben jelzi nekünk, vagy még jobb a 0630 437 8900 telefonszámon, akkor természetesen elküldjük azokat a lapokat számára amelyek valószínűleg a kézbesítés hibája miatt nem értek oda. Szerencsésebb egyébként a Herbáció lapot kiadó Kauten Alapítványt hívni reklamáció ügyében, mert ezt a nyilvános bejegyzést ha most véletlenül nem láttuk volna, akkor a problémát soha nem tudnánk orvosolni. Tisztelettel: Nagy Z. Róbert / Herbáció magazin

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM