Quinoa – egészséges gabona






A magyar háziasszonyok többsége általában csak a megszokott gabonákat használja háztartásában: búzát, rizst, és talán mást nem is nagyon.

Néha köles, vagy hajdina, illetve a bulgur is egyre jobban elterjedőben van, ámde vajmi kevés szó esik a quinoáról, az inkák szent gabonájáról, vagy ahogyan máshogyan nevezik: a „Magok Anyjáról”.

Pedig érdemes megismerni ezt a szuper gabonafélét (vagyis tulajdonképpen inkább gabonapótló, álgabona, mert nem kifejezetten a gabonafélék családjába tartozik, hanem a paraj és cékla családjába – ld. levelei is a sóskára hasonlítanak), mert viszonylag semleges ízének köszönhetően bármilyen édes és sós ételt készíthetünk belőle, amit egyébként rizsből vagy kölesből készítenénk. Lehet főétel és desszert is egyaránt, szórhatod salátákba is dúsításként.

A quinoa nem tartalmaz glutént (gluténmentes), így emésztése könnyű, és gluténra érzékenyek is fogyaszthatják.

Néhány szó a quinoáról:

A quinoát Dél-Amerikában, Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik. Maga a növény akár az emberi magasságot is meghaladja (180-200 cm), magjai azonban apróak, parányiak, akárcsak a köles.

Jelentős fehérjeforrásnak számít, kb. 14 %-a fehérje, ráadásul fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez juthatunk, mivel minden szükséges aminosavat tartalmaz „egyszemélyben”, így vegetáriánusok, vegánok is előszeretettel fogyasztják, mivel fehérjéje teljes értékű (azaz fehérje szempontjából kitűnő alternatívája a húsnak).

Rendkívül sok tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelkedő a magnézium- és vastartalom. Egyes források említik még kalcium és foszfor tartalmát is. Gazdag B vitaminokban is. C és E vitamin, valamint béta karotin tartalma is figyelemre méltó.

Nem sok gabona lúgosító hatású, a quinoa viszont igen.

A quinoa főzése:

A quinoát főzés előtt alaposan le kell öblíteni és jól meg kell mosni, különben az elkészülő ételnek enyhén kesernyés íze lehet. Van, aki beáztatja főzés előtt, ez azonban nem elengedhetetlen művelet. Áztatás nélkül is rendkívül hamar (15-20 perc) alatt megfő. Kétszeres mennyiségű vízben kell főzni, de ha kását készítünk, akkor tejben (vagy növényi tejben) is elkészíthető.

Sós változatánál ízletesebb ételt készíthetsz, ha ugyanúgy, mint a rizst, vagy hajdinát, kis olajon megpirítod előtte. Ha megfőtt, puhává válik, és áttetsző színűvé.

Beszerzése:

Bioboltokban kapható, én a Biorganik 500 grammos kiszerelését használom. Pattogtatott változatban is kapható, mellyel akár gyermeked házi készítésű müzlijét is gazdagíthatod.

Tégy egy próbát. Egészséged biztosan nem látja kárát. Sőt!

Te már próbáltad? Van esetleg egy quinoa recepted? Kérlek, oszd meg tapasztalatodat!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM